Αυστηρό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα για την Αγιά Σοφιά

Σοβαρές διαστάσεις έχει πάρει η νέα προκλητική ενέργεια της Άγκυρας να αναγνωστεί το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, και να μεταδοθεί τηλεοπτικά από το κρατικό κανάλι της χώρας.
Λίγες ώρες μετά την παρέμβαση της UNESCO, αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν και οι ΗΠΑ, καθώς ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντm, με δηλώσεις του διαμηνύει στην Άγκυρα να σεβαστεί την πολύπλοκη ιστορία της Αγιάς Σοφιάς και την παράδοσή της.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση των ΗΠΑ, στην προκλητική στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, Heather Nauert, είπε:
«Η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνομε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την πολύπλοκη ιστορία της».
Στη συνέχεια σε διευκρινιστική ερώτηση αν αυτή η τοποθέτηση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην ιδέα να μετατραπεί σε τζαμί, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε:
«Δεν λέω καθόλου αυτό. Είναι μια περίπλοκη ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, πολλές θρησκείες. Και για αυτό απλώς θα ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να το κάνει αυτό, για να το διατηρήσει».
Δείτε βίντεο από την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά το απόγευμα της Τετάρτης..
.Υπενθυμίζεται ότι την Πέμτπη, το Υπουργείο Εξωτερικών, έκανε ακόμα λόγο για μια «καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» και καλεί την Τουρκία «να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου»
πηγη
Δημοσίευση σχολίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...