Ο Jay Y. Lee- Στο κελί ο επικεφαλής της Samsung

Ο επικεφαλής της Samsung, του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της Νότιας Κορέας, προφυλακίσθηκε σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας για το εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην καθαίρεση της προέδρου της χώρας, Park Geun-yue.

Ο Jay Y. Lee, o τρίτης γενιάς επικεφαλής του νοτιοκορεάτικου ομίλου της Samsung και γόνος της πιο πλούσιας οικογένειας της χώρας πλέον ζει σε ένα κελί.



Ο Lee κρατείται σε ένα κελί και δεν του επιτρέπεται επαφή με άλλους κρατούμενους, αναφέρει υπάλληλος του Κέντρου Κράτησης στη Σεούλ, ένα μέρος όπου συνήθως κρατούνται πολιτικοί και στελέχη επιχειρήσεων, ανάμεσα σε άλλους κρατούμενους.Αυτή τη στιγμή, κοιμάται σε ένα κελί με μια τουαλέτα στη γωνία. Δεν έχει ντουζιέρα, μόνο έναν νιπτήρα και το κρεβάτι του είναι ένα στρώμα στο πάτωμα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters. Το κελί έχει και ένα μικρό τραπέζι.

O 48χρονος Lee συνελήφθη την Παρασκευή για το πολιτικό σκάνδαλο, για το οποίο η απόφαση ακόμα εκκρεμεί. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Ο Lee κρατείται σε ένα κελί και δεν του επιτρέπεται επαφή με άλλους κρατούμενους, αναφέρει υπάλληλος του Κέντρου Κράτησης στη Σεούλ, ένα μέρος όπου συνήθως κρατούνται πολιτικοί και στελέχη επιχειρήσεων, ανάμεσα σε άλλους κρατούμενους.



"Πρόκειται για περίπτωση που έχει βγει στη δημοσιότητα και λαμβάνει μεγάλη έκταση, ενώ πολλά άτομα που συμμετείχαν στην υπόθεση ήδη βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις", αναφέρει ο υπάλληλος της φυλακής στο Reuters. Οι υπεύθυνοι της φυλακής δε θέλουν να συζητήσει ο Lee με άλλους, που έχουν σχέση με το σκάνδαλο και γι' αυτό κρατείται σε μονό κελί. Επιπρόσθετα, τίθενται και θέματα ασφαλείας.

Αναφέρουν ότι υπάρχουν ανησυχίες για καταστροφή αποδείξεων, ενώ πρόσθεσαν ότι δεν θέλουν ο Lee να λάβει ειδική μεταχείριση. Οι δικηγόροι του αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Lee είναι διαζευγμένος με δύο παιδιά και η περιουσία του ανέρχεται στα 6,2 δις δολάρια, ενώ συνήθως διαμένει σε βίλα στη Σεούλ, αξίας 4 εκ. δολαρίων.



Τα γεύματα σερβίρονται σε πλαστικούς δίσκους και παραδίδονται μέσω ενός μικρού τετράγωνου παραθύρου στην πόρτα του κελιού. Το δίσκο πρέπει να τον πλένει μόνος τουΣτο Κέντρο Κράτησης, ο Lee θα μπορεί να δεχτεί επισκέπτες, αλλά μπορεί να τους μιλά μόνο μέσω ειδικής γυάλινης επιφάνειας, χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή μαζί τους και μόνο για 30 λεπτά κάθε φορά. Παρόλα αυτά οι κρατούμενοι έχουν απεριόριστο χρόνο με τους δικηγόρους τους. Έχει δικαίωμα να ασκείται μόνος του για μέχρι 30 λεπτά την ημέρα. Προτού εισέλθει στο κελί του, του έγιναν εξετάσεις, αλλά και ταυτοποίηση, όπως αναφέρει υπάλληλος του Κέντρου, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα ντους και του δόθηκε στολή κρατουμένων.

Οι ενάγοντες έχουν 10 ημέρες να οδηγήσουν τον Lee σε δίκη, αν και μπορούν να πάρουν παράταση. Έπειτα, το δικαστήριο θα πρέπει να πάρει απόφαση εντός τριών μηνών.

Ο Lee θα λάβει γεύματα που αξίζουν περίπου 1,26 δολάρια. Συνήθως αυτά αποτελούνται από ρύζι μαζί με κάποια μικρά πιάτα. Οτιδήποτε περαιτέρω θα πρέπει να αγοραστεί από επίτροπο του Κέντρου. Τα γεύματα σερβίρονται σε πλαστικούς δίσκους και παραδίδονται μέσω ενός μικρού τετράγωνου παραθύρου στην πόρτα του κελιού. Το δίσκο πρέπει να τον πλένει μόνος του. Εντός του κελιού μπορεί να παρακολουθεί τηλεόραση από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, μόνο ένα κανάλι όμως με μαγνητοσκοπημένα προγράμματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.


Η πρώην Πρόεδρος της Ν. Κορέας, Park Geun-yue

Άλλοι κρατούμενοι που βρίσκονται στο ίδιο Κέντρο είναι οι Choi Soon-sil, φίλος της Προέδρου Park Geun-yue, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του σκανδάλου και κατηγορείται ο Lee για τη δωροδοκία της, όπως επίσης ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, αλλά και ο πρώην επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου.

«Οι κρατούμενοι μπορούν να λάβουν γυαλιά για την ανάγνωση και βιβλία, αλλά θα πρέπει να αγοράσουν άλλα πράγματα αν θέλουν, όπως σνακ, καφέ, ξυραφάκια και πετσέτες», αναφέρει ένας άνδρας που ονομάζεται Sohn και εργάζεται κάνοντας θελήματα για τους κρατούμενους του κέντρου.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017, 22:14

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...