Δέκα πράγματα που μας έμαθε η επιστήμη το 2017 για το σεξ

Οι έρευνες περί σεξ που έγιναν την χρονιά που φεύγει ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές και διαφωτιστικές. Να τι πρέπει να θυμάστε
Χάρη στους επιστήμονες τα πράγματα που μάθαμε το 2017 για το σεξ, ήταν αρκετά. Οι ερευνητές ήρθαν πιο κοντά στον εντοπισμό του αόριστου "ομοφυλοφιλικού γονιδίου", διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος της γυναίκας και απέδειξαν ότι η πορνογραφία δεν προάγει απαραιτήτως τον σεξισμό και τον μισογυνισμό.

Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά συγκεκριμένα γονίδια που εκτιμάται ότι συνδέονται με την ομοφυλοφιλία

Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports κάνει λόγο για εντοπισμό δύο γονιδίων - το ένα στο χρωμόσωμα 13 και το άλλο στο χρωμόσωμα 14 - που διέφεραν μεταξύ ομοφυλόφιλων και straight ανδρών. Το ένα απ' αυτά εκφράζεται στον έσω εγκέφαλο, κάτι που είναι σημαντικό καθώς προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου διαφέρει σε μέγεθος όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Χρειάζεται, ωστόσο, περισσότερη έρευνα για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, διότι το δείγμα ήταν μικρό και δεν μελετήθηκαν γυναίκες. Τα ευρήματα αυτά όμως, προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σύνολο μελετών που δείχνουν την ύπαρξη γενετικής βάσης για τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ο κίνδυνος για διαζύγιο μπορεί να εξαρτάται από τα γονίδιά μας

Μελέτη στο περιοδικό Psychological Science δείχνει ότι οι πιθανότητες που έχουμε να πάρουμε διαζύγιο μπορεί να έχουν ρίζες στη βιολογία. Οι ερευνητές μελέτησαν ανθρώπους που είχαν υιοθετηθεί και διαπίστωσαν ότι η απόφαση τους για διαζύγιο σχετιζόταν με εκείνη των βιολογικών τους γονέων και αδερφών και όχι με των θετών.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει "γονίδιο διαζυγίου". Αντιθέτως, αυτό που πιστεύουν οι επιστήμονες είναι ότι τα γονίδιά μας μας "οδηγούν" σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητάς μας και ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι υπεύθυνα για τα διαζύγια σε οικογένειες.

Η σεξουαλική ενεργητικότητα αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του γυναικείου ανοσοποιητικού συστήματος

Οι γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές παρουσιάζουν διαφορετική ανοσολογική λειτουργία σε όλο τον εμμηνορροϊκό κύκλο σε σύγκριση με αυτές που απέχουν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Sex Research.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει προβλέψιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών,  κάτι που εξαρτάται από το πόσο κοντά γίνεται η πράξη στις γόνιμες μέρες κάθε μήνα. Πιο συγκεκριμένα, το σεξ μπορεί να οδηγήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να ενισχύσει την άμυνά του κατά τη διάρκεια των μη γόνιμων μερών για την προστασία της υγείας των γυναικών ενώ παράλληλα επιλέγει ανοσολογικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τη σύλληψη - π.χ. σκοτώνοντας τα σπερματοζωάρια - κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών.

Οι εγκέφαλοι των μονογαμικών και μη ανθρώπων μπορεί να λειτουργούν διαφορετικά

Μελέτη τον Νοέμβριο που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior διαπίστωσε ότι οι εγκέφαλοι των μονογαμικών ανδρών φαίνεται να επεξεργάζονται με τον ίδιο τρόπο τις σεξουαλικές και ρομαντικές εικόνες ενώ αυτοί των μη μονογαμικών με διαφορετικό τρόπο.
Πιο συγκεκριμένα, και οι δύο ομάδες έδειξαν σημαντική ενεργοποίηση των κέντρων ανταμοιβής του εγκεφάλου όταν παρουσιάστηκαν σεξουαλικές εικόνες. Ωστόσο, όταν προβλήθηκαν ρομαντικές εικόνες, οι μονογαμικοί άνδρες έδειξαν περισσότερη δραστηριότητα ανταμοιβής από τους μη μονογαμικούς. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν το ότι οι άνδρες είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στη μονογαμία ή την μη μονογαμία, ίσως να εξαρτάται από την λειτουργία των εγκεφάλων τους.

Το σεξ στο σπίτι σας κάνει πιο ευτυχισμένους στην εργασία την επόμενη μέρα

Μετά από σεξουαλική επαφή που είχαν παντρεμένα ζευγάρια στο σπίτι, την επόμενη μέρα πήγαν στη δουλειά τους πιο ευτυχισμένα και πιο "δεμένα", σύμφωνα με έρευνα του Μαρτίου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Management.
Την ίδια στιγμή, τις μέρες που αγχώθηκαν περισσότερο στην εργασία, ήταν λιγότερο πιθανό να κάνουν σεξ όταν επέστρεψαν στο σπίτι. Κάτι που σημαίνει ότι η σεξουαλική μας ζωή φαίνεται να μας επηρεάζει στον χώρο εργασίας αλλά και το να φέρνουμε στο σπίτι την εργασία μας, επηρεάζει εξίσου την σεξουαλική μας ζωή.

Οι Αμερικανοί κάνουν λιγότερο σεξ σήμερα απ' ό,τι πριν από 25 χρόνια

Ανάλυση δεδομένων της τελευταίας 25ετίας από τη General Social Survey, που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior, αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί κάνουν σεξ περίπου εννιά φορές πιο λίγο σήμερα απ΄ό,τι στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το σημαίνει αυτό; Δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα αλά υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις. Μπορεί να οφείλεται στα μεταβαλλόμενα πρότυπα γάμου, στις επιπτώσεις της τεχνολογίας στις ζωές ή στις αλλαγές στη διατροφή, την φαρμακευτική αγωγή ή στη χρήση ουσιών. Ίσως, πάλι, οι Αμερικανοί να ορίζουν σήμερα το σεξ διαφορετικά απ' ό,τι παλιότερα.

Σκεπτόμενος το σεξ απελευθερώνεται η γλώσσα σου

Τρεις μελέτες που δημοσιεύτηκαν τον Μάρτιο στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin δείχνουν ότι με την σκέψη για σεξουαλική επαφή ενθαρρύνονται περισσότερες προσωπικές αποκαλύψεις.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν περισσότερες προσωπικές πληροφορίες σε έναν ελκυστικό ξένο όταν προηγουμένως είχαν ερωτικές εικόνες. Οι περισσότερες αποκαλύψεις αύξησαν την επιθυμία για αλληλεπίδραση με αυτό το άτομο και στο μέλλον. Φαίνεται ότι όταν σκεφτόμαστε το σεξ, μας οδηγεί να θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά σε ένα άλλο άτομο τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά - και καθώς αυτή η εγγύτητα αυξάνεται, αυξάνεται και η επιθυμία μας για το άλλο άτομο.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αναπτυσσόμαστε να έχουμε μια ισχυρή σχέση μεταξύ του σεξουαλικού μας συστήματος και του συστήματος προσήλωσής μας με στόχο την προώθηση διαρκών σχέσεων που θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχούς αναπαραγωγής.

Η πορνογραφία συνδέεται με τη δημιουργία ισότιμων σχέσεων ανδρών - γυναικών, ιδίως στις συντηρητικές θρησκείες

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ότι η πορνογραφία προωθεί τον σεξισμό και τον μισογυνισμό, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Sex Research αποκαλύπτει ότι οι χρήστες πορνογραφικού υλικού στην πραγματικότητα υποστηρίζουν περισσότερο την ισότητα των φύλων από τους μη χρήστες.
Το πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα, ωστόσο, είναι η σύνδεση μεταξύ της χρήσης πορνογραφίας και της ισότιμης στάσης είναι πιο ισχυρή μεταξύ εκείνων που ανήκαν σε πιο συντηρητικές θρησκείες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για γνωστική ασυμφωνία, η οποία αφορά την κατάσταση της δυσφορίας που αισθανόμαστε όταν ασχολούμαστε με συμπεριφορές που είναι ασύμβατες με τις δικές μας ή τις πεποιθήσεις μας.
Όταν βιώνουμε την δυσφορία, ψάχνουμε έναν τρόπο επίλυσης, όπως την αλλαγή της στάσης μας για να ευθυγραμμίσουμε τις προαναφερόμενες συμπεριφορές με τις δικές μας. Στην περίπτωση του θρησκευτικού συντηρητικού που παρακολουθεί πορνό - κάτι που πιθανώς έρχεται σε σύγκρουση με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του σχετικά με το σεξ και το φύλο - μπορεί να μάθει να συμφιλιωθεί με την ασυνέπεια υιοθετώντας πιο φιλελεύθερες συμπεριφορές.
Με άλλα λόγια, τα συμπεράσματα αυτά δείχνουν τις μεγάλες πιθανότητες που έχει η χρήση πορνό να οδηγήσει συντηρητικούς άνδρες να υιοθετήσουν πιο προοδευτικές πεποιθήσεις για το σεξ και τα φύλα.

Σχεδόν 1 στους 5 Αμερικανούς και 1 στις 10 Αμερικανίδες έχουν κάνει τρίο

Οι περισσότερες έρευνες για το σεξ δεν έχουν επικεντρωθεί στις εμπειρίες των ανθρώπων με τις μη παραδοσιακές πράξεις, όπως το ομαδικό και το σαδομαζοχιστικό σεξ. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι στο PLoS ONE δίνει μια εικόνα στις διαφορετικές σεξουαλικές πρακτικές στις ΗΠΑ μέσω ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, ότι το 18% των ανδρών και το 10% των γυναικών είχαν συμμετάσχει σε τρίο ενώ το 11% των ανδρών και το 6% των γυναικών είχαν σεξουαλική επαφή με περισσότερα άτομα. Όσον αφορά στο σαδομαζοχιστικό σεξ, περίπου 1 στους 5 άνδρες και γυναίκες είχαν δοκιμάσει την εμπειρία ενώ περίπου 1 στους 3 είχαν ασκήσει βία.

Το αλκοόλ μπορεί να κάνει τους straight ανθρώπους λίγο γκέι

Το αλκοόλ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας, συμπεριλαμβανομένου του πόσο ελκυστικούς βρίσκουμε άλλους ανθρώπους.
Πιο συγκεκριμένα, το αλκοόλ τείνει να κάνει τους άλλους πιο ελκυστικούς στα μάτια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο Journal of Social Psychology, δείχνει ότι αυτό μπορεί ακόμη και να κάνει straight άτομα πιο ανοιχτά σε μια εμπειρία με ανθρώπους του ίδιου φύλου.
Οι ερευνητές το διαπίστωσαν αυτό ζητώντας από μεθυσμένους να δουν ένα σύντομο βίντεο και να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα του ατόμου που εμφανιζόταν σ' αυτό. Διαπίστωσαν ότι τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, όσο περισσότερα ποτά είχαν καταναλώσει πριν δουν το βίντεο, τόσο μεγαλύτερο σεξουαλικό ενδιαφέρον εξέφραζαν σε κάποιον του ιδίου φύλου.
(Πηγή: Playboy)


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...