Ο Ρουσόπουλος επιστρέφει

Επιστρέφει. Για άλλους αθόρυβα, για κάποιους θεαματικά, για τον ίδιο καθαρά επί ιδεολογικής βάσεως. Το βέβαιο είναι πως ο πρώην υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, Θοδωρής Ρουσόπουλος, έπειτα από οχτώ χρόνια απουσίας από την ενεργό πολιτική επιστρέφει στην ενεργούσα.
Πριν από λίγες εβδομάδες ανέλαβε την προεδρία του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας (ΚΠΕΕ), γεγονός το οποίο
δημοσιοποίησε χθες ο ίδιος σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή.
Ελάχιστοι θυμούνται ή ξέρουν τι είναι το ΚΠΕΕ. Τυπικά πρόκειται για την πρώτη «δεξαμενή σκέψης» που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1975, δηλαδή τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης, από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Πρόκειται για το παλαιότερο ερευνητικό και επιμορφωτικό σωματείο στη χώρα, που στόχο έχει «να προωθεί και να διαμορφώνει πολιτική σκέψη για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα.
Βασίζεται στις αρχές της ατομικής ελευθερίας, ενός αποτελεσματικού και ευέλικτου κράτους αυξημένων δυνατοτήτων και μιας κοινωνίας ευκαιριών για όλους», σύμφωνα με το καταστατικό του.
Ουσιαστικά «μέσα από αυτό προβάλλεται η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, η οποία ορθώς έχει επικρατήσει διεθνώς», σύμφωνα με δήλωση του νέου του προέδρου κ. Ρουσόπουλου.
Το Κέντρο ήταν ανενεργό από το 2012, ενώ τα τελευταία χρόνια ώς τότε παρουσίαζε πολύ μικρή δράση. Πριν από λίγο καιρό αποφασίστηκε η επαναδραστηριοποίησή του και αυτό έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του πρώην προέδρου του ΚΠΕΕ, καθηγητή του LSE (London School of Economics) κ. Χατζηεμμανουήλ, που του πρότεινε τη θέση.
Γιατί τώρα όμως; «Είναι μια ερώτηση που έκανα κι εγώ ως δημοσιογράφος. Σημασία έχουν πάντα οι συνθήκες της εποχής. Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία είναι παρούσα, κρατούσα και μέσω του Κέντρου θα ενισχυθεί» μας απάντησε ο κ. Ρουσόπουλος.
Για το αν ενημερώθηκε ο ίδιος από τον αρχηγό της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, για το νέο του αυτό πόστο ή το αντίθετο, η απάντηση ήταν πως ο ίδιος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. με μια κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ζητήσει ο τελευταίος και όταν το έμαθε «ήταν ευτυχής γι’ αυτή την εξέλιξη».
Φυσική συνέχεια
Οσο για τον ίδιο τον κ. Ρουσόπουλο, ακούστηκε μάλλον ως φυσική συνέχεια των όσων κάνει τόσα χρόνια που απέχει από την ενεργό κομματική δράση, καθώς, όπως είπε, «έχω πολλά που γεμίζουν τη ζωή μου και χαίρομαι που μετέχω σε ένα εγχείρημα ενίσχυσης των όσων πιστεύω και ακολουθώ ιδεολογικά όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή τη νεοφιλελεύθερη σκέψη και δράση.
Από κει και πέρα τίποτα, πέραν την κοινής ιδεολογικής γραμμής, δεν συνδέει το Κέντρο με το κόμμα της Ν.Δ. και προσωπικά δεν σκέφτομαι προς το παρόν κάποια κομματική μου επαναδραστηροποίηση» μας διευκρίνισε. Ωστόσο αποδέχτηκε πως «αφού τόσο το ΚΠΕΕ όσο και το κόμμα της Ν.Δ. κινούνται στον ίδιο ιδεολογικοπολιτικό άξονα, είναι φυσικό πως το δεύτερο θα ‘‘βοηθηθεί’’ από το έργο του πρώτου».
Η θέση του προέδρου στο ΚΠΕΕ είναι μη αμειβόμενη. Αναφορικά με τους πόρους του Κέντρου, αυτοί προέρχονται από τις συνδρομές των μελών του που είναι κυρίως πανεπιστημιακοί, όπως ο καθηγητής Α. Συρίγος. Οι δε μελλοντικές του δράσεις θα αφορούν ημερίδες και θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.
Να θυμίσουμε πως ο Θοδωρής Ρουσόπουλος τον Οκτώβριο του 2008 παραιτήθηκε από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού Επικρατείας, ύστερα από οχτώ χρόνια συμπόρευσης με τον Κώστα Καραμανλή. Είχε προηγηθεί η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, στην οποία, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, εμπλεκόταν και ο πανίσχυρος τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρότι εν τέλει τίποτε σχετικό δεν αποδείχτηκε.
Ωστόσο ο σάλος ήταν τέτοιος που ο Θ. Ρουσόπουλος αποχώρησε άμεσα και έμεινε εκτός πολιτικού προσκήνιου, κοντά στην οικογένεια, τις σπουδές και τις διαλέξεις του στο Πανεπιστήμιο. Τώρα το σκηνικό αυτό φαίνεται να αλλάζει κάπως και ο χρόνος θα δείξει -κάτι μας λέει αρκετά γρήγορα- πώς θα διαμορφωθεί ή καλύτερα τι θα διαμορφώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...