Σουηδία: Λιγότερες ώρες εργασίας, με τις ίδιες απολαβές;

Η αποτελεσματικότητα του παραδοσιακού οκτάωρου εργασίας έχει από καιρό αμφισβητηθεί.
Στη Σουηδία, κάποιοι έχουν επιλέξει να μειώσουν τις ώρες σε έξι ημερησίως και υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο αυξήθηκε
η παραγωγικότητα και τα κίνητρά τους.
Με ποιο κόστος όμως; Η εκπομπή insiders διερευνά κατά πόσον οι λιγότερες ώρες εργασίας την ημέρα μπορούν να φέρουν πραγματικά μεγάλα κέρδη για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.


Ένας ικανοποιημένος νοσηλευτής

Καθημερινά ο Αρτούρο πηγαίνει χαμογελώντας στο γηροκομείο Σβαρτεντάλενς, κοντά στην πόλη του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Εργάζεται εδώ πάνω από 20 χρόνια ως νοσηλευτής.Φροντίζει τους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μια πολύ απαιτητική δουλειά.Ο Αρτούρο προτιμά να μας οδηγήσει σε μια άλλη μονάδα,προκειμένου να σεβαστούμε την ιδιωτική ζωή των ασθενών του. Η ζωή του άλλαξε πέρυσι. Επελέγη να αποτελέσει μέρος ενός πειράματος αναδιοργάνωσης του χρόνου εργασίας.«Δεν αισθάνομαι τόσο πιεσμένος όσο ήμουν πριν. Γνώρισα νέους συναδέλφους. Βοηθάμε ο ένας τον άλλο προγραμματίζουμε καλύτερα τη δουλειά μας,εργαζόμαστε με περισσότερο κέφι. Επίσης, έχω μικρά παιδιά που φροντίζω ως πατέρας μονογονεικής οικογένειας.Πλέον δεν τους πιέζω πολύ το πρωί, για να πάνε σχολείο. Τα πάντα είναι πολύ πιο χαλαρά. Νομίζω ότι έχω γίνει καλύτερος πατέρας, εκτός από καλύτερος νοσηλευτής»,τονίζει ο Αρτούρο Πέρεζ.
Οι ώρες εργασίας των 82 νοσηλευτών του γηροκομείου έχουν μειωθεί από οκτώ σε έξι, με τον ίδιο μισθό. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα από το δήμο του Γκέτεμποργκ. Οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει πολλά από άποψη ενέργειας και αποδοτικότητας, λέει η επικεφαλής του ιδρύματος και είναι πολύ περισσότερο διαθέσιμοι στους ηλικιωμένους.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...