Εκλογές Γερμανία 2017: Οι πολίτες αποφασίζουν - Όλες οι εξελίξεις στο live blog

Οι κάλπες έχουν ανοίξει από νωρίς το πρωί και οι σχεδόν 61,5 εκατομμύρια Γερμανοί ψηφοφόροι καλούνται μέχρι και τις 19:00 (ώρα Ελλάδος), να εκλέξουν το 19ο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιό τους και να δώσουν, πιθανόν, μια νέα νίκη στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η ανακοίνωση των πρώτων exit poll αναμένεται λίγο μετά τις 19:00 και μια πρώτη εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, λίγο αργότερα.

Η τέταρτη θητεία όμως, της Μέρκελ, φέτος, κινδυνεύει να επισκιαστεί από την πιθανή είσοδο στο κοινοβούλιο του ακροδεξιού κόμματος AfD, το οποίο πιθανόν να λάβει έδρες στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά, σε πάνω από έξι δεκαετίες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα λάβει ποσοστό της τάξεως του 10 με 13% και θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα.
Δημοσκόπηση της εταιρείας INSA που δημοσιεύτηκε το Σάββατo στην εφημερίδα Bild δείχνει ότι υποχωρεί η στήριξη προς τους συντηρητικούς της Μέρκελ, σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 34%. Δεύτερο, ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) του Σουλτς, με ποσοστό περίπου 21%.

Γερμανικές εκλογές 2017: Οι πολίτες αποφασίζουν

Θάλεια Δήμου 17:03 Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017
Παυλόπουλος: Ο γερμανικός λαός να δώσει απάντηση στο υπόλειμμα του ναζισμού και του φασισμού
Ιδιαίτερη αναφορά στις εκλογές στην Γερμανία έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης του προς τον δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε, με αφορμή την επέτειο της 'Αλωσης της Τριιπολιτσάς.
Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:
«Σήμερα είναι μία σημαδιακή ημέρα, ημέρα των γερμανικών εκλογών. Εύχομαι και ελπίζω ο γερμανικός λαός, αυτός ο λαός, ο οποίος περισσότερο από κάθε άλλο γνωρίζει τι σημαίνουν οι εφιάλτες του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, τι σημαίνουν τα υπολείμματα του ναζισμού και του φασισμού, να δώσει την απάντηση στο υπόλειμμα που υπάρχει και στη Γερμανία. Και το οφείλει ο γερμανικός λαός να δώσει αυτή την απάντηση. Οφείλει να απαντήσει σε αυτούς, οι οποίοι τολμούν αυτή τη στιγμή να εμφανίζονται νοσταλγοί ενός παρελθόντος, το οποίο αιματοκύλησε στον κόσμο. Είναι χρέος του γερμανικού λαού να το πράξει και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξει».
Έλενα Καραμαγκάλη 16:59 Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017
To 10% του εκλογικού σώματος της Γερμανίας αποτελείται από μετανάστες
Το 10,4% του εκλογικού σώματος της Γερμανίας αποτελείται από μετανάστες ή από Γερμανούς που έχουν γονείς μετανάστες, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Welle.
Θάλεια Δήμου 16:47 Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017
Ούλριχ Στoρκ: Πιο πιθανός ο Μεγάλος Συνασπισμός αν το SPD δεν πέσει κάτω από 23%
Την εκτίμηση ότι θα έχουμε συνέχεια του μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία με την προϋπόθεση ότι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα πέσουν κάτω από το 23% κάνει ο κ. Ούλριχ Στόρκ, διευθυντής του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Αθήνα. Το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ είναι το αρχαιότερο πολιτικό ίδρυμα στη Γερμανία συνδεμένο με τη Σοσιαλδημοκρατία και το SPD.
Δείτε τη συνέντευξή του στον Κώστα Πλιάκο εδώ.
Θάλεια Δήμου 16:45 Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017
Θ. Γρηγοριάδης: Την Ελλάδα τη συμφέρει η συνέχιση του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία
Ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, καθηγητής οικονομικών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, μιλά στο CNN Greece και στον Κώστα Πλιάκο για τις γερμανικές εκλογές αλλά και για την επόμενη ημέρα.
Δείτε τη συνέντευξη εδώ
Αναστασία Κιτσικώστα 16:45 Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017
Το ποσοστό συμμετοχής
Μέχρι τις 15:00 (ώρα Ελλάδος), το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές στη Γερμανία ήταν 41,1%, σε σχέση με 41,4% που ήταν την ίδια ώρα, το 2013. Αυτό ανέφεραν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.
Ωστόσο, αυτό διέφερε σημαντικά, ανάλογα με τις διάφορες περιοχές της χώρας καθώς νωρίτερα, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία -το πολυπληθέστερο κρατίδιο στη χώρα- ανέφερε αύξηση 3% στο ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων.
Θάλεια Δήμου 16:43 Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017
Πρωτότυπο, περίπλοκο, αλλά και δίκαιο το εκλογικό σύστημα
Το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι μεν περίπλοκο, λόγω του τρόπου κατανομής των εδρών αλλά και δίκαιο, αφού εξασφαλίζει την είσοδο στο Κοινoβούλιο/ Κάτω Βουλή (Bundestag) και κομμάτων ή ανεξάρτητων υποψηφίων που δεν συγκέντρωσαν το ελάχιστο προβλεπόμενο ποσοστό του 5%. (Το όριο αυτό καθιερώθηκε το 1953 λόγω του κατακερματισμού των κομμάτων και της δυσκολίας σχηματισμού κυβερνήσεων που είχε προκαλέσει το αμιγές αναλογικό σύστημα στη Δημοκρατίας της Βαϊμάρης).
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Έλενα Καραμαγκάλη 16:14 Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017
Προτροπή Στάινμαγερ να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες
Έπειτα από τη μεγάλη δημοσκοπική άνοδο του ακροδεξιού AfD, «βετεράνοι» πολιτικοί προτρέπουν τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες. «Αυτοί που δεν ψηφίζουν αφήνουν τους άλλους να αποφασίζουν για το μέλλον της ΄χωρας», έγραψε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
Έλενα Καραμαγκάλη 16:02 Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017
Ψήφισε η Άνγκελα Μέρκελ
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο σύζυγός της βρέθηκαν σε εκλογικό κέντρο του Βερολίνου όπου και ψήφισαν. Ο κύριος αντίπαλός της Μάρτιν Σουλτς, ψήφισε νωρίτερα,συνοδευόμενος από την σύζυγό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...