Λίστα με τις απαιτήσεις των αραβικών χωρών για τη λήξη του εμπάργκο παρέλαβε το Κατάρ

Μια λίστα με 13 αιτήματα παρέδωσαν οι τέσσερις αραβικές χώρες που έχουν απομονώσει το Κατάρ κατηγορώντας το ότι παρέχει υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις, δίνοντας στο μικροσκοπικό, αλλά πλούσιο Εμιράτο διορία δέκα ημερών προκειμένου να συμμορφωθεί με αυτά.
Τον κατάλογο των αιτημάτων, που συνέταξαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,
η Αίγυπτος και το Μπαχρέϊν, ανέλαβε να παραδώσει στο Κατάρ το Κουβέιτ, μια χώρα που έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή σε αυτή την κρίση που έχει διχάσει τον Περσικό Κόλπο.
Αν και το ακριβές περιεχόμενο της λίστας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, μεταξύ των αιτημάτων, σύμφωνα με το Reuters, είναι το κλείσιμο μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ, καθώς και η παράδοση όλων των τρομοκρατών που έχουν βρει καταφύγιο στα εδάφη του εμιράτου.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έχουν διακόψει τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις από τις 5 Ιουνίου, ισχυριζόμενες ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί τρομοκράτες, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά το Κατάρ.
Video: Όσα πρέπει να ξέρετε για το «ενοχλητικό» Κατάρ
Την ύπαρξη του καταλόγου είχε αποκαλύψει μία μέρα νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος είχε απευθύνει και κάλεσμα στις αραβικές χώρες να την παραδώσουν στο Κατάρ το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επίλυση της κρίσης.
Ο αμερικανός υπουργός είχε κάνει λόγο για έναν κατάλογο "λογικών και πρακτικών απαιτήσεων", μόλις μία μέρα μετά την αμφισβήτηση από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των κινήτρων της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για τον αποκλεισμό του Κατάρ, κάνοντας λόγο για «μυστήριο», σχετικά με το γιατί οι χώρες του Κόλπου δεν δημοσιοποίησαν τα παράπονά τους εναντίον της γειτονικής τους χώρας.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...