Yγεία Ομορφιά:Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του μελιού... Το καλύτερο αντιβηχικό για τα παιδιά

Το μέλι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα. Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα, ενώ ο Ιπποκράτης και άλλοι γιατροί το πρότειναν ως φάρμακο.

Νεώτερα επιστημονικά ευρήματα, προσθέτουν το μέλι και τον βασιλικό πολτό στα όπλα κατά του καρκίνου.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ της Κροατίας διαπίστωσε ότι μια
σειρά προϊόντων που παράγουν οι μέλισσες ανέστειλαν την ανάπτυξη των όγκων ή την εξάπλωση τους σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν τα πιθανά οφέλη του δηλητηρίου της μέλισσας και του μελιού. Εξέτασαν επίσης συστατικά που εντοπίζονται στην πρόπολη, την κόλλα που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για την κατασκευή των κυψελών. Τέλος εξέτασαν τον βασιλικό πολτό από τους σιελογόνους αδένες των εργατριών-μελισσών, ο οποίος χρησιμοποιείται ως τροφή για τις νεαρές προνύμφες.
























Οι όγκοι δημιουργήθηκαν στα ποντίκια διαμέσου ενέσεων καρκινικών κυττάρων και κάθε προϊόν της μέλισσας χορηγήθηκε σε διαφορετικό ποντίκι πριν, ταυτόχρονα ή μετά.
bigstock Honey in glass jar and nuts C 103147982
Τελικά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγηση μελιού από του στόματος ανέστειλε την ανάπτυξη των όγκων πριν την ένεση των καρκινικών κυττάρων, ενώ όταν χορηγήθηκε μετά την ένεση έδωσε το έναυσμα για την εκδήλωση δευτεροπαθών καρκίνων.
Όταν στα ποντίκια έγιναν ενέσεις με βασιλικό πολτό ταυτόχρονα με τα καρκινικά κύτταρα μειώθηκε σημαντικά η εξάπλωση του καρκίνου.
Όταν το δηλητήριο εγχύθηκε απευθείας στον καρκινικό όγκο, συνετέλεσε στην συρρίκνωσή του.
Όταν εγχύθηκε πρόπολη ή καφεϊκό οξύ (ένα χημικό συστατικό της πρόπολης) οι επιστήμονες παρατήρησαν σημαντικά μειωμένη υποδόρια ανάπτυξη του όγκου και αυξήθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης στα ποντίκια.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα προϊόντα των μελισσών μπορεί να προκαλούν απόπτωση ή να έχουν άμεση επίδραση η οποία μπορεί να είναι τοξική για τα κύτταρα ή να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει την ανάπτυξη των όγκων.


  Ποια ανθεκτικά μικρόβια καταπολεμά το μέλι

Οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του μελιού έχουν επιβεβαιωθεί από πληθώρα ερευνών.
Το μέλι έχει αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, όσο πιο σκούρο χρώμα έχει, τόσο πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι.
AdTech Ad
Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, η υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε σάκχαρα σε συνδυασμό με την παχύρρευστη μορφή του, το καθιστούν αποτελεσματικό αντίπαλο των μικροβίων που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στην αντιβίωση.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο Βαϊκάτο στη Νέα Ζηλανδία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέλι θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του υπερανθεκτικού στη θεραπεία χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (MRSA), ενός νοσοκομειακού μικροβίου, που πλήττει πλήθος ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το παράγωγο των μελισσών, όταν εφαρμόστηκε τοπικά, λειτούργησε ως ασπίδα κατά της μόλυνσης σε περιπτώσεις ελκών και αποστημάτων που είχαν προηγουμένως εμφανίσει εξαιρετική ανοχή στη θεραπεία με αντιβιοτικά.
Οι εν λόγω ιδιότητες του μελιού αποδίδονται σε συγκεκριμένη ομάδα ενζύμων, που προέρχονται είτε από τις ίδιες τις μέλισσες, είτε από τη γύρη των λουλουδιών.
Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να ελαττώνουν τα ποσοστά χοληστερόλης στο αίμα.
bigstock Macro of working bee on honey 25963553

Τα πιο θεραπευτικά είδη μελιού

Το θυμαρίσιο

Ο Γάλλος καθηγητής Μπερνάρ Ντεκότ, μετά τον έλεγχο εκατοντάδων ειδών μελιού από ολόκληρο τον κόσμο, ανέδειξε πρώτο και με διαφορά το θυμαρίσιο μέλι, το οποίο περιέχει θυμόλη, μια φαινόλη με αναγνωρισμένες αντισηπτικές ιδιότητες. Οι έρευνές του έδειξαν ότι εξασφαλίζει την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων δύο φορές πιο γρήγορα απ΄ ό,τι η ειδική γάζα.

Το μέλι μανούκα

Το μέλι μανούκα προέρχεται από τα δέντρα Leptospermum scoparium της Νέας Ζηλανδίας και είναι έως και 100 φορές πλουσιότερο από τα υπόλοιπα είδη μελιού σε μεθυλγλυοξάλη, μια ουσία που δρα δραστικά κατά του πονόλαιμου, της γαστρεντερίτιδας, της τερηδόνας, των μυκητιάσεων αλλά και των εντερόκοκκων και σταφυλόκοκκων.

        Το καλύτερο αντιβηχικό για τα παιδιά

25/02/2016 15:30 Το καλύτερο αντιβηχικό για τα παιδιά
Ο βήχας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στα παιδιά, καθώς συνοδεύει όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Ανάλογα με τη λοίμωξη που έχει το παιδί, ο γιατρός θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
AdTech Ad
Παράλληλα όμως με αυτή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φυτικό προϊόν που έχετε στην κουζίνα σας και σύμφωνα με επιστημονική μελέτη έχει θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του παιδικού βήχα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 105 παιδιά από δύο έως 18 ετών. Οι γονείς κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τον βήχα και την ποιότητα του ύπνου που είχαν τα παιδιά τους και κατ' επέκταση και τη δική τους ποιότητα ύπνου.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά στα οποία οι γονείς είχαν δώσει μέλι για αντιβηχικό είχαν ανακουφιστεί πολύ καλύτερα από όταν τους είχαν χορηγήσει δεξτρομεθορφάνη. Όπως ανέφεραν οι γονείς, δίνοντας μια μικρή ποσότητα μέλι στα παιδιά πριν κοιμηθούν είδαν ότι ανακουφίστηκαν από το νυχτερινό βήχα και δεν δυσκολευτήκαν να κοιμηθούν όπως άλλα βράδια. Παρατήρησαν μάλιστα ότι τα παιδιά τους ανακουφίστηκαν περισσότερο με το μέλι από ότι με το κατασταλτικό φάρμακο που τους έδιναν πριν, τη δεξτρομεθορφάνη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα παιδιά που λάμβαναν το μέλι είχαν σημαντική μείωση του βήχα τους, ο οποίος τους προκαλούσε άνω αναπνευστική λοίμωξη και δεν χρειάστηκαν άλλη θεραπεία. Οι ειδικοί ανέτρεξαν και σε κάποιες παλαιότερες μελέτες που είχαν κάνει οι ίδιοι και διαπίστωσαν, ότι ούτε η δεξτρομεθορφάνη και ούτε η διφαινυδραμίνη, ένα ακόμα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για την καταστολή του βήχα, είχαν καλύτερα αποτελέσματα από ένα εικονικό φάρμακο που είχαν δώσει τότε για τη μείωση του νυχτερινού βήχα ή για τη βελτίωση του ύπνου των παιδιών.
bigstock Honey Dipper And Honeycomb Nu 84959708
Όπως λένε, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν αδιαμφισβήτητα την αποτελεσματικότητα του μελιού σε αυτές τις καταστάσεις, ενώ συμπλήρωσαν ότι είναι και ασφαλές για τα παιδιά. Το μέλι, όπως ανέφεραν είναι ασφαλές για παιδιά άνω των 12 μηνών ενώ, σημείωσαν ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που θεωρούνται ως πιθανές αιτίες της επουλωτικής δράσης του.
Συμπλήρωσαν επίσης, ότι το μέλι καταπραΰνει, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την αντιβηχική του δράση, όπως εξάλλου το εισηγείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA, Food and Drug Administration), έχει συστήσει τα φάρμακα κατά του βήχα και του κρυολογήματος που πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή να μη χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 6 ετών λόγω απουσίας αποτελεσματικότητας και λόγω πιθανών παρενεργειών τους.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές πριν ακόμα μπουν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Εμπειρικά χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, όταν -εκτός από τρόφιμο σαν αυτούσιο υλικό, είχε περίοπτη θέση στην κατασκευή φαρμάκων, αλοιφών, αρωμάτων, ποτών και αφεψημάτων.
Ωστόσο, μελέτες που έγιναν αργότερα έδειξαν ότι οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι πολλές και για διάφορες ασθένειες. Σ’αυτές συγκαταλέγεται και η παρούσα μελέτη στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια προκειμένου να ελεγχθεί η αντιβηχική ιδιότητα του μελιού, ειδικά στα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...