Η πραγματική ιστορία του λουκέτου στην ΕΡΤ

Το απόγευμα της 11ης Ιουνίου 2013 ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έκλεισαν την ΕΡΤ. Σωστά πολλοί σήμερα με αφορμή την αδειοδότηση των καναλιών και την προφανή αναστάτωση των απειλούμενων με ανεργία εργαζομένων σε ΜΜΕ τα οποία δεν έλαβαν άδεια εθνικής εμβέλειας και ενόψει της συνέχειας της διαδικασίας περιφερειακών αδειών, αναφέρονται στο λουκέτο στην ΕΡΤ από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, λέγονται ανακρίβειες, αποκρύπτεται η πραγματικότητα, που δεν είναι δα και τόσο δύσκολο κανείς να την ανακαλύψει και έτσι  γίνονται αυθαίρετες συγκρίσεις με πολιτική και μόνο σκοπιμότητα.
Η αλήθεια λοιπόν δεν είναι είναι ότι απεργούσε επί μέρες και το σύμπαν των εργαζομένων στα ιδιωτικά Μέσα (έντυπα, ηλεκτρονικά, ψηφιακά κ.λπ).
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά και οι βαρόνοι των Μέσων κατάφεραν να σπάσουν με αθέμιτους τρόπους την αντίσταση του κλάδου των εργαζομένων στην Ενημέρωση. Η αλήθεια είναι ότι έκαναν το παν να σταματήσει η μετάδοση της εκπομπής των εργαζομένων της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ- open και εκτός των άλλων επιστράτευσαν τη Digea των φίλων τους καναλαρχών εθνικής εμβέλειας για να «κατεβάσει» την αναμετάδοσή του από τον τότε τηλεοπτικό 902.
Η αλήθεια είναι ότι η ΕΡΤ έκλεισε αφήνοντας στο δρόμο 2.656 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα και πολλούς άλλους που δούλευαν στις άλλες παραγωγές της (σινεμά, ντοκιμαντέρ, σειρές κ.λπ).
Η αλήθεια είναι ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου επενέβη πραξικοπηματικά όπου μπορεί να φανταστεί κανείς για να κάμψει τις λαϊκές διαμαρτυρίες και να υπονομεύσει τα σωματεία του Τύπου και ΜΜΕ.
Η αλήθεια είναι ότι το κόμμα της Ν.Δ. επίσημα με ανακοίνωσή του, τότε, επιτέθηκε στα σωματεία και την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ μια μέρα πριν τις εκλογές του  σωματείου των δημοσιογράφων για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, υπέρ των δικών της συνδικαλιστών. Δεν ήθελαν σωματεία που να μπορούν να τα βάζουν με τη διαπλοκή και που επί τρία χρόνια μάτωναν καθημερινά για να υπερασπιστούν θέσεις εργασίας που χάνονταν βάρβαρα χωρίς να το μάθει κανείς από τα... αμερόληπτα κανάλια, ραδιόφωνα, μεγάλες εφημερίδες, σάιτ κ.λπ. Κι ας ήταν οι απολύσεις πολλές χιλιάδες και οι περικοπές αμοιβών και δικαιωμάτων γύρω στο 50%.
Επειδή στο δημόσιο λόγο λείπει συστηματικά και ηθελημένα η ακρίβεια και η μνήμη, παραθέτω το επίσημο χρονικό των ημερών της τότε αντίστασης στο λουκέτο στην ΕΡΤ τον Ιούνιο 2013, μέσα από τις ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ και του Διασωματεακού των Συνεργαζόμενων Ενώσεων και Ομοσπονδιών του Τύπου και ΜΜΕ:

11.06.2013
ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, που συνεδρίασε στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, καταδικάζει απερίφραστα το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της Κυβέρνησης, η οποία, με δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου που θυμίζουν Χούντα, ανακοίνωσε το πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα «κλείσιμο» της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
    Δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να «κλείσει» η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και θα χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό, συνδικαλιστικό και νομικό μέσο για να βάλει φραγμό στην ασυδοσία της Κυβέρνησης, που με φασιστικό τρόπο επιχειρεί να ελέγξει την ενημέρωση του ελληνικού λαού.
    Καλεί σε αγώνα όλους τους συναδέλφους της ΕΡΤ και κηρύσσει όλο τον Κλάδο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
    Καλεί όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, οργανώνοντας νυχθημερόν ομάδες περιφρούρησης.
    Απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους όλης της χώρας να αντιδράσουν στο ξεπούλημα του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης και να συμπαρασταθούν στον αγώνα των 2.656 εργαζομένων στην ΕΡΤ.
    Καλεί όλα τα κόμματα να πάρουν θέση χωρίς περιστροφές. Τώρα κρίνονται όλοι.
    Τέλος, καλεί τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου να παραδώσει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και να παραιτηθεί από μέλος της ΕΣΗΕΑ, άλλως το Δ.Σ. θα προχωρήσει στη διαδικασία διαγραφής του από το Σωματείο μας.
    Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση όλη τη νύχτα και καλεί τους εκπροσώπους στο Μεικτό Συμβούλιο και όλους τους συναδέλφους να έρθουν σήμερα το βράδυ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

--------------------------------------------------------------------------
 12.06.2013
 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να μετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη στις 11πμ έξω από την ΕΡΤ, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα των σωματείων του χώρου των ΜΜΕ.
Συνεχίζουμε τις επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προκηρύσσοντας νέα 24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη στις 6πμ σε όλα τα ΜΜΕ, δημοτικά και ιδιωτικά (εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικά μέσα, περιοδικά, Γενική Γραμματεία Τύπου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαδικτυακά μέσα και Γραφεία Τύπου).
Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα μπορούν να μεταδίδουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο ολιγόλεπτων ειδησεογραφικών δελτίων. Από την απεργία εξαιρούνται τα ραδιοτηλεοπτικά και ιντερνετικά μέσα, τα οποία αναμεταδίδουν το απεργιακό πρόγραμμα των εργαζομένων στην ΕΡΤ.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που με παρακρατικού τύπου επιθέσεις κατέβασε πομπούς, έκοψε το ρεύμα και το διαδίκτυο, εμποδίζοντας την ομαλή μετάδοση του προγράμματος της ΕΡΤ.
Καταδικάζουμε την απόπειρα της αστυνομίας να εισέλθει στο κτίριο της ΕΡΤ στην οδό Μουρούζη και την εκκένωση της ΕΤ3.
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την πρωτοφανή απόφαση της Digea να «ρίξει» το σήμα του τηλεοπτικού σταθμού «902 Αριστερά στα FM», ενώ αναμετέδιδε το απεργιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Καλούμε τις Ενώσεις και τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν την απεργιακή κινητοποίηση, η οποία δεν αφορά μόνο το δικαίωμα στην εργασία των 2.700 εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά και στην ενημέρωση και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.
Εκφράζουμε συνολικά την αντίθεσή μας στη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά φορείς του δημοσίου.

---------------------------------------------------------------------------------
13.06.2013

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


Μετά την ανακοίνωση της τρικομματικής κυβέρνησης για το «λουκέτο» της ΕΡΤ, που προκάλεσε ευρύτερο λαϊκό ξεσηκωμό στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι ομοσπονδίες και το διασωματειακό των εργαζομένων στα ΜΜΕ αποφάσισαν ομόφωνα, σήμερα Πέμπτη 13 Ιουνίου, τη συνέχιση των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών σε όλα τα Μέσα, έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά.
Η απεργία αφορά όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους στα ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά και έντυπα μέσα (εφημερίδες και περιοδικά), τους τυπογράφους και τους εργαζόμενους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη Γενική Γραμματεία και τα Γραφεία Τύπου.
Η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στους εργαζομένους, στα δικαιώματά τους, στις ελευθερίες τους. Για τα φαινόμενα διαφθοράς στη δημόσια τηλεόραση καθώς επίσης και σε κάθε δημόσιο οργανισμό, ευθύνονται τα κόμματα που ανέλαβαν την εξουσία από τη μεταπολίτευση του 1974 έως σήμερα. Ας τους αποδοθούν οι ευθύνες κι ας τιμωρηθούν γι’ αυτό.
Η εκστρατεία παραπλάνησης ότι κλείνουν τη δημόσια τηλεόραση λόγω των «φαινομένων διαφθοράς» θα επεκταθεί στην εκποίηση της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και άλλων δημόσιων οργανισμών, στο κλείσιμο  ακόμη και δημόσιων νοσοκομείων και σχολείων.
Οι δημοσιογράφοι,  οι τεχνικοί, οι τυπογράφοι, οι ηχολήπτες, οι διοικητικοί, όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ συνεχίζουν τον αγώνα τους. Η συμπαράσταση του ελληνικού λαού και όλου του κόσμου με τις ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις του μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον απεργιακό αγώνα μας για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την επιστροφή των εργαζομένων της ΕΡΤ στη δουλειά τους.
Δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε μαζί με τις ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τους κοινωνικούς και πνευματικούς φορείς όλης της χώρας. Είναι μαζί μας διεθνείς φορείς, που διαδηλώνουν υπέρ του αγώνα μας για την ελευθερία του Τύπου και την κατάργηση των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών.
Η ελευθερία του Τύπου και η δημοκρατία δε φιμώνονται.
Το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ το περιφρουρούν οι απεργιακές επιτροπές των εργαζομένων μαζί με χιλιάδες κόσμου μέρα-νύχτα.
Καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν να πυκνώνουν τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.
Καταγγέλλουμε το υπουργείο Οικονομικών και το ΕΣΡ που επιχειρούν με απειλές να σταματήσουν την αναμετάδοση του προγράμματος των εργαζομένων στην ΕΡΤ από τον 902 TV και τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Καταγγέλλουμε επίσης τη DIGEA των μεγαλοκαναλαρχών που αυθαίρετα και παράνομα διακόπτει και παρεμποδίζει την εκπομπή σήματος του 902 TV.
Καταγγέλλουμε την προσπάθεια κυβερνητικών παραγόντων να στηθεί προσωρινός μηχανισμός εκτός ΕΡΤ για να εκπέμψει σήμα και πρόγραμμα μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «νέα ΕΡΤ». Την ώρα που έχουν «απολυθεί» 2656 εργαζόμενοι της ΕΡΤ, επιχειρείται η πρόσληψη «εκλεκτών» με εξευτελιστικές δίμηνες συμβάσεις.
Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της εργοδοσίας και διευθυντικών στελεχών των εφημερίδων να εκδώσουν απεργοσπαστικά φύλλα Σαββάτου και Κυριακής,  με επιχειρήσεις εκφοβισμού των εργαζομένων και «παρασυνελεύσεις» ενάντια στα σωματεία. Καλούμε τους συναδέλφους να περιφρουρήσουν την απεργιακή κινητοποίηση.
Τέλος, καταγγέλλουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου για την παράδοση της ενημέρωσης σε «προθύμους» δημοσίους υπαλλήλους τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης-Επικοινωνίας  απεργούσαν.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...