Το Podemos πρότεινε στους σοσιαλιστές τη κοινή κάθοδο στη Γερουσία για να αποφευχθεί ο έλεγχος της από το Λαϊκό Κόμμα. «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι αυτόνομο», απαντά ο Σάντσεθ, αδιαφορώντας για το κοινό σύνθημα «Πάμε για τη νίκη» των Ιγκλέσιας και Γκαρθόν.
«Nα δώσουμε τα χέρια για να μη μπορεί να μπλοκάρει τη κυβέρνηση της αλλαγής το Λαϊκό Κόμμα»,
πρότεινε στους σοσιαλιστές ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πολιτικός γραμματέας του Podemos Ινίχο Ερεχόν, ενώ ο Σάντσεθ ευχαρίστησε για την προσφορά προτιμώντας τον πιθανό έλεγχο της Γερουσίας από το Λαϊκό Κόμμα με τη απλή δικαιολογία ότι «το Σοσιαλιστικός Κόμμα είναι ένα αυτόνομο κόμμα».
Το Συμβούλιο Πολιτών του Podemos, η αντίστοιχη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, έστειλε σήμερα το πρωί επιστολή στην αντίστοιχη Ομοσπονδιακή Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος προτείνοντας τη κοινή κάθοδο της Αριστεράς με τους σοσιαλιστές στη Γερουσία, και σε άλλες δημοκρατικές και προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις, με στόχο να καταφέρει να κερδίσει τη πλειοψηφία που φαίνεται να διατηρεί το Λαϊκό Κόμμα. Προτείνουμε «μια συμμαχία για της εκλογές στη Γερουσία» ανοικτή «σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες που αγωνιούν για την προοδευτική αλλαγή», υπογράμμισε το Συμβούλιο Πολιτών του Podemos.
Η απάντηση του γενικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σάντσεθ ήταν λιτή αλλά ξεκάθαρη: «Όχι, ευχαριστώ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ένα αυτόνομο κόμμα». Ο Σάντσεθ διευκρίνισε από τους οθόνες του Cuatro ότι ανακοίνωσε την απόφασή του αυτή τηλεφωνικώς κατευθείαν στον ηγέτη του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας πριν ακόμη από την επίσημη διατύπωση της πρότασης από το Podemos.
«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ένα αυτόνομο κόμμα και έχει ένα αυτόνομο σχέδιο», συμπλήρωσε ο Σάντσεθ σεβόμενος τους κατακερματισμένους κανόνες του δικομματισμού και ξεχνώντας ότι ο ίδιος υπέγραψε μια συμφωνία με τους «Πολίτες», που τον έδεσε χειροπόδαρα στο κάρο του δεξιού λαϊκισμού. Για άλλη μια φορά ο Σάντσεθ κατήγγειλε ότι οι ενωτικές προτάσεις του Ιγκλέσιας και του Podemos γίνονται απλώς για να κερδίσουν τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης χωρίς καμία πραγματική διάθεση συμφωνίας. Μια τακτική που έχουν ακολουθήσει οι σοσιαλιστές και ο Σάντσεθ λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και διαψεύδονται τόσο από τις ήδη ενωτικές προσπάθειες του Podemos, πρώτα απόλα στη Καταλωνία, τη Γαλικία και τη Βαλένθια, όπου το Podemos διαμέσου του ενωτικού Compromis έδωσε στους σοσιαλιστές τη προεδρία της τοπικής κυβέρνησης διασφαλίζοντας την αντιπροεδρία στο Compromis, όσο και τη γενναιόδωρη ενωτική συμφωνία με την Ενωμένη Αριστερά του Γκαρθόν και του Λάρα.
Στην επιστολή του προς τους σοσιαλιστές το Podemos υπογράμμισε ότι το Λαϊκό Κόμμα με μόλις το 28,7% πήρε το 60% των εδρών της Γερουσίας στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου, καθιστώντας σαφές ότι επείγει μια κοινή κάθοδος με τους σοσιαλιστές δεδομένου του στενού χρονικού περιθωρίου για τη διαμόρφωση πιθανού κοινού ψηφοδελτίου, το οποίος θα δημιουργούσε μια «ελπίδα» και «έναν ακρογωνιαίο λίθο για το σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης της αλλαγής».
Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη οι βάσεις του Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς ψηφίζουν την εκλογική συνεργασία, συγκεκριμένα το «προσύμφωνο εκλογικής συνεργασίας», ανάμεσα στους δυο σχηματισμούς και τα ενωτικά ψηφοδέλτια, βάση της οποίας ο Γκαρθόν θα είναι πέμπτος στη σειρά εκλογής στο ψηφοδέλτιο της Μαδρίτης, με στόχο να κερδίσουν τις εκλογές από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα.
Ο Ιγκλέσιας και ο Γκαρθόν παρουσίασαν την «προσυμφωνία» με το σύνθημα «Πάμε για τη  νίκη» και μάλιστα στη συμβολική πλατεία της Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης λίγες ημέρες από την έκτη επέτειο της 15ης Μαΐου που ξεκίνησε το κίνημα των Αγανακτισμένων.
Οι οργανωτικοί υπεύθυνοι του Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς και η ομάδα εργασίας τους κατέληξαν  στη «προσυμφωνία» που προβλέπει μεταξύ άλλων τη συνεργασία και με την οικολογική ομάδα – κόμμα Equo και τη πραγματοποίηση μιας προεκλογικής εκστρατείας όπου το κάθε κόμμα θα κάνει δικές του και κοινές προεκλογικές συγκεντρώσεις.
Η «προσυμφωνία» προβλέπει ότι η Ενωμένη Αριστερά θα εκλέξει ένα σε κάθε έξι βουλευτές που θα εκλεγούν από το σχήμα και θα διασφαλίσει τουλάχιστον 4 γερουσιαστές. Η Ενωμένη Αριστερά φιλοδοξεί να αποκτήσει από 6 έως 10 βουλευτές, δεδομένου ότι τα κοινά ψηφοδέλτια των δύο κομμάτων μπορεί να εκλέξουν 58 βουλευτές, στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον άλλοι 10 των ενωτικών σχημάτων της Καταλωνίας, Βαλένθια και Γαλικίας, ορισμένοι εκ των οποίων θα ανήκουν στην Ενωμένη Αριστερά. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το όνομα του εκλογικού συνασπισμού της ισπανικής αριστεράς, παρόλο που τα κόμματα θα διασφαλίσουν τα σύμβολά τους στα κοινά ψηφοδέλτια, δεδομένου ότι οι ανακοινώσεις των δύο κομμάτων υπογραμμίζουν ότι «οι οργανώσεις που υπογράφουν το συνασπισμό αναγνωρίζουν την ταυτότητα της κάθε οργάνωσης, το πρόγραμμά της και την ηγεσία της» κρατώντας ανοικτή τη πόρτα σε όποια «εθνική, περιφερειακή ή τοπική δύναμη» θέλει να συμμετάσχει. 
Για τους Ιγκλέσιας και Γκαρθόν η κοινή κάθοδος στις εκλογές αποτελεί «ιστορικό» γεγονός γιατί προσφέρει την ευκαιρία της αλλαγής στη χώρα διαμέσου ενός προγράμματος με «έντονο κοινωνικό περιεχόμενο, της ανάκτησης των δικαιωμάτων, τη ψήφιση δίκαιων νόμων, τη μάχη εναντίον της διαφθοράς, την υπεράσπιση των δημοσίων υπηρεσιών και την αξιοπρέπεια των συνθηκών ζωής των πολιτών». Για το λόγο αυτό ο συνασπισμός στοχεύει σε «ένα νέο συνταγματικό πλαίσιο που θα θέτει τον πολίτη ή τους πολίτες στο κέντρο της πολιτικής».
Η «προσυμφωνία» στοχεύει στη διαμόρφωση ενός πλατιού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου τα αλλαγής με στόχο την ανατροπή της δεξιάς και το σχηματισμό μιας προοδευτικής και δημοκρατικής κυβέρνησης με επικεφαλής την Αριστερά. Το γεγονός όμως ότι χρειάζονται οι ευρύτερες δυνατές δυνάμεις οδήγησε τα δύο κόμματα να αποφύγουν ιδεολογικές και συμβολικές αναφορές και να εστιάσουν τη προσοχή τους στη πρόκληση της αλλαγής και τα βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των πολιτών και της άμεσης επίλυσης ζωτικών προβλημάτων τους. Έτσι κι αλλιώς τόσο το Podemos όσο και τα ενωτικά ψηφοδέλτια αποφεύγουν τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και το πολιτικό – ιδεολογικό βερμπαλισμό εστιάζοντας τη προσοχή τους στην αναζήτηση εφικτών και άμεσων λύσεων στα προβλήματα των πολιτών που έχουν σαφές πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι το Podemos στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει από τη πρώτη στιγμή στην Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE.
O Ιγκλέσιας και ο Γκαρθόν γνωρίζουν ότι για να μετατρέψουν σε πράξη το σύνθημα «Πάμε να κερδίσουμε», «Πάμε για τη νίκη» έχουν ανάγκη και τη τελευταία ψήφο της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που πλήττεται από τη κρίση, που φιλοδοξούν να τη μετατρέψουν σε πολιτική πλειοψηφία τουλάχιστον στη βουλή.
Περνώντας από τη Πουέρτα ντελ Σολ και φθάνοντας στη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τη Δευτέρα το βράδυ οι Ιγκλέσιας και Γκαρθόν είχαν ξεχάσει τις διαφορές των δύο κομμάτων, κυρίως σε θέματα που δεν αφορούν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, όπως το θέμα της μοναρχίας και τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, που η Ενωμένη Αριστερά αμφισβητεί ιστορικά λόγω της ξεκάθαρης  Δημοκρατικής – Ρεπουμπλικανικής καταγωγής της και το γεγονός ότι ιδρύθηκε στον απόηχο του δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ που είχε διεξάγει ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γκονθάλεθ και αποτελεί ένα από τα σημεία ιστορικής τριβής με τους σοσιαλιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι το διεφθαρμένο και νεοφιλελεύθερο τμήμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος που έχει ως σημείο αναφοράς τον Γκονθάλεθ έχει αποτρέψει μέχρι στιγμής τη συνεργασία των σοσιαλιστών με το Podemos και την Ενωμένη Αριστερά για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης της αλλαγής.
«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν είναι ένας εχθρός, είναι ένας σύμμαχος και θα ήταν τιμής μας να υπολογίσουμε σε αυτούς για να έχουμε μια προοδευτικής κυβέρνηση στη χώρα και να διώξουμε το Λαϊκό Κόμμα και τις πολιτικές του, ακόμη και εάν έχουν το γαλάζιο χρώμα του Λαϊκό Κόμμα ή το πορτοκαλί των «Πολιτών»», τόνισε ο Ιγκλέσας τη Δευτέρα το βράδυ στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γκαρθόν, ο οποίος ζήτησε από τη βάση του Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς τη ξεκάθαρη αποδοχή του κοινού προγράμματος ενόψει των εσωτερικών δημοψηφισμάτων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη.  
Πανικός στο παλιό καθεστώς
Η κοινή κάθοδος του Podemos με την Ενωμένη Αριστερά και τα ενωτικά ψηφοδέλτια δημιούργησε ένα κλίμα ευφορίας και ελπίδας στο προοδευτικό και αριστερό κόσμο με αποτέλεσμα το σύνθημα «Νοs vamos a ganar al Partido Popular», «Πάμε να κερδίσουμε το Λαϊκό Κόμμα», να έχει μετατραπεί ήδη σε εφιάλτη του πολιτικού συστήματος εξαναγκάζοντας τους «Πολίτες», τους σοσιαλιστές και τη δεξιά να αναπροσαρμόσουν  τις τακτικές τους για να σταματήσουν την ανοδική πορεία της Αριστεράς, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις και οι διευθυντές των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιρειών που τις διεξάγουν «βλέπουν» ήδη το Podemos και την Ενωμένη Αριστερά στη δεύτερη θέση.
Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνιολογικών Ερευνών CIS ο συνασπισμός της Αριστεράς αποτελεί το πρώτο κόμμα στη πρόθεση ψήφου των ατόμων με ηλικία που δεν ξεπερνά το 55ο έτος, ενώ ο δικομματισμός συγκεντρώνει τις τελευταίες του δυνάμεις του στις μεγάλες και τις πολύ μεγάλες ηλικίες. Το Λαϊκό Κόμμα συνεχίζει να διατηρεί το μεγαλύτερο τμήμα της πρόθεσης ψήφου μόνο στα άτομα που η ηλικία τους ξεπερνά το 65ο έτος, σύμφωνα με το CIS, μετατρέποντας το κόμμα του Ραχόι σε ένα είδος κόμματος… συνταξιούχων που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο τμήμα των ψήφων του ανάμεσα σε άτομα μεγάλη ηλικίας και εκτός των μεγάλων πόλεων. Ο «σκληρός» πυρήνας του Σοσιαλιστικού Κόμματος φαίνεται να έχει μετατοπιστεί και αυτός στα άτομα με ηλικία που ξεπερνά το 65ο έτος.
Η Jaime Miquel y Asociados (JM&A) εκτιμά ότι η συμμαχία της Αριστεράς θα έχει το προβάδισμα στις ηλικίες από τα 18 έως τα 54 έτη, στις οποίες οι «Πολίτες» αποτελούν τη δεύτερη ή την τρίτη επιλογή. Οι αποστάσεις ανάμεσα στην άμεση πρόθεση ψήφου προς την Αριστερά και το Λαϊκό Κόμμα κρίνεται ήδη αμελητέα, αφού φθάνει στο 17,1 για τη Αριστερά και στο 17,3 για το Λαϊκό Κόμμα, γεγονός που μετατρέπει την εκλογική μάχη σε καθαρό κυνήγι εναντίον της αποχής, των αναποφάσιστων και ασφαλώς της τελευταίας δημοκρατικής και προοδευτικής ψήφου, σύμφωνα με την JM&A.
Μια πιο προσεκτική έρευνα στις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί, και βλέπουν για παράδειγμα ότι το Compromis στη Βαλένθια μπορεί να χάσει το 80%(!) των ψήφων του, διαψεύδονται από την προσεκτική ανάλυση της πρόθεσης ψήφου κατά ηλικίες, που δείχνει ότι οι δημοσκοπήσεις γίνονται με κριτήρια που στοχεύουν σε αποτελέσματα ορισμένου τύπου. 
Ο παλιός δικομματισμός φαίνεται να αποτελεί κάτι άγνωστο για τα άτομα 18 – 44 ετών, ενώ στα άτομα κάτω των 35 ετών το Λαϊκό Κόμμα αποτελεί το τέταρτο κόμμα, οι σοσιαλιστές με αγωνία προσπαθούν να κερδίσουν τη δεύτερη θέση από τους «Πολίτες», ενώ η Αριστερά αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη και με διαφορά, όπως και στην κατηγορία των πολιτών με ηλικία μικρότερη των 55 ετών.
Τορπίλη Γκονθάλεθ – Ντίαθ σε.. Σάντσεθ;
Τη στιγμή που ξεκινά στην πράξη η νέα προεκλογική εκστρατεία ο σοσιαλιστής πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Εστρεμαδούρα Βάρα προειδοποίησε από το μικρόφωνο της Cadena Ser ότι η πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσία Ντίαθ θα θέσει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος στο 39ο συνέδριό του, γεγονός που ανέτρεψε την αισιοδοξία του Σάντσεθ ότι με τις 36.000 υπογραφές μελών που συγκέντρωσε υπέρ της υποψηφιότητάς του για την πρωθυπουργία και μάλιστα χωρίς εσωτερικές προκριματικές εκλογές είχε απομακρύνει και τον κίνδυνο να χάσει τον έλεγχο του κόμματος.
Η Ντίαθ από τη πλευρά της δήλωσε ότι θέλει «να δει το Πέδρο στο πρωθυπουργικό μέγαρο» και να κερδίζει τις εκλογές της 26ης Ιουνίου, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκαναν και αρκετοί άλλοι περιφερειακοί γραμματείς του κόμματος, παρόλο που αρκετοί από αυτούς είναι έτοιμοι να γυρίσουν τη πλάτη στο Σάντσεθ εάν δεν γίνει πρωθυπουργός.
Το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γκονθάλεθ έκανε δηλώσεις υπέρ του διωκόμενου για απάτη ισπανο-ιρανού χρηματιστή Φαρσχάντ Μασούντ Ζαντί, που είναι αναμεμειγμένος με τα «Χαρτιά του Παναμά» εξανάγκασε τον εκπρόσωπο του κόμματος στη Γερουσία και υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος Όσκαρ Λόπεθ να ζητήσει από τους δημοσιογράφους να ανατρέξουν για πληροφορίες για το θέμα απευθείας στο… Γκονθάλεθ.  
Ο σκληρός πυρήνας του Σοσιαλιστικού Κόμματος που στηρίζει το Σάντσεθ φοβάται ότι οι σχέσεις του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Γκονθάλεθ με offshore εταιρείες από το Παναμά μπορεί να πλήξουν τον ίδιο το Σάντσεθ εάν εμφανιστεί μαζί με το Γκονθάλεθ στη προεκλογική εκστρατεία, όπως έκανε και στη προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Ήδη η σύζυγος του Γκονθάλεθ εμφανίστηκε να διατηρεί offshore λογαριασμό σε φορολογικό παράδεισο του Ειρηνικού διαμέσου... Παναμά.
Ο υπεύθυνος Στρατηγικής και Επικοινωνίας της Ομοσπονδιακής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λόπεθ  ζήτησε επίσης από το Γκονθάλεθ «τις κατάλληλες εξηγήσεις» για τις δηλώσεις του υπέρ του χρηματιστή που διώκεται για απάτη.