Ο Μπομπ Ντίλαν κατηγορείται για λογοκλοπή της ομιλίας αποδοχής του Νόμπελ

Μια συγγραφέας κατηγορεί τον θρύλο της ροκ Μπομπ Ντίλαν ότι αντέγραψε, στην ομιλία αποδοχής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, αποσπάσματα μιας ανάλυσης του μυθιστορήματος «Moby Dick».


Η συγγραφέας Άντρια Πίτσερ, που μελέτησε την ομιλία του ρόκερ για λογαριασμό της διαδικτυακής εφημερίδας Slate, δηλώνει ότι βρήκε τρανταχτές ομοιότητες μεταξύ των αναφορών του Ντίλαν στο μυθιστόρημα «Moby Dick» και της ανάλυσης -με περιλήψεις- της λογοτεχνικής ιστοσελίδας για φοιτητές SparkNotes.
Το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ που εκδόθηκε το 1851 περιλαμβάνεται στα έργα που επικαλέστηκε ο ρόκερ στην ομιλία του την οποία έστειλε την τελευταία στιγμή στη Σουηδική Ακαδημία ώστε να λάβει το οικονομικό του έπαθλο (923.000 δολάρια).
Στην ομιλία του, ο Μπομπ Ντίλαν σκιαγραφεί μια ποιητική του τραγουδιού επικαλούμενος τον Όμηρο και το «Moby Dick».
Επικαλείται τον Μέλβιλ χαρακτηρίζοντας τη φάλαινα Μπόμπι «ενσάρκωση του κακού». Ωστόσο, η Πίτσερ τονίζει ότι η φράση αυτή δεν υπάρχει στο μυθιστόρημα αλλά σε μια από τις περιλήψεις της ιστοσελίδας SparkNotes.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, η ομιλία του Ντίλαν περιέχει 20 αναφορές στο μυθιστόρημα «Moby Dick» που μοιάζουν υπερβολικά με αναλύσεις του SparkNotes.
Η Πίτσερ υπενθυμίζει ότι ο Ντίλαν είναι επί μακρόν θιασώτης της προσαρμογής μουσικών ή λογοτεχνικών αποσπασμάτων στα τραγούδια του. «Ο Ντίλαν παραμένει τόσο εξαρτημένος από πιστώσεις που η διαγραφή των πηγών του έχει εξελιχθεί σε πραγματική βιομηχανία», υπογράμμισε.
Η έμπνευση του καλλιτέχνη από άλλα έργα είναι πιο συχνή στη μουσική σε σχέση με τη λογοτεχνία, όπου οι κατηγορίες της λογοκλοπής μπορεί να προκαλέσουν δυσφήμιση.
Πηγη
Δημοσίευση σχολίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...