Ταυτοποίησε η CIA τους Ρώσους που έδωσαν τα e-mails στον ιστότοπο WikiLeaks

Η CIA έχει ταυτοποιήσει τους Ρώσους αξιωματούχους που έδωσαν υποκλαπέν υλικό από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και από στελέχη του κόμματος στον ιστότοπο WikiLeaks κατά παραγγελία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μέσω τρίτων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, όπως δήλωσαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, δήλωσαν ότι η CIA και άλλες υπηρεσίες Πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρωσική κυβέρνηση κλιμάκωσε τις προσπάθειές της ξεκινώντας από το να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και φτάνοντας ως το να παράσχουν βοήθεια στην προεκλογικη εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.




Η έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών παρουσιάστηκε στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χθες Πέμπτη, ενώ σήμερα πρόκειται να ενημερωθεί σχετικά ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απορρίψει τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών Πληροφοριών ότι η Ρωσία εξαπέλυσε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με στόχο να υπονομεύσει την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Η Ρωσία έχει επίσης αρνηθεί τις κατηγορίες.
«Όταν φτάσαμε στον Οκτώβριο είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι οι Ρώσοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν την εκστρατεία του Τραμπ», δήλωσε ένας αξιωματούχος που έχει δει την πλήρη έκθεση και ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς η πλήρης έκθεση είναι απόρρητη.
Σε κάποιες περιπτώσεις, πρόσθεσε ο ίδιος, το υλικό ακολούθησε μια «πλάγια πορεία» από την GRU, τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία Πληροφοριών, ως τον ιστότοπο WikiLeaks, σε μια προφανή προσπάθεια να μην μπορεί να εντοπιστεί η πηγή του υλικού, μια κοινή πρακτική των υπηρεσιών Πληροφοριών, μεταξύ αυτών και των αμερικανικών.
Η πλάγια αυτή πορεία επέτρεψε στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να μπορεί να ισχυρίζεται ότι η ρωσική κυβέρνηση ή οι κρατικές υπηρεσίες δεν είναι η πηγή του υλικού που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News την προηγούμενη εβδομάδα ο Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε ότι δεν έλαβε τα mails που υπεκλάπησαν από τον βοηθό της Κλίντον Τζον Ποντέστα και από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας «από κρατικό φορέα».
Λεπτομέρειες της έκθεσης ήρθαν στη δημοσιότητα αφού ο Τζέιμς Κλάπερ, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δήλωσε ότι έχει πειστεί ακόμη περισσότερο ότι η Ρωσία εξαπέλυσε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των Δημοκρατικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...