Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Τραμπ, στο Λονδίνο

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο για να διαδηλώσουν ενάντια σε μια επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Βρετανία την στιγμή που οι βουλευτές συζητούσαν κατά πόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να γίνει δεκτός από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Τραμπ να επισκεφτεί των χώρα αργότερα αυτό το χρόνο, καθώς η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να επανεπιβεβαιώσει την χαρακτηριζόμενη «ιδιαίτερη σχέση» που διατηρεί η χώρα με τις ΗΠΑ και να διασφαλίσει την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η προγραμματισμένη επίσκεψη, που ανακοινώθηκε μόλις ώρες μετά την υπογραφή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος από τον Αμερικανό πρόεδρο, συσπείρωσε την αντιπολίτευση στην Βρετανία, ενώ 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν ένα αίτημα ζητώντας να μην λάβει ο Τραμπ την τιμή επίσημης επίσκεψης, προκειμένου να μην έρθει σε δύσκολη θέση η βασίλισσα Ελισάβετ.
Η συζήτηση επί του αιτήματος εισήλθε σήμερα στην ημερήσια διάταξη της βουλής, σε μια συμβολική συζήτηση που δεν μπορεί να υποχρεώσει την κυβέρνηση να αποσύρει την πρόσκληση που έχει καταθέσει. Η πρωθυπουργός Μέι έχει καταστήσει σαφές ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης της επίσκεψης.
Πολλοί από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο κρατούσαν πλακάτ, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Ο Τραμπ στα σκουπίδια. Πολεμήστε την μισαλλοδοξία»
«Πρόκειται για την άνοδο του μίσους και του εξτρεμισμού, που προσωποποιείτε στον Τραμπ. Δεν πρόκειται μόνο για αυτόν, αλλά ο ίδιος αντιπροσωπεύει ό,τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή την περίοδο», τόνισε η 61χρονη Άλισον Ντέιλ μία από τους διαδηλωτές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Η πρόκληση ήταν μια σπασμωδική κίνηση που μας έκανε να φανούμε απελπισμένοι», πρόσθεσε.
«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε κατά πόσον πρέπει να είμαστε σοκαρισμένοι από την ηθική αυτής της πρόσκλησης, ή απλά να εκπλαγούμε από την ανοησία αυτής», τόνισε ο βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος έχει βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπος με τον Τραμπ σχετικά με επενδύσεις του Αμερικανού προέδρου στην Σκωτία.
Οι επικριτές της επίσκεψης του πρόεδρου εστιάζουν στον σεξισμό, όπως κατηγορούν, και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του Τραμπ, ενώ άλλοι βουλευτές τόνισαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να επισκεφθεί την Βρετανία, αλλά δεν θα πρέπει να του δοθεί η τιμή μιας επίσημης επίσκεψης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρέλαση με άμαξα, ομιλία στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ κι ένα επίσημο γεύμα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με την βασίλισσα Ελισάβετ.
Κάποιοι βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι είναι σωστό να δοθεί στον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ η τιμή μιας κρατικής επίσκεψης.
«Είναι σίγουρα διαφορετικός», τόνισε ο Κρίσπιν Μπλαντ, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος επισήμανε ότι η επίσκεψη πρέπει να αναβληθεί έως το 2020.
πηγη
Δημοσίευση σχολίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...