Το «Ελ. Βενιζέλος» απογειώνεται, οι Καναδοί... προσγειώνονται

Νέο ρεκόρ σε αφίξεις επισκεπτών και αριθμού πτήσεων κατέγραψε στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), που πλέον πραγματοποιεί υψηλές πτήσεις με φόντο και τη “χρυσή” συμφωνία για την 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου στη καναδική PSP.
Η υφιστάμενη σύμβαση του καναδικού επενδυτικού κεφαλαίου με την εταιρία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. (ΔΑΑ) για τη συντήρηση και λειτουργία του
«Ελευθέριος Βενιζέλος»λήγει το 2026, με το Δημόσιο να έχει μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και το δικαίωμα επέκτασης της υφιστάμενης παραχώρησης κατά 20 επιπλέον έτη, έως το 2046.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση του ΤΑΙΠΕΔ με τους Καναδούς, η οποίς αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες. Το τίμημα της συμφωνίας δεν έχει γίνει γνωστό ούτε κατά προσέγγιση, όμως στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν πως μπορεί να αποτελέσει ένα “μαξιλάρι” για να προσεγγιστεί ο στόχος των εσόδων από παραχωρήσεις/αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες δείχνουν ξανά να αναζητούν το βηματισμό τους. Και αυτό διότι είναι πλέον εμφανές πως η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεκινήσει ο νέος γύρος πωλήσεων κρατικών περιουσιακών στοιχείων μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε δεύτερη φάση, πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ προσδοκά και νέα έσοδα από το “Ελ. Βενιζέλος” καθώς θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση του 30% που κατέχει το ΔΑΑ στη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου. Στο παρελθόν, το προς πώληση 30% του ΔΑΑ είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, από τις κινεζικών συμφερόντων εταιρείες Shenzhen Airport και Friedmann Pacific Asset Management. Γνώστες του ζητήματος εκτιμούν ότι η επέκταση της σύμβασης έως το 2046 θα μεγιστοποιήσει την αξία του προς πώληση 30% και θα αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος, κάτι που γνωρίζουν καλά στο ΤΑΙΠΕΔ έχοντας υψηλές προσδοκίες για τη συγκεκριμένη αξιοποίηση.
Σήμερα, μέτοχοι του ΔΑΑ σήμερα είναι το Ελληνικό Δημόσιο (25%), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), η AviAlliance GmbH (26.7%), η AviAlliance Capital GmbH (13,33%) και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5% -8 μετοχές). Η AviAlliance από το 2013 ελέγχεται από την PSP Investments, το καναδικό συνταξιοδοτικό fund.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το «Ελ. Βενιζέλος» συνεχίζει της υπερπτήσεις. Το Σεπτέμβριο η επιβατική κίνηση εμφάνισε αύξηση κατά 14,6%, αγγίζοντας τους 2,13 εκατ. επιβάτες. Αύξηση σημειώθηκε τόσο στους επιβάτες εσωτερικού, όσο και στους επιβάτες εξωτερικού, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 14% και 15% αντίστοιχα. Παράλληλα, οι Έλληνες ταξιδιώτες ενισχύθηκαν κατά 17% και οι ξένοι ταξιδιώτες κατά 15%.
Από την έναρξη του 2016 (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος), η επιβατική κίνηση έφθασε τα 15,6 εκατ. επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση 10,2%. Η εγχώρια επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 12,4% και η διεθνής κατά 8,9%, ενώ ο αριθμός των Ελλήνων ταξιδιωτών ενισχύθηκε κατά 15% και των ξένων κατά 8%. Ο αριθμός των πτήσεων τέλος, κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος) ανήλθε σε 148.815, καταγράφοντας αύξηση κατά 8,1%. Οι πτήσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 7,9% και του εξωτερικού κατά 8,2%.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...