SPD: Επιλέγει τον Γκάμπριελ ως αντίπαλο της Μέρκελ για την Καγκελαρία

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναμένεται να επιλέξουν τον ηγέτη τους, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ως αντίπαλο της Άγκελα Μέρκελ για την Καγκελαρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, ανέφεραν σήμερα πηγές του κόμματος.
Ο Γκάμπριελ, που είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας στον "μεγάλο συνασπισμό" του SPD με τους Χριστιανοδημοκράτες την τελευταία τετραετία, είναι πιο δημοφιλής στα στελέχη του κόμματός του σε σύγκριση με τους προκατόχους του αλλά έχει επίσης τη φήμη του απρόβλεπτου.

"Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε την υποψηφιότητα του Γκάμπριελ για την καγκελαρία σε αυτό το σημείο" φέρεται να είπε μια πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
"Είναι πολύ, πολύ, πολύ υψηλή η πιθανότητα να είναι υποψήφιος ο Γκάμπριελ για την καγκελαρία", πρόσθεσε μια άλλη πηγή της εκτελεστικής επιτροπής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Στελέχη του SPD επισήμαναν ωστόσο ότι δεν πρόκειται να ληφθεί καμία οριστική απόφαση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Ορισμένα μέλη του κόμματος ήλπιζαν ότι ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα είναι ο υποψήφιος του SPD στις εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κέρδιζε περισσότερες ψήφους από τον Γκάμπριελ σε μια αναμέτρηση με τη Μέρκελ. Αυτό ωστόσο φαντάζει πλέον απίθανο, αφού ο Σουλτς θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στη θέση του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Ο τελευταίος, κατόπιν συμφωνίας των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Γερμανίας στις 12 Φεβρουαρίου.
Η δημοτικότητα του 57χρονου Γκάμπριελ στις δημοσκοπήσεις είναι χαμηλότερη από εκείνη της Μέρκελ.
Μια νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη γερμανική τηλεόραση ARD και το ινστιτούτο Infratest Dimap δίνει ποσοστό 20% στο SPD και 37% στο χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ (CDU/CSU) της Μέρκελ. Μολονότι το SPD στοχεύει να συγκεντρώσει ποσοστό ικανό ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους ή ενδεχομένως και με τη ριζοσπαστική Αριστερά (Die Linke), οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα των εκλογών είναι ο σχηματισμός άλλης μια κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού" με τη Μέρκελ να διατηρείται στην εξουσία για μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία.

#Γερμανία #Γκάμπριελ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...