Τα ανδραγαθήματα του ναυάρχου Ουσακόφ στη Μεσόγειο..Στο λιμάνι της Κέρκυρας η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς» - ΦΩΤΟ

Τον Οκτώβριο του 1800 επέστρεψε στη Σεβαστούπολη, από την αποστολή του στη Μεσόγειο, η μοίρα του ρωσικού στόλου υπό την διοίκηση του ναυάρχου Φιόντορ Ουσακόφ, και αρχηγού στόλου, προς τιμήν του οποίου στην Κεφαλονιά είχε θεσπισθεί το παράσημο του «Σωτήρα των Ιονίων Νήσων». Η αποστολή ολοκληρώθηκε, αφού κατέστη δυνατή η ίδρυση του πρώτου δημοκρατικού κράτους στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας, την «Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων».

Το καλοκαίρι του 1798, ανατέθηκε στον τότε αντιναύαρχο Ουσακόφ να ηγηθεί της αποστολής στα ελληνικά νησιά τα οποία βρισκόντουσαν υπό την κυριαρχία των γαλλικών στρατευμάτων. Εκείνη την περίοδο, τον Φιόντορ Ουσακόφ, για τις εντυπωσιακές του νίκες στις ναυμαχίες στην Μαύρη Θάλασσα, τον αποκαλούσαν ο Σουβόροφ της Θάλασσας.




Η παραμονή των ρωσικών στρατευμάτων στα νησιά ήταν μικρής διάρκειας, κρατούσε περίπου μια εβδομάδα. Στις 13 Αυγούστου του 1798 η μοίρα του ρωσικού στόλου, αποτελούμενη από δεκαέξι πλοία απέπλευσε. Στην εκστρατεία του στάλθηκαν επίλεκτοι αξιωματικοί και ναύτες. Οι περισσότεροι πλοίαρχοι, υπήρξαν μαθητές και συνοδοιπόροι του Ουσακόφ στον ρωσοτουρκικό πόλεμο στου 1787-1791.
Επί έξι εβδομάδες η ρωσική ναυτική δύναμη αφού κατέλαβε τα νησιά του Ιονίου, Κύθηρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα, κατευθύνθηκε προς την Κέρκυρα.



Η απόβαση στην Κέρκυρα άρχισε στις 7 η ώρα το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου του 1799. Στις 20 Φεβρουαρίου, η πολυπληθής και γενναία φρουρά που υπερασπίζονταν το οχυρό, παρά τις σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών και προμηθειών που είχε, παραδόθηκε. Αιχμαλωτίσθηκαν σχεδόν 3 χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικοί, που τελούσαν υπό την διοίκηση του Γενικού Επιτρόπου της Γαλλικής Δημοκρατίας και τριών στρατηγών. Τα λάφυρα ήtαν πολλά: 16 πλοία, 630 όπλα και διάφορα άλλα περιουσιακά στοιχεία. Για την νίκη του αυτή ο Ουσακόφ προήχθη σε ναύαρχος.




Οι κάτοικοι των Ιονίων νήσων επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στους Ρώσους ναυτικούς. «Η χαρά των Ελλήνων ήταν ανεπιτήδευτη. Οι Ρώσοι ένιωσαν λες και βρέθηκαν στην πατρίδα τους. Όλοι ένοιωθαν σαν αδέρφια, πολλά παιδιά που ήρθαν με τις μητέρες τους να συναντήσουν τα στρατεύματα μας, φιλούσαν τα χέρια των στρατιωτών μας, σαν να φιλούσαν χέρια πατρικά. Εκείνοι χωρίς να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, χαίρονταν να υποκλίνονται προς όλες τις πλευρές λέγοντας «Χαίρεται χριστιανοί ορθόδοξοι!», ενώ οι Έλληνες ανταπαντούσαν με δυνατά ‘ζήτω'», έγραφε στο ημερολόγιο του ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων.
Ο Φιοντόρ Ουσακόφ, πέρασε στην ιστορία του ρωσικού πολεμικού στόλου ως ο ναύαρχος που δεν έχασε καμία από τις 43 ναυμαχίες στις οποίες συμμετείχε. Υπό την δική του διοίκηση δεν χάθηκε ούτε ένα πλοίο, ούτε ένας ναύτης δεν πιάστηκε αιχμάλωτος από τον εχθρό».

Πορτραίτο του ναυάρχου Φιόντορ Φιοντόροβιτς Ουσακώφ ©Sputnik/Alexey Varfolomeev
Τον Αύγουστο του 2001, ο Φιοντόρ Ουσακόφ, αγιοποιήθηκε και κατέστη προστάτης των υπηρετούντων στο πολεμικό ναυτικό. « Η δύναμη του χριστιανικού του πνεύματος δεν εκδηλώθηκε μόνο με τις ένδοξες νίκες του στις μάχες για την Πατρίδα, αλλά και με την μεγάλη του φιλανθρωπία, η οποία εξέπληττε ακόμη και τον ηττηθέντα από την ίδιο αντίπαλο...» αναφέρεται στην Πράξη αγιοποίησης του.





Από το 2002, η ημέρα μνήμης του Ουσακόφ,  εορτάζεται στο πλαίσιο του ρωσο-ελληνικού κοινωνικού φόρουμ με τίτλο «Ρωσική εβδομάδα στις Ιονίους Νήσους». Εφέτος στο φόρουμ που αρχίζει στις 28 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Οκτωβρίου, θα συμμετάσχουν μέλη του πληρώματος της σύγχρονης φρεγάτας του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς». Το πολεμικό σκάφος θα καταπλεύσει στις νήσους Κέρκυρα και Λευκάδα, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Φιοντόρ Ουσακόφ.
Το υλικό  επιμελήθηκε η σύνταξη της ιστοσελίδας www.greece-russia2016.gr


Στο λιμάνι της Κέρκυρας η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς» - ΦΩΤΟ

 

Στο λιμάνι του ΟΛΚΕ έδεσε η ρωσική πολεμική υπερφρεγάτα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, «Admiral Grigorovich» («Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς»), με αφορμή τη ρωσική εβδομάδα που διεξάγεται για 15η συνεχή χρονιά και αποτελεί πλέον θεσμό για το Ιόνιο.
Πρόκειται για ένα από τα πιο τεχνολογικά προηγμένα πολεμικά πλοία της Ρωσίας. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με τις νεότερες τεχνικές λύσεις και οι πολεμικές δυνατότητές του είναι πολύ πέρα από τις δυνατότητες της πρώτης κλάσης των πλοίων και των καταδρομικών που κατασκευάστηκαν στη Ρωσία, καθώς έχει μοναδικά επιθετικά όπλα.
Είναι εξοπλισμένη με αντιπλοϊκούς πυραύλους Kalibr-ΝΚ, ενώ διαθέτει και σύγχρονο σύστημα αεράμυνας. Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Yantar στο Καλίνινγκραντ και εντάχθηκε προ μηνών στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Η ρωσική Φρεγάτα «Admiral Grigorovich» αποτελεί το «καμάρι» του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ενώ οι Κερκυραίοι έχουν τη δυνατότητα να την επισκεφτούν από κοντά κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο λιμάνι.
«Η ρωσική εβδομάδα αποτελεί πλέον θεσμό στην Κέρκυρα. Εφέτος δε, αποκτά πρόσθετη σημασία καθώς συμπίπτει με τις εκδηλώσεις του Έτους Φιλίας Ελλάδας - Ρωσίας και τα 1.000 χρόνια από τη ρωσική παρουσία στον Άγιον Όρος» δήλωσε ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής επίσκεψης που δέχθηκε στο γραφείο του από τον διοικητή της ρωσικής μοίρας, τον κυβερνήτη και από επιτελείς της φρεγάτας.
«Υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά τη ρωσική αντιπροσωπεία και ευχόμαστε καλή παραμονή στην Κέρκυρα»» είπε ο κ. Νικολούζος
Από την πλευρά του, ο διοικητής της μοίρας των φρεγατών του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία τους στην Κέρκυρα, καθώς και για το γεγονός πως οι Κερκυραίοι αναγνωρίζουν το έργο του ναυάρχου Ουσακώφ προς τιμήν του οποίου έχει ανεγερθεί μνημείο.
Ο κυβερνήτης της φρεγάτας κάλεσε τους Κερκυραίους να επισκεφθούν τη φρεγάτα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, και να παρακολουθήσουν τη συναυλία που θα δοθεί σήμερα το απόγευμα στην Πλακάδα του Αγίου.
Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο στρατιωτικός ακόλουθος της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Θεόδωρος Γραμμένος και ο πρόξενος της Ρωσίας στην Κέρκυρα Νίκος Κανούλας.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ρωσική φρεγάτα «Admiral Grigorovich, θα παραμείνει στο νησί έως αύριο, ενώ το Σάββατο θα δέσει στο λιμάνι της Λευκάδας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια νησιά.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: kerkyrasimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...