Ανατροπή στην Αυστρία – Νικητής των εκλογών ο «πράσινος» Βαν ντερ Μπέλεν

Ο 72χρονος υποστηριζόμενος από τους Πράσινους πρώην αρχηγός τους, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είναι ο νικητής του σημερινού επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών, και ως εκ τούτου ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, έχοντας επικρατήσει του ακροδεξιού υποψήφιου Νόρμπερτ Χόφερ, υπαρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν απέσπασε ποσοστό 53,31% έναντι 46,69% του Νόρμπερτ Χόφερ και αυτό το αποτέλεσμα βασίζεται στις ψήφους της κάλπης χωρίς τις επιστολικές ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο το πρωί και θεωρείται σίγουρο πως θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.
cy2ddwsxuaattdj
23:16 Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα της Αυστρίας οι δύο υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, Κοτζιάς και Σταϊνμάιερ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.
«Είναι πράγματι θετικό το γεγονός ότι μια τέτοια μέρα που μιλάμε για τις φυγόκεντρες δυνάμεις, τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό στην Ευρώπη να βρισκόμαστε στην Ελλάδα και να ακούμε αυτή την είδηση» τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ.
Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς αναφορικά με το ιταλικό δημοψήφισμα χαρακτήρισε την Ιταλία ως «κλειδί» για τη σταθερότητα της Ευρώπης.

22:57 Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε αναφορικά με την νίκη του Βαν ντερ Μπέλεν ότι η νίκη του αντιπροσωπεύει μια ψήφο για την Ευρωπαϊκή ενότητα και ανοχή. Επίσης εξέφρασε «θερμά συγχαρητήρια για το καθαρό και αναμφισβήτητο αποτέλεσμα».
Από την πλευρά της η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, έστειλε τα συγχαρητήριά της στον ηττημένο Χόφερ, λέγοντας ότι πάλεψε με γενναιότητα, ενώ προέβλεψε ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα στην Αυστρία το ερχόμενο έτος.
22:23 Συγχαρητήρια επιστολή στον νικητή των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας σαφώς την ικανοποίηση της ΕΕ για την επικράτησή του έναντι του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ.
«Σε μια εποχή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές δύσκολες προκλήσεις, η συνεχιζόμενη εποικοδομητική συμβολή της Αυστρίας στην εξεύρεση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων και στη διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας θα παραμείνει απαραίτητη», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τουσκ.
22:20 Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο νικητής των αυστριακών προεδρικών εκλογών Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο νέος πρόεδρος είπε ότι θα είναι ένας «ανοιχτόμυαλος, φιλελεύθερος και πάνω απ’ όλα φιλοευρωπαίος πρόεδρος», συμπληρώνοντας ότι η νίκη του απέναντι στον ακροδεξιό Χόφερ στέλνει «μήνυμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι κάποιος μπορεί να κερδίσει τις εκλογές με φιλοερωπαϊκές θέσεις».
21: 45 Από την πλευρά του ο Χόφερ δήλωσε ότι η ήττα του ήταν «εξαιρετικά επώδυνη όμως σε μια δημοκρατία ο ψηφοφόρος έχει πάντα δίκιο». Παράλληλα επέρριψε ευθύνες για την ήττα του στον Βρετανό πολιτικό Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος την Παρασκευή δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο Fox ότι αν κέρδιζε ο Χόφερ θα έκανε δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Αυστρίας από την ΕΕ.
21:17 Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος νίκησε τον υποψήφιο της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χέφερ στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Αυστρία, εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη μιας «φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας».
«Από την αρχή αγωνίστηκα και τάχθηκα υπέρ μιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας», τόνισε σε δήλωσή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ο πρώην επικεφαλής των Πρασίνων, ο οποίος θέλει επίσης να προασπίσει τις «αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης».
20.16 Ικανοποίηση και στη Γερμανία
«Ολόκληρη η Ευρώπη αναστέναξε με ανακούφιση», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Β. Στάινμαγιερ σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστρία, σύμφωνα με tweet του υπουργείου Εξωτερικών.
20.12: Ολοκληρώνεται η καταμέτρηση
Σύμφωνα με τ αυστριακά μέσα ενημέρωσης, η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων έχει ήδη ξεπεράσει το 90% με τα ποσοστά να παραμένουν εξαιρετικά κοντά στην αρχική πρόβλεψη των exit polls. Συγκεκριμένα, ο Βαν ντερ Μπέλεν συγκεντρώνει το 53,33%, ενώ ο Χόφερ το 46,67%.
20.01: Παπαδημούλης: Ανάσα για τη δημοκρατία η ήττα Χόφερ
19.50: Ικανοποίηση στο ΕΛΚ για το αποτέλεσμα
Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών εξέφρασε μέσω twitter ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, τονίζοντας ότι: «Οι Αυστριακοί έστειλαν σαφές σήμα υπέρ της Ευρώπης. Οι πανηγυρισμοί των δεξιών λαϊκιστών ακυρώθηκαν για την ώρα. Η προσπάθεια του FPO να κερδίσει με μια καμπάνια φόβου και ψεμμάτων απέτυχε. Πρεπει να πολεμήσουμε τους λαϊκιστές και να τους αποκαλύπτουμε».







19.20: To προφίλ του διαφαινόμενου νικητή των εκλογών Bαν ντερ Μπέλεν:
Ηλικία: 72
Επάγγελμα: Καθηγητής Οικονομικών
Πολιτική προέλευση: Πρώην επικεφαλής των κόμματος των Πρασίνων
Για τον Ντ. Τραμπ: «Ο τρόπος που πολιτεύτηκε, οι σεξιστικές επιθέσεις ήταν απαράδεκτες. Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της πολιτικής του έχει προκαλέσει προβληματισμό. Αε του δώσουμε κάποιους μήνες».
Για τη μετανάστευση: «Θέλω μια φιλελεύθερη, κοσμοπολίτικη Αυστρία. Αυτό στο οποίο αντιστέκομαι είναι να υψώσουμε τα παλιά τείχη». (Πηγή: BBC)
19.08: Στα δεξιά κινήθηκε η επαρχία, «πράσινα» τα μεγάλα αστικά κέντρα
Σύμφωνα με τον παρακάτω χάρτη φαίνεται ότι οι επαρχία της Αυστρίας στήριξε μαζικά τον ακροδεξιό υποψήφιο Χόφερ (μπλε χρώμα), σε αντίθεση με τα αστικά κέντρα που στήριξαν τον υποψήφιο των πρασίνων. Για τον λόγο αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Χόφερ χάνει τις εκλογές, φαίνεται να έχει γεωγραφική υπεροχή επί του αντιπάλου του.

 18.55: Χόφερ: Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπελεν για την επιτυχία του
«Αγαπητοί φίλοι και φίλες!
Σας ευχαριστώ. Έχετε υποστηρίξει με τόσο μεγάλη και είμαι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι δεν λειτούργησε. Θα ήθελα να δώσουν προσοχή στην Αυστρία μας.
Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπελεν για την επιτυχία του και παρακαλώ όλοι οι Αυστριακοί να μείνουν ενωμένοι και να εργαστούν από κοινού. Είμαστε όλοι Αυστριακοί, δεν έχει σημασία τι αποφασίσαμε στην κάλπη.
Ζήτω η πατρίδα μας η Αυστρία.
Νόρμπερτ Χόφερ» (μετάφραση: ThePressProject.gr)

18.25: Αποδέχεται το αποτέλεσμα η πλευρά του Χόφερ
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του ακροδεξιού υποψήφιου Νόρμπερτ Χόφερ, δήλωσε ότι ο ανεξάρτητος αντίπαλός του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπένε, νίκησε τις εκλογές.
18.20: Από την πλευρά της, η δημοσκοπική εταιρία SORA που διενήργησε έρευνα για λογαριασμό του κρατικού καναλιού ORF προβλέπει διαφορά περίπου 100.000 ψήφων ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. Συγκεκριμένα η SORA εκτιμά ότι ο Βαν ντε Μπέλεν θα λάβει 2 εκατ. ψήφους, ενώ ο Νόρμπερτ Χόφερ 1,9 εκατ.
Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε ο νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, ο οποίος ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου την 1η Ιουλίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που αποδέχθηκε σχετική προσφυγή την οποία είχε καταθέσει ενώπιον του Κόμματος των Ελευθέρων προφανώς λόγω της ήττας του υποψηφίου του.
Με τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αναλαμβάνει μελλοντικός ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κυβερνώντων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη χώρα κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.
Περίπου 6,4 εκατ. Αυστριακοί ψηφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες για να εκλέξουν τον νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο, σε έναν επαναληπτικό γύρο του οποίου το αποτέλεσμα θα είναι σε κάθε περίπτωση καθοριστικό, καθώς από την έκβασή του κρίνεται εάν η Αυστρία θα είναι στο μέλλον η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα έχει πρόεδρο προερχόμενο από ένα ακροδεξιό κόμμα.
Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν σήμερα στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) ενώ για τις 20:30 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως τις επιστολικές ψήφους.
Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε ο νικητής του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του Νόρμπερτ Χόφερ, ωστόσο το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, με μία αμφιλεγόμενη απόφασή του είχε ακυρώσει το αποτέλεσμα και είχε ορίσει επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας, αποδεχόμενο σχετική προσφυγή που είχε καταθέσει το Κόμμα των Ελευθέρων μετά την ήττα του υποψηφίου του.
Οι επιστολικές ψήφοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη νίκη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στις 22 Μαίου, καθώς ο ίδιος συγκέντρωσε κατά 174.535 περισσότερες από τον αντίπαλό του, τον Νόρμπερτ Χόφερ, κάτι που τελικά του εξασφάλισε ένα προβάδισμα κατά 30.863 ψήφους, οι οποίες και τον ανέδειξαν σε νικητή του δευτέρου γύρου.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...