Σάλος στο Περού μετά την «χάρη» στον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι

Ο πρόεδρος του Περού, ο κεντροδεξιός Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, απένειμε το βράδυ της Κυριακής χάρη στον Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, τον πρώην πρόεδρο ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών μετά την καταδίκη του για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επικαλούμενος «ανθρωπιστικούς» λόγους, την άσχημη κατάσταση της υγείας του.
Η απόφαση του Κουτσίνσκι προκάλεσε αμέσως έντονες αντιδράσεις.
Παρότι ανακοινώθηκε το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Λίμας για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσει.
Πολλοί από τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν κράταγαν φωτογραφίες θυμάτων της εκστρατείας καταστολής που είχε εξαπολύσει ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι επί των ημερών της προεδρίας του (1990-2000).
Τουλάχιστον δύο υπουργοί του Κουτσίνσκι τον ενημέρωσαν ότι θα του υποβάλουν τις παραιτήσεις τους κι ο πρόεδρος πιθανόν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.
Οι πολέμιοι του Αλμπέρτο Φουτζιμόρι κατήγγειλαν την απονομή χάριτος ως το αποτέλεσμα του  πολιτικού παζαριού που έκανε ο Κουτσίνσκι με οπαδούς του πρώην προέδρου στο Κογκρέσο για να αποφύγει την καθαίρεση την Πέμπτη, όμως μέλη της οικογένειάς του και υποστηρικτές του θεώρησαν αντίθετα την κίνηση ως μια δικαίωση που οφειλόταν στον παρεξηγημένο τους ήρωα.
Ο Κουτσίνσκι, 79 ετών, πρώην στέλεχος επενδυτικών τραπεζών της Γουόλ Στριτ, ο οποίος προεκλογικά δεσμευόταν ότι δεν επρόκειτο να απονείμει χάρη στον Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, υποστήριξε ότι έλαβε αυτή την απόφαση μετά την αξιολόγηση των ιατρικών εξετάσεων που έδειξαν πως ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος πάσχει από μια «εκφυλιστική και ανίατη» πάθηση, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας.
Η ενέργεια του Κουτσίνσκι ενδέχεται να οδηγήσει σε ευρείες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό του Περού, του εύρους που είχε πυροδοτήσει η απόδραση του Αλμπέρτο Φουτζιμόρι στην πατρίδα των γονιών του, την Ιαπωνία, το 2000, όταν ένα σκάνδαλο διαφθοράς είχε οδηγήσει στο τέλος της μονοκρατορίας του στην εξουσία.
Ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι εκδόθηκε στο Περού το 2007 και αργότερα κρίθηκε ένοχος των κατηγοριών πως ήταν ο ανώτατος διοικητής των ταγμάτων θανάτου που σφάγιαζαν πολίτες, πως δωροδόκησε πολιτικούς, ή πως ενεχόταν στην απαγωγή ενός δημοσιογράφου, μεταξύ άλλων.
Παρά την πτώση του ηγέτη του, το δεξιό λαϊκιστικό κίνημα που ίδρυσε ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι τη δεκαετία του 1990 παρέμεινε μια από τις ισχυρότερες πολιτικές δυνάμεις στο Περού.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...