Traboules: Τα μυστικά δρομάκια της Λυών

Η δορυφορική εικόνα της παλιάς Λυών, Γαλλικής πόλης, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Υπάρχουν αρκετοί δρόμοι παράλληλοι στο ποτάμι αλλά όχι πολλοί παράπλευροι δρόμοι που να ενώνονται με αυτούς.
Οι συνδεόμενοι δρόμοι βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων μακριά ο ένας από τον άλλον. Θα μπορούσε να είναι μία άνετη διαδρομή 2 λεπτών ή και λιγότερων περπατήματος για ορισμένους ξάγνοιαστους τουρίστες.

Λυών
Δορυφορική εικόνα της παλιάς πόλης της Λυών
Όταν όμως είσαι ένας έμπορος μεταξιού του 15ο αιώνα που πρέπει να κουβαλήσεις τόπια πολύτιμου μεταξιού τα οποία ζυγίζουν εκατοντάδες κιλά, ψάχνεις για την μικρότερη και γρηγορότερη διαδρομή.
Επομένως, αυτοί οι έμποροι έπρεπε να βρουν παρακάμψεις περιορίζοντας την έκταση των σπιτιών και των ιδιωτικών αυλών για να δημιουργήσουν διαδρομές ώστε να φθάσουν στον απέναντι δρόμο.
Με το πέρασμα των ετών αυτές οι παρακάμψεις άρχισαν να αναπτύσσονται στα πολύ γνωστά δρομάκια που ονομάζονται traboules. Η λέξη προέρχεται από το Λατινικό trans ambulare που σημαίνει «να διασχίσω».
LYON 1
Το εσωτερικό ενός traboule της Λυών. Πηγή:Damien Roué/Flickr
Παρά του ότι αυτά τα δρομάκια σχετίζονται με τους εμπόρους μεταξιού, η ξεκινάει ιστορία τους ξεκινάει τον 4ο αιώνα. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τα υδραγωγεία που έφερναν νερό στην πόλη της Λυών, και τότε ονομάζονταν Lugdunum, άρχισαν να κόβονται οι κάτοικοι εξαναγκάστηκαν να μετακινηθούν πιο κοντά στις πηγές του νερού κατά μήκος της όχθης του ποταμού Saône.
Τα πρώτα traboules χτίστηκαν εκείνη την εποχή περίπου και επέτρεπαν στους κατοίκους να πάνε από τα σπίτια τους στον ποταμό Saône γρηγορότερα. Αργότερα, όταν η Λυών έγινε το κέντρο του εμπορίου μεταξιού, τα traboules επέτρεψαν στους εμπόρους του μεταξιού, γνωστούς και ως canuts, να πηγαίνουν εύκολα από το ποτάμι στις αγορές στο κέντρο της πόλης.
Τα προστατευμένα traboules είχαν επίσης το πλεονέκτημα ότι προστάτευαν τα πολύτιμα αγαθά από την βροχή επιτρέποντας την μετακίνηση ακόμα και στη διάρκεια αντίξοων συνθηκών.
LYON 2
Η Λυών έχει πάνω από 500 μυστικά δρομάκια τα οποία βρίσκονται κυρίως στις περιοχές της Vieux Lyon (ή παλιάς Λυών), στην La Croix-Rousse (όπου ήταν οι περισσότεροι έμποροι μεταξιού) και στην La Presqu'île. Τα περισσότερα traboules είναι φτιαγμένα πάνω σε ιδιωτική ιδιοκτησία και επομένως είναι κλειστά για το κοινό. Άλλα, είναι μπλοκαρισμένα και χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι.
Μόνο 40 περίπου traboules είναι προσβάσιμα και μπορούν να εξερευνηθούν από τους τουρίστες. Μάλιστα ο δήμος της πόλης προχώρησε σε συμφωνία με τους κατοίκους για την συντήρηση, τον φωτισμό, την αποκατάσταση και την καθαριότητα αυτών των traboules. Σε ανταπόδοση οι κάτοικοι θα έπρεπε να αφήσουν επισκέψιμα τα traboules από το πρωί έως το βράδυ.
LYON 4
Πηγή: Robert Clinton/Flickr
Το πιο γνωστό traboules της πόλης είναι το “Traboule de la cour des Voraces» και βρίσκεται στην Croix-Rousse quarter. Μάλιστα, είναι ένα από τα αξιοθέατα της εξέγερσης των Canut που σημειώθηκε τον 19ο αιώνα.

Διαβάστε επίσης
Καταρρέει η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...