Ρωσικό 'φιλί ζωής' στη Βενεζουέλα

Η Μόσχα συμφώνησε στην αναδιάρθρωση του χρέους του Καράκας
Η Κίνα, η μεγαλύτερη πιστώτρια της Βενεζουέλας, εκτίμησε σήμερα ότι το Καράκας μπορεί «να αντιμετωπίσει με τον κατάλληλο τρόπο» το πρόβλημα με το χρέος του, λίγη ώρα αφού ένας ακόμη οίκος αξιολόγησης κήρυξε τη χώρα σε επιλεκτική χρεοκοπία. Την ίδια ώρα η Μόσχα συμφώνησε στην αναδιάρθρωση του χρέους του Καράκας.

Ο Fitch κήρυξε τη Βενεζουέλα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, λίγες ώρες μετά την αντίστοιχη απόφαση του S&P χθες. Εξάλλου σήμερα ο S&P έλαβε την ίδια απόφαση και για την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, την PDVSA.
Η Βενεζουέλα έχει εξωτερικό χρέος που εκτιμάται στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 20 με 30 δισεκατομμύρια οφείλει στην Κίνα.
«Προς το παρόν η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Βενεζουέλας σε οικονομικό επίπεδο και σε άλλους τομείς συνεχίζεται κανονικά», δήλωσε σήμερα ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Βενεζουέλας μπορούν να διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο τις υποθέσεις τους, περιλαμβανομένου του προβλήματος με το χρέος τους», πρόσθεσε ο Γκενγκ.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έχει δηλώσει ότι το Καράκας διαπραγματεύεται με το Πεκίνο για το χρέος του.
Στο μεταξύ Ρωσία και Βενεζουέλα υπέγραψαν μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους του Καράκας, δήλωσε αξιωματούχος της πρεσβείας της χώρας στη Μόσχα.
Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Καράκας δεν έχει ζητήσει άλλη βοήθεια από τη Μόσχα, πέρα από τη συμφωνία αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, (Yuri Kadobnov/Pool Photo via AP)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...