Νέα αμερικάνικη έρευνα: «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο οδηγεί στη δραστική μείωση του αριθμού των καπνιστών»

Η αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται άμεσα με την αξιοσημείωτη μείωση των καπνιστών που καταφέρνουν να διακόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια, όπως απέδειξαν επιστήμονες από την Καλιφόρνια.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό British medical journal (διαβάστε τη στο πρωτότυπο εδώ), οι ερευνητές αποφαίνονται πως «το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθάει δραστικά στη μείωση των καπνιστών», ενώ για τα ευρήματα τους αξιοποίησαν ένα τεράστιο δείγμα ατμιστών.

Ο κύριος συγγραφέας της έρευνας, Shu-Hong Zhu, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αναφέρει χαρακτηριστικά στην έρευνα πως «αυτά τα πορίσματα θα πρέπει να εξεταστούν προσεχτικά κατά τον σχεδιασμό της πολιτικής και των ρυθμίσεων για τη νομοθεσία που αφορά στο κάπνισμα και στον περιορισμό του».

Για την έρευνα αξιοποιήθηκαν ακόμη πέντε έρευνες με χρονικό εύρος από το 2001 έως το 2015, που εκπονήθηκαν στον πληθυσμό των ΗΠΑ, και συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης (2014/15, οπότε και αρκετοί δήλωσαν ατμιστές) με των τεσσάρων προηγούμενων.

Συγκεκριμένα αναδείχτηκε ότι για τους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πολύ πιο πιθανό να κόψουν το κάπνισμα, σε σχέση με τους μη χρήστες, σε αναλογία ποσοστού 65% προς 40%.

Το συνολικό ποσοστό στις ΗΠΑ των καπνιστών που το κόβουν ανήλθε στο 5,6% για το 2014/15, σε σχέση με το 4,5% του 2010/11, μια διαφορά της τάξης του 1,1% που όμως δεν είναι καθόλου μικρή, καθώς μεταφράζεται σε 350.000 επιπλέον αμερικάνου καπνιστές που καταφέρνουν να το κόψουν.

Σύμφωνα με τον Shu-Hong Zhu, τα καλά αυτά αποτελέσματα οφείλονται και στις μεγάλες καμπάνιες κατά του καπνίσματος, αλλά όπως υπογραμμίζει «το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Jamie Hartmann-Boyce, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που αν και δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι «τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα κι αυξάνουν τις αποδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο να κόψει το κάπνισμα»…
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017, 16:12

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...