Handelsblatt: Έτοιμη η Μέρκελ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπό όρους

H καγκελάριος φαίνεται πρόθυμη να εκπληρώσει μια επιθυμία του ΔΝΤ: Τα πιθανά μέτρα για το χρέος πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθούν κιόλας σύντομα, ακόμη κι αν εφαρμοστούν  το καλοκαίρι του 2018 και ως εκ τούτου μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές» γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη πληροφορίες από τη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ.


«Ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν ήδη συμφωνήσει τον περασμένο Μάιο ότι μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι του 2018 θα προβούν σε νέα ελάφρυνση των δανείων βοήθειας εφόσον είναι απαραίτητο». Αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με πηγές της Μέρκελ και Λαγκάρντ καθόρισαν και τη σειρά των επικείμενων βημάτων.

Αυτή προβλέπει ότι «πρώτα πρέπει η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και θα πρέπει επιπρόσθετα να ψηφίσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ το 2019 και 2020».

Όπως επισημαίνει το άρθρο, το εύρος των μεταρρυθμίσεων παραμένει ακόμη επίμαχο μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας και για τον λόγο αυτό επιστρέφουν στη χώρα οι Θεσμοί προκειμένου να διαπραγματευτούν τις λεπτομέριες.

«Τώρα θα πρέπει να ενταθεί η πίεση στον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να εκπληρώσει όλους τους όρους. Σε αυτό συμφώνησαν η Μέρκελ και η Λαγκάρντ», αναφέρεται.

Μόνο όταν η Αθήνα έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις και έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, θα συγκεκριμενοποιηθούν οι χειρισμοί που αφορούν στο χρέος, τονίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση «μπορεί να συναινέσει σε μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ενώ υπάρχουν επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιτοκίων».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...