Στους 12 οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο- Φορτηγό εισέβαλε σε χριστουγεννιάτικη αγορά (εικόνες)

Το φορτηγό που έπεσε πάνω σε ένα πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά του κεντρικού Βερολίνου χθες βράδι, σκοτώνοντας 13 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 48, ήταν πιθανώς επίθεση, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.
Η εθνικότητα του φερόμενου ως οδηγού του φορτηγού, ο οποίος εγκατέλειψε τον τόπο της επίθεσης και συνελήφθη αργότερα, παραμένει αδιευκρίνιστη, δήλωσε η αστυνομία.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τοπικές πηγές ασφάλειας σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ύποπτος που συνέλαβαν ήταν από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν και μπήκε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο ως πρόσφυγας.
«Ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο», είπε η Έμα Ράστον, τουρίστρια, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Αρχίσαμε να βλέπουμε το επάνω μέρος ενός φορτηγού, που άρχισε να διακρίνεται ενώ έπεφτε πάνω στα κιόσκια και τους ανθρώπους», πρόσθεσε. Το φορτηγό της φάνηκε να προχωρά με ταχύτητα περίπου 65 χλμ/ώρα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Βερολίνου 48 τραυματίες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε ότι οι συνθήκες του επεισοδίου είναι αδιευκρίνιστες, προσθέτοντας, «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη ‘επίθεση’ ακόμα, αλλά πολλά στοιχεία το υποδεικνύουν».
Το φορτηγό έπεσε πάνω στον κόσμο γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας (9:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), μια ώρα όπου συνωστίζονται ενήλικες και παιδιά γύρω από τα παραδοσιακά ξύλινα κιόσκια που πουλούν φαγητά και χριστουγεννιάτικα πράγματα, σε μια ετήσια παράδοση που γιορτάζεται σε όλη τη Γερμανία και ένα μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης.
Ο Άριελ Ζουράβσκι, ιδιοκτήτης πολωνικής εταιρείας με νταλίκες στην οποία ανήκε το φορτηγό, είπε ότι ο οδηγός του φορτηγού δεν εργαζόταν για αυτόν. «Δεν ήταν ο οδηγός μου», είπε ο Ζουράβσκι στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN 24. «Το επιβεβαιώνω, γιατί είναι ξάδερφός μου», πρόσθεσε.


«Η αστυνομία επιβεβαιώνει ότι ένα φορτηγό έχει εισέλθει σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο», αναφέρει η τοπική εφημερίδα Berlin Morgen.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ ανέφερε σε δήλωσή του, πως ακόμα δεν είναι σαφές τι ακριβώς είχε συμβεί.

Σύμφωνα με το RT, οι αρχές εντόπισαν ύποπτο αντικείμενο σε εκκλησία κοντά στο σημείο που χτύπησε το φορτηγό. Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

Οι αρχές γνωστοποίησαν πως το φορτηγό φέρει πολωνικές πινακίδες και ανήκει σε μια εταιρεία διανομής από την Πολωνία. Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι το φορτηγό αναχώρησε από την Πολωνία με προορισμό το Βερολίνο αλλά πως στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα) χάθηκε η επικοινωνία με τον οδηγό.

Σύμφωνα με τον Guardian, εξετάζεται και το ενδεχόμενο το φορτηγό να έπεσε θύμα πειρατείας, καθώς ο ιδιοκτήτης της εταιρίας διαβεβαιώνει πως ο ξάδελφός του ο οποίος ήταν και ο οδηγός του φορτηγού δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση, ακόμα και αν πρόκειται για ατύχημα καθώς όπως δηλώνει, είχε πολυετή εμπειρία στη οδήγηση φορτηγών.

Τα γερμανικά Μέσα επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, κάνουν λόγο για ενδείξεις επίθεσης στην χριστουγεννιάτικη αγορά. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο οδηγός δεν έκανε καμία προσπάθεια να μειώσει ταχύτητα και οδηγούσε κατευθείαν πάνω στο πλήθος. 
Ο οδηγός συνελήφθη από την αστυνομία, αφού πρώτα εγκατέλειψε το φορτηγό και προσπάθησε να διαφύγει. Νεκρός ο συνοδηγός.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε βερολινέζικη εφημερίδα, οι πρώτες ενδείξεις κατατείνουν στο ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. 
Ωστόσο, οι συνθήκες παραμένουν ασαφείς, τόνισε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, απορρίπτοντας τις εικασίες που θέλουν το φορτηγό να οδηγούσαν τζιχαντιστές.
«Η αλληλουχία των γεγονότων δείχνει ότι πρόκειται είτε για ατύχημα, είτε για επίθεση«, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Andreas Geisel.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε πως οι συνθήκες είναι ακόμη ασαφείς κι ότι οι αρχές ασφαλείας έχουν αποκλείσει την περιοχή και προσπαθούν να εντοπίσουν τους δράστες.
Η επίθεση διαπράχθηκε κοντά στη λεωφόρο Κουρφούρστενταμ, στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου και θυμίζει έντονα το περιστατικό στη Νίκαια της Γαλλίας.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...