Παραίτηση του αντιπροέδρου του Front National

Η ημέρα στη Γαλλία ξεκίνησε με μια ηχηρή παραίτηση, αυτή του Φλοριάν Φιλιπό, αντιπροέδρου και στρατηγικού εγκέφαλου στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.
Η παραίτηση Φλοριάν Φιλιπό έγινε μπροστά στις κάμερες και δεν ξάφνιασε όσους γνώριζαν τις εσωκομματικές διαμάχες στο Εθνικό Μέτωπο μετά την αποτυχία του κόμματος στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.
O Φλοριάν Φιλιπό ήταν δεξί χέρι της Μαρίν Λεπέν από το 2011 και δεύτερος τη τάξη στο κόμμα μέχρι τις 8 σήμερα το πρωί. Όπως δήλωσε λακωνικά:«Μου είπαν ότι ήμουν πλέον αντιπρόεδρος του τίποτα, συμβαίνει όμως να μην μου αρέσει το γελοίο και να δεν συνηθίζω να μην κάνω τίποτα. Γι' αυτό και αποχωρώ».
Ήταν η αντίδραση στη χθεσινοβραδινή απόφαση της προέδρου του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν να του αφαιρέσει τις αρμοδιότητες, που είχε ως αντιπρόεδρος για την επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης και την στρατηγική για την πολιτική γραμμή του κόμματος. Ο Φλόριν Φιλιπό ήταν ο αρχιτέκτονας της λεγόμενης «αποδαιμονοποίησης» του Front National, της στροφής της Μαρίν Λεπέν με στόχο την πλατιά αποδοχή από την γαλλική κοινωνία. Κύριος άξονας της γραμμής Φιλιπό, ήταν η εθνική κυριαρχία και η έξοδος από το ευρώ, θέση που δεν φαίνεται να έπεισε τους γάλλους ψηφοφόρους και που η Μαρίν Λεπέν δεν φάνηκε ικανή να υπερασπισθεί επιτυχώς.
Αποτυχία στις εκλογές με ευθύνη του Φιλιπό;
Χρεώθηκε την εκλογική αποτυχία του Εθνικού Μετώπου ο Φλ. Φιλιπό; Χρεώθηκε την εκλογική αποτυχία του Εθνικού Μετώπου ο Φλ. Φιλιπό;
Η εκλογική αποτυχία στις προεδρικές, ερμηνεύθηκε ως αποτυχία της γραμμής Φιλιπό, ο οποίος παρ’ όλα αυτά προχώρησε στη δημιουργία μιας ένωσης, ενός προσωπικού του κινήματος με το όνομα «Πατριώτες». Η κίνηση αυτή εξόργισε κυρίως τα πιο ακροδεξιά στελέχη τα προερχόμενα από προηγούμενη διάσπασή του κόμματος το 1998, με πρωτοστάτη τον Μπρούνο Μεγκρέ.
Ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας Νικόλα Μπάι, ο οποίος προαλείφεται για το αξίωμα του Φλοριάν Φιλιπό. Το πρωί ο Ν. Μπάι μίλησε για «προδοσία Φιλιπό», υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η αποχώρηση δεν είναι μεγάλη απώλεια». Παρ’ όλα αυτά έχουμε τις πρώτες διαρροές από το κόμμα, όπως η ευρωβουλευτής Σοφί Μοντέλ που δήλωσε ότι ακολουθεί τον Φιλιπό.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...