Συμφωνία για τετρακομματική κυβέρνηση στην Ολλανδία

Έπειτα από συζητήσεις 208 ημερών, οι τέσσερις ηγέτες των κομμάτων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού κεντροδεξιού προσανατολισμού στην Ολλανδία κατέληξαν σε συμφωνία, όπως ανακοίνωσαν.

«Έχει εξευρεθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε, «πολύ ικανοποιημένος», ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά την έξοδό του από μια τελευταία συνάντηση που είχαν στη Χάγη οι ηγέτες των κομμάτων αυτών, επτά μήνες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Η δημοσιοποίηση αυτής της συμφωνίας, έπειτα από 208 ημέρες διαπραγματεύσεων, αποτελεί ρεκόρ. Όμως το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το κάτω σώμα του κοινοβουλίου, που θα αποφανθεί για το σχέδιο την Τρίτη.

«Επιτέλους, επιτέλους… Είμαι ευτυχής. Νομίζω πως είναι μια αμερόληπτη συμφωνία στην κατεύθυνση εκείνου που επιθυμεί όλος ο κόσμος», δήλωσε ο Αλεξάντερ Πέχτολντ, ηγέτης του κεντρώου κόμματος D66. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο γάμος αυτός προμηνύεται δύσκολος. Το D66 θα συγκυβερνά με το κεντρώο - κεντροδεξιό VVD του κ. Ρούτε, νικητή των εκλογών του Μαρτίου και με δύο χριστιανικά κόμματα: το κεντροδεξιό CDA και την κεντρώα - κεντροδεξιά, αλλά συντηρητικότερη σε ζητήματα ηθών Χριστιανική Ένωση (CU).

To D66, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960, τάσσεται υπέρ της άμβλωσης, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και πρεσβεύει πως το δικαίωμα στην ευθανασία πρέπει να επεκταθεί ώστε ο καθένας - και όχι μόνο οι ασθενείς σε τελικό στάδιο - να μπορεί να αποφασίσει αν θα θέσει τέρμα στη ζωή του.

Αυτή η πολιτική γραμμή είναι στους αντίποδες εκείνης της CU, η οποία εδράζεται στη Βίβλο και τάσσεται κατά της άμβλωσης, του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου και της ευθανασίας.
Ο συνασπισμός δίνει στον Μαρκ Ρούτε και στους εταίρους του πλειοψηφία μόλις μίας έδρας, 76 έδρες σε σύνολο 150, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αν ο κ. Ρούτε παραμείνει πρωθυπουργός, η σύνθεση της τρίτης κυβέρνησής του δεν πρόκειται να παρουσιαστεί πριν από τις 23 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NOS.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...