Συνάντηση του προέδρου της ιταλικής δημοκρατίας Σ. Ματαρέλα με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα (video)

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε πριν λίγη ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.
Στις δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες και οι δύο επιβεβαίωσαν εκ νέου, τους στενούς και ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Υποδεχόμενος τον Ιταλό πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας είπε πως ο ελληνικός και ο ιταλικός λαός, με το μεσογειακό τους ταμπεραμέντο, έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας.

«Σήμερα βρισκόμαστε ως χώρες του νότου απέναντι σε κοινές προκλήσεις», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην οικονομική και την προσφυγική κρίση, ενώ πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δύο κρατών είναι κρίσιμη για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης. «Προσβλέπουμε σταθερά στη δυνατότητα εμβάθυνσης και της διμερούς μας συνεργασίας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του, ο κ. Ματαρέλα ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα ευγενικά του λόγια, λέγοντας ότι «μας ενώνει μια μακρά ιστορία με τρόπο άρρηκτο, αλλά μας ενώνουν και κοινές προκλήσεις».
Ο κ. Ματαρέλα επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση έπληξε κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ πρόσθεσε ότι το τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε, προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα «επίσης μας ενώνει».
Λόγω της θέσης τους οι δύο χώρες, είπε ο κ. Ματαρέλα, υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες, παρέχοντάς τους βοήθεια, όμως, όπως επεσήμανε, το ζήτημα δεν είναι ελληνικό ή ιταλικό, αλλά πρόβλημα όλης της Ευρώπης, η οποία οφείλει να βοηθήσει έμπρακτα για την επίλυσή του.
«Διατηρούμε έξοχες διμερείς σχέσεις σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό, στην ενέργεια», πρόσθεσε ο Ιταλός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «χώρες – φίλες» την Ελλάδα και την Ιταλία
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...