Γιορτές Ρόκκας 2017, 5η επετειακή συνάντηση κοινωνίας και πολιτισμού

Πραγματοποιείται στα χωριά Ρόκκας και Κεράς στη Κίσσαμο Χανίων, από 24 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου
Την 5η επετειακή τους διοργάνωση, εορτάζουν φέτος οι «Γιορτές Ρόκκας», μια συνάντηση της κοινωνίας και του πολιτισμού που πραγματοποιείται στα χωριά Ρόκκας και Κεράς στη Κίσσαμο Χανίων, από 24 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου 2017.
Πρόκειται για μια γιορτή των τεχνών και των επιστημών που
διοργανώνεται από τους ίδιους τους κατοίκους των δύο χωριών, που στο σύνολο τους δεν ξεπερνούν τους 60 και προσελκύει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
grionx1
Οι Γιορτές Ρόκκας πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2013 κι έκτοτε ανανεώνουν το ετήσιο ραντεβού τους τις ημέρες της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Μετά από 4 διοργανώσεις, με αυξανόμενη κάθε χρόνο επιτυχία, και με αριθμό επισκεπτών που αγγίζει συνολικά τους 15.000, οι Γιορτές Ρόκκας διαμορφώνουν την πολιτισμική φυσιογνωμία της περιοχής.
H μουσική εκδήλωση, με την οποία κορυφώνεται η διοργάνωση, εντάσσεται στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Στο ΦΩΣ του ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ».
grionx2
Οι Γιορτές Ρόκκας είναι μια συνδιοργάνωση των:  Πολιτιστικός Σύλλογος Ρόκκας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κεράς, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,  Δήμος Κισάμου, Δημος Πλατανιά,  Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και  Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.
Τα χωριά Ρόκκα και Κερά
Η Ρόκκα είναι ένα ημιορεινό χωριό, 30 περίπου μόνιμων κατοίκων στη δυτική Κρήτη. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας (όμορος του σύγχρονου οικισμού) και στην ακρόπολη, το Τρουλί, διακρίνονται ακόμα σημάδια του αρχαίου οικισμού όπως οι λαξευτές κατοικίες, τα μονοπάτια, οι δεξαμενές καθώς και το βυζαντινό φρούριο που δέσποζε στον λόφο. Η πέτρα είναι ο χαρακτηριστικός λίθος της περιοχής διαμορφώνοντας την ταυτότητα του γεωφυσικού τοπίου.
grionx3
Η αμφιθεατρική άποψη της Ρόκκας, η φυσική ομορφιά του φαραγγιού και η ενέργεια των πετρωμάτων καθιστούν τον αρχαιολογικό της χώρο μοναδικό σε όλη την Κρήτη.
Κερά
Η Κερά βρίσκεται 12 χλμ νοτιοανατολικά της Κισάμου Χανίων κι έχει 30 περίπου μόνιμους κατοίκους. Η ετυμολογία της λέξης Κερά είναι ακόμα προς διευκρίνιση αν και ορισμένοι υποστηρίζουν, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι το οφείλει στην αρχαία πόλη σύμμαχο της Πολυρρήνιας την Κεραία, που λένε οτι ήταν κάπου εκεί.
grionx4
Το χωριό αποτελεί ένα σταυροδρόμι της ιστορίας, της παράδοσης και του φυσικού πλούτου. Το πέτρινο γλυπτό της Αντωνούσας Καστανάκη της γενναίας πολεμίστριας του 19ου αιώνα φιλοτεχνημένη από την διακεκριμένη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη δεσπόζει στην πλατεία του χωριού και μαρτυρά τους αγώνες του.
grionx6
grionx5
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.

 NEWSBEAST.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...