ΕΥΘΥΜΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: 20 Χρόνια & 40 bars contest

O Ευθύμης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το όνομα του είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική hip hop σκηνή εδώ και 20 χρόνια.
20 χρόνια παρουσίας είναι ένας καλός λόγος για να γιορτάσεις, έτσι δεν είναι; Και ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος, από το να κάνεις ένα live για το κοινό που σε ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια;
Για αυτό ο Ευθύμης μας περιμένει όλους στις 7 Μαϊου στο Κύτταρο να γιορτάσουμε μαζί του! Περίμενε, έχει κι άλλο!

Με αφορμή το επετειακό live, ο Ευθύμης δίνει την ευκαιρία σε νέους αλλά και παλιούς MC's, να διασκευάσουν το κομμάτι "40 Μπάρες" κι ο νικητής (που θα επιλεχθεί από τον Ευθύμη), θα παρουσίασει τη δουλειά του ζωντανά στη σκηνή κατά τη διάρκεια της επειτειακής συναυλίας αλλά και θα έχει την ευκαιρία να κυκλοφορήσει ένα cd single. Τσέκαρε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το "40 Bars Rap Contest": www.ekdoxhepsilon.com/contest
Με αφορμή λοιπόν το live και το contest, το Monster Energy μίλησε μαζί του.

1. Πώς σου ήρθε η ιδέα για το διαγωνισμό 40 ΜΠΑΡΕΣ; Ενδιαφέρεται η "παλιά σχολἠ" τελικά για τη νέα γενιά;
Δεν νομίζω ότι η παλιά σχολή ενδιαφέρεται όσο θα έπρεπε για τη νέα γενιά. Είναι πολύ λίγες οι δράσεις που αφορούν στην διατήρηση της ιστορίας και της μνήμης της κουλτούρας μας, γι'αυτό βλέπουμε το σύγχρονο hip-hop να άγεται και να φέρεται από μόδες και επιρροές άσχετες με την κουλτούρα του δρόμου, που αλλοιώνουν τον αρχικό του χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να το απομακρύνουν από το ακροατήριο που πραγματικά το αγαπά και το χρειάζεται. Ίσως χρειάζονται πιο οργανωμένες δράσεις αλλά αυτός ο διαγωνισμός δεν είναι προϊόν οργάνωσης. Η ιδέα ήρθε αυθόρμητα, σε συνέχεια ενός παρόμοιου διαγωνισμού για μουσικούς παραγωγούς που έγινε στα πλαίσια του 11ου THHF. Παλαιότερα, από την εποχή των TXC αλλά και των Α/Ε, θέλαμε να δίνουμε τη δυνατότητα σε νέα συγκροτήματα να παρουσιάσουν ζωντανά τη μουσική τους, σε κοινό ευρύτερο, που δεν τους γνώριζε αλλά άξιζαν να τους γνωρίσει. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ράππερς που ήδη γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν και σε ποιο κοινό να το απευθύνουν. Από αυτούς λοιπόν τους ράππερς ζητάμε να διαγωνιστούν και να δείξουν, όχι σε εμένα αλλά ο ένας στον άλλον, πόσα από τα απαραίτητα συστατικά κατέχουν για να θεωρηθούν "καλοί". Και με το "καλοί", εννοώ πλήρεις. Στο ύφος, στο flow, στην γνώση, στην διάρκεια, στην ατάκα. Σε όλα. Το συγκεκριμένο concept επιλέχθηκε γιατί υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας, τόσο στο μέγεθος των 40 μέτρων, όσο και στην ατμόσφαιρα του beat, που προσφέρεται για να ξεχωρίσει κάποιος που να το αξίζει.

2. Τι θα ήθελες να ακούσεις από τον νικητή; Με τι κριτήρια θα αξιολογήσεις τα κομμάτια;
Κατ' αρχάς, τα κριτήρια. Δεν έχω σκοπό να κρίνω κανέναν ραψωδό για τις απόψεις και τις ιδέες που θα επιλέξει να εκφράσει. Αυτό που κρίνεται είναι η ικανότητά του να δημιουργήσει παραστατικές εικόνες, πειστικά επιχειρήματα, πρωτότυπες ατάκες, φρέσκες ομοιοκαταληξίες, καθηλωτικό ρυθμό μέσα από τον στίχο. Θέλω να δω την ποιητική δεινότητα που παράγεται με φαντασία, ευρηματικότητα, γνώση, συνηρμό, αντοχή, ρυθμικότητα. Θέλω ακόμα να δω τα στοιχεία αυτά που ξεχωρίζουν το hip-hop από τις άλλες μουσικές: τον ωμό παρεμβατισμό, τη λεκτική αμεσότητα, την εναλλακτική ρητορική και την προσωπική άποψη. Ο νικητής θα πρέπει να επιδείξει μία προσωπικότητα χωρίς όμως να περιοριστεί σε αυτήν. Ξέρουμε ότι οι ράππερς το έχουν εύκολο να περιαυτολογούν αλλά αυτό ειναι θεμιτό μόνο όταν μπορείς να εντάξεις έξυπνα την περιαυτολογία σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σκηνικό.

3. Οι προετοιμασίες για το επετειακό live; Τι να περιμένουμε;
Οι προετοιμασίες είναι λίγες και καλές. Από την μία είναι λίγες καθώς μεγάλο μέρος του live είναι ο γνωστός, διαχρονικός, παλιός καλός ήχος που περιμένει το κοινό που με αγαπάει και με στηρίζει και επί τη ευκαιρία, τους ευχαριστώ άλλη μία φορά κι από εδώ. Από την άλλη είναι καλές γιατί σε συνεργασία με τον Strider, ετοιμάζουμε την "αναδημιουργία" κάποιων παλιών κομματιών, η οποία όμως θα συμβαίνει ζωντανά και επί σκηνής. Το κοινό θα μπορεί να ακούσει πως δημιουργείται ένα instrumental από την αρχή, από την επιλογή της αρχικής λούπας, και πως χτίζεται, βήμα βήμα, μέχρι να φτάσει στα αφτιά του. Κι όλα αυτά, πάνω σε κομμάτια που ήδη γνωρίζει καλά και έχει αγαπήσει, θα τα ακούσει να δημιουργούνται από εκεί που δεν θα το περιμένει. Και κάποιες ακόμα μικρές εκπλήξεις. Ενδεικτικά να πω πως οι φίλοι μου, οι Total Reality, το παλαιότερο εν ενεργεία b-boy crew, κλείνουν και αυτοί #20 XPONIA.

Μείνε συντονισμένος στο www.monsterenergy.com για περισσότερα νέα για τον Ευθύμη!
IMG_7539.JPG
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...