Δύο δισ. ευρώ επιστρέφει η Εθνική μέσω ΤΧΣ στο Δημόσιο

Εμπρόθεσμη καταβολή από την Ελλάδα ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή μέρους των δανείων της έλαβε τη Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM
Kεφάλαια ύψους 2 δις ευρώ επιστρέφει στο Δημόσιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά την επιτυχή αποπληρωμή των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) της Εθνικής Τράπεζας.
Πρόκειται για ποσά που είχε αντλήσει η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του πακέτου κεφαλαιακής στήριξης και την κρατική βοήθεια, στα τέλη του 2015 και τα οποία τώρα αποπληρώνει, καθώς πλέον έχει πετύχει τους στόχους της και είναι σε εξέλιξη το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Ειδικότερα, το Ταμείο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ ή Ταμείο) ανακοινώνει ότι σε συνέχεια της αποπληρωμής των Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (CoCos) ύψους €2δις της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ), το Ταμείο πραγματοποίησε ισόποση μεταφορά στο Ελληνικό Δημόσιο.
Το ΤΧΣ, στις 9 Δεκεμβρίου 2015, παρείχε κεφαλαιακή ενίσχυση στην ΕΤΕ, συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και στην αναδοχή Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολόγων (CoCos) ύψους € 2δις με στόχο τη στήριξη των πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
Οι θετικές εξελίξεις, κατά τη διάρκεια του 2016, στην υλοποίηση από την ΕΤΕ του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας οδήγησε στην επιτυχή αποπληρωμή της χρηματοδοτικής ενίσχυσης που παρείχε ΤΧΣ, το οποίο τελικά συνέβαλε στη συνολική μείωση του δημόσιου χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας».
«Η γρήγορη πληρωμή δείχνει ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συμβατικός εταίρος. Αποτελεί ένδειξη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα προχωρεί καλά. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα κατά την υπόλοιπη διάρκεια του προγράμματος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Δημοσίευση σχολίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...