Σε τροχιά σύγκρουσης ΔΝΤ - Eurogroup για το ελληνικό χρέος

της Ευρωομάδας για το ελληνικό χρέος αναμένεται να εξελιχθεί το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας . Η επιστολή Λαγκάρντ άναψε "φωτιές" στη διαπραγμάτευση
Adtech Ad
Λίγα 24ωρα πριν την συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας σε επιστολή της προς τους 19 υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης η που δημοσιεύουν οι Financial Times
η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ στέλνει τελεσίγραφο: Λύση εδώ τώρα για το ελληνικό χρέος αλλιώς αποχωρούμε από το πρόγραμμα.
AdTech Ad
Η κ. Λαγκάρντ χαρακτηρίζει αδιέξοδες τις συνομιλίες με την Αθήνα για την εξεύρεση των προληπτικών μέτρων των 3 δισ., οι οποίες διεξάγονται εδώ και ένα μήνα και τονίζει ότι η ελάφρυνση χρέους πρέπει να μπει στο τραπέζι άμεσα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
"Για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα με μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να βασίζονται σε ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους διότι υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους”, σημειώνει στην επιστολή η κ. Λαγκάρντ.
Με την επιστολή της η επικεφαλής του ΔΝΤ ρίχνει το γάντι στους Ευρωπαίους αμφισβητώντας την έως τώρα διαδικασία αξιολόγησης . Συγκεκριμένα:
Αποποιείται για το Ταμείο το ρόλο του «ανελαστικού εταίρου ο οποίος ζητά όλα και περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα» Τονίζει ότι το ταμείο διαπραγματεύεται με καλή πίστη με τους εταίρους του βασιζόμενο σε ρεαλιστικές προβλέψεις και μέτρα.
Περνάει μάλιστα στην αντίθετη πλευρά και τονίζει ότι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας είναι περιορισμένες σε ότι αφορά νέες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων και θεωρεί ότι η μόνο λύση για την βιωσιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης είναι η άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους Επιπλήττει εμμέσως πλην σαφώς του Ευρωπαίους υπουργούς για την ολιγωρία τους σχετικά με την εξεύρεση μόνιμης λύσης για την ελάφρυνση του χρέους αφού τονίζει ότι οι συζητήσεις για το μίγμα των μέτρων και την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να κινούνται ταυτόχρονα ώστε να έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Θεωρεί αναξιόπιστα τα μέτρα των 5,4 δις ευρώ τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Ελλάδα Τονίζει ότι στις διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκαν μέτρα που φτάνουν σε ύψος το 2,5% του ΑΕΠ αντί 3% του ΑΕΠ που υποστηρίζουν ΕΕ και Ελλάδα ) κυρίως αυξάνοντας φόρους και τέλη σε περιορισμένο αριθμό φορολογούμενων και κάνοντας κάποιες συγκεκριμένες περικοπές δαπανών. Μάλιστα εκφράζει την γνώμη ότι «η συνεχής αύξηση φόρων και τελών θα βλάψει ανεπανόρθωτα την ελληνική οικονομία και κοινωνία».Τονίζει επίσης ότι στο ελληνικό πακέτο δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα ουσιώδεις παραμετρικές αλλαγές που αφορούν την λειτουργία του δημόσιου τομέα και του ασφαλιστικού και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης .
Επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ταμείου ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το ελληνικό πρόγραμμα ( ειδικά ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ) είναι ανέφικτοι Τονίζει ότι με τα μέτρα που βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» ο στόχος που μπορεί να επιτευχθεί είναι ένα πρωτογενές πλεόνασμα που δεν ξεπερνά το 1,5% του ΑΕΠ το 2018 “Το συμπέρασμά μας είναι βασισμένο σε μακροχρόνιες προβλέψεις και εκτιμήσεις και τα στοιχεία που έχει δώσει στην δημοσιότητα η Eurostat” τονίζει η κ. Λαγκάρντ
Σημειώνει επίσης ότι «αν το το Eurogroup αποφασίσει να εμμείνει στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 παρόλο που κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό το ΔΝΤ θα υποστηρίξει την συγκυριακή επίτευξη του στόχου αυτού παρότι το Ταμείο πιστεύει ότι υψηλότερα από τα επίπεδα που θα τα χαρακτήριζαν οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμα»
Σε ότι αφορά τα προληπτικά μέτρα τονίζει ότι η συνομιλίες ήταν αδιέξοδες . «Η ελληνική πλευρά πρότεινε κάποια γενικής φύσεως έκτακτα μέτρα το οποία μπορεί να έκλειναν την απόκλιση για λίγο αλλά στην ουσία θα μετέφεραν την λύση του προβλήματος για το μέλλον».
Κάνει και ένα πολιτικό σχόλιο σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε από την αρχή των ελληνικών μνημονίων κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή κυβέρνηση η οποία μετά από κάποιο διάστημα δεν υπέκυψε στο πειρασμό μια χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής και ζητά να το έχουν όλοι κατά νού σχετικά με την χάραξη μακροπρόθεσμη δημοσιονομικής πολιτικής ..

Υπέρ της «πολιτικής» λύσης το Eurogroup

Η «πύρινη» επιστολή της κ. Λαγκάρντ μπορεί να εξηγηθεί αν κανείς διαβάσει την άτυπη ατζέντα του έκτακτου Eurogroup όπως δόθηκε πριν λίγη ώρα στην δημοσιότητα
Με βάση λοιπόν το πρόγραμμα , οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων για την διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος που προγράμματος του ESM.
Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να διασφαλιστεί πως οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο επίπεδο, με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας.
Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις συζητήσεις στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων, με στόχο την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό.
Μέχρι στιγμής το υπουργείο οικονομικών δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με την αντιπαράθεση του ΔΝΤ με τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης .

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...