Μάθε τα πάντα για τα φρούτα

Φρούτα νωπά και εποχικά, μικρά ή μεγαλύτερα σε μέγεθος, με ή χωρίς κουκούτσια, γλυκά ή ελαφρώς πιο ξινά, όλα όμως γευστικά, θρεπτικά, υγιεινά και αναντικατάστατα.
Ας τα γνωρίζουμε καλύτερα, ας μαθαίνουμε τι μας προσφέρουν αλλά και πώς θα τα επιλέξουμε, θα τα συντηρήσουμε και φυσικά πώς θα τα καταναλώσουμε πιο σωστά.
.


ΝΑ ΦΑΩ ΦΡΟΥΤΟ Ή ΝΑ ΠΙΩ ΧΥΜΟ;

ΕΠΙΛΕΞΕ ΦΡΟΥΤΟ! Οι φρουτοχυμοί περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες σε σχέση με το ολόκληρο φρούτο και δεν δημιουργούν κορεσμό της πείνας ανάλογο με τη θερμιδική τους απόδοση (120-150 θερμίδες ανά ποτήρι 250ml). Επομένως, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και να μην χρησιμοποιούνται αντί των αυτούσιων φρούτων ή του νερού.

ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ Ή ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ;

ΦΡΕΣΚΑ! Τα αποξηραμένα φρούτα, προτιμότερο φυσικώς αποξηραμένα και χωρίς συντηρητικά, επιπρόσθετη ζάχαρη ή φυτικά έλαια, καλό είναι να χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και, λόγω της γλυκιάς γεύσης τους, αντί άλλων γλυκισμάτων.
Χρήσιμη γνώση: Κάπως πιο αυξημένη κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων, όχι όμως σε βάρος των φρέσκων, ενδείκνυται σε άτομα που γυμνάζονται, χρειάζονται περισσότερες θερμίδες, υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

ΚΙ ΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ;

Η υπερβολική κατανάλωση φρούτων έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη φρουκτόζης, η οποία αποθηκεύεται ευκολότερα ως σωματικό λίπος. Η περίσσεια φρουκτόζη μπορεί επίσης να επιβαρύνει το ήπαρ και να αυξήσει τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος, π.χ. τριγλυκερίδια, αλλά και την αρτηριακή πίεση. Παρεπόμενα, είναι απαραίτητο η κάπως μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων να συνδυάζεται με ένα σωματικά πιο δραστήριο τρόπο ζωής.
Σημείο προσοχής: Άτομα παχύσαρκα ή με προβλήματα υγείας, π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, υψηλά τριγλυκερίδια, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά ως προς το είδος και τις ποσότητες των φρούτων που καταναλώνουν, π.χ. να προτιμούν όσα έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και μικρότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις καλό είναι να αποφεύγουν τα φρούτα με μικρά σποράκια που τρώγονται, π.χ. σύκα, καθώς και την κατανάλωση της φλούδας των φρούτων.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 151

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...