Ροβανιέμι: Ο απόλυτος προορισμός των Χριστουγέννων - Εκεί που χτυπά η καρδιά της Λαπωνίας (pics&vid)

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή, έχει την τιμητική του: το Ροβανιέμι είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα, αφού εκεί βρίσκεται το χωριό του αγαπημένου Αγίου όλων των παιδιών, του Άγιου Βασίλη και των ξωτικών του.

Το χωριό του Άγιου Βασίλη

Το Ροβανιέμι είναι το ιδανικό μέρος για να μπείτε στο κλίμα των Χριστουγέννων, αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από τον Άγιο Βασίλη (Joulupukki στα φινλανδικά), εκεί θα βρείτε και πολύ -πάρα πολύ- χιόνι (μαζί με το αντίστοιχο κρύο).
Μόλις οκτώ χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, πάνω ακριβώς στον Αρκτικό Κύκλο, ξεδιπλώνεται ένας μαγικός κόσμος για μικρούς και μεγάλους: μέσα στο δάσος, ανάμεσα στα χιονισμένα έλατα, το χωριό του Άγιου Βασίλη με τα ξύλινα σπιτάκια καλυμμένα από το χιόνι, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα βγαλμένη από παραμύθι που σίγουρα συγκινεί ακόμα και τον πιο σκληρό επισκέπτη.
Αφού συναντήσετε τον Άγιο Βασίλη και του πείτε αν ήσασταν καλό παιδί φέτος, και αφού βγάλετε μαζί του την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία, μπορείτε να επισκεφτείτε το ταχυδρομείο του, στο οποίο κάθε χρόνο φτάνουν γράμματα από εκατομμύρια παιδιά από όλο τον κόσμο. Τα ξωτικά φροντίζουν να ταξινομήσουν τα γράμματα από κάθε γωνιά του πλανήτη στη σωστή τους θέση.
santa
Πηγή: VisitRovaniemi.fi
Και επειδή δεν μπορούμε να μιλάμε για Χριστούγεννα, χωρίς να συμπεριλάβουμε και τους απαραίτητους τάρανδους, εκεί σίγουρα θα δείτε αρκετούς, ενώ ως άλλοι Άι Βασίληδες, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με έλκηθρο, που σέρνουν τάρανδοι ή σκύλοι χάσκι.
Μην παραλείψετε, φυσικά, να διασχίσετε τον Αρκτικό Κύκλο, αφού εκεί βρίσκεται η νοητή γραμμή του.

Πάντως, αν δεν καταφέρετε να ταξιδέψετε την περίοδο των Χριστουγέννων, ο Άγιος Βασίλης βρίσκεται εκεί για να τον συναντήσετε κάθε μέρα του χρόνου.
..









ROBANIEMI copy
Πηγή:  REUTERS/Pawel Kopczynski/File Photo
Το Ροβανιέμι, όμως, δεν είναι μόνο ο Άγιος Βασίλης και ένα ταξίδι σε αυτό προσφέρει πλούτο εμπειριών, που σίγουρα μένουν αξέχαστες. Αυτή η μικρή πόλη των 36.000 κατοίκων (63.000 μαζί με τα περίχωρα) είναι η πρωτεύουσα της Λαπωνίας, εκεί που χτυπάει η καρδιά της.
Βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Kemijoki και Ounasjoki και εκτείνεται γύρω από το λόφο της Ounasvaara. Ξύλινα σπιτάκια, δάση και τάρανδοι συνθέτουν ένα εντυπωσιακό τοπίο, που αξίζει να το επισκεφτεί κανείς όλες τις εποχές του χρόνου.

Χιόνι και μακρύς χειμώνας

Φτάνοντας στο Ροβανιέμι, βρίσκεσαι σε άμεση επαφή με το φυσικό τοπίο. Ο χειμώνας ξεκινάει νωρίς, με το πρώτο χιόνι να πέφτει από τα τέλη Οκτωβρίου και κρατάει μέχρι τον Απρίλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χιόνι καλύπτει το έδαφος για περισσότερες από τις μισές μέρες του χρόνου.
Όποιος επισκέπτεται το Ροβανιέμι κατά τη χειμερινή περίοδο, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος, εκτός από τις πολικές θερμοκρασίες (η χαμηλότερη που έχει σημειωθεί είναι -45 βαθμοί Κελσίου), αλλά και για το σκοτάδι. Τον Ιανουάριο το φως της μέρας διαρκεί το πολύ τρεις ώρες, με την ανατολή του ήλιου να γίνεται στις 10:58 και η δύση περίπου στις 14:00, ενώ μία μέρα κατά τη διάρκεια του χρόνου, δεν ξημερώνει ποτέ!
Αντίστροφα, το καλοκαίρι, ο ήλιος δεν δύει ποτέ, με τις λεγόμενες “λευκές νύχτες” να διαρκούν από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο.
Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η πλατεία των Lordi -πήρε το όνομά της από τους νικητές της Eurovision το 2006 στην Αθήνα- τα αποτυπώματα των οποίων βρίσκονται σε αντίστοιχο μνημείο. Το Arktikum, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, είναι το μουσείο όπου μπορείτε να μάθετε για την ιστορία και τον πολιτισμό των Βίκινγκς και των ιθαγενών της Αρκτικής (Sami).
arktikum 1600x1066
Πηγή: arktikum.fi
Αυτό που ίσως να μην γνωρίζατε, είναι ότι το Ροβανιέμι διαθέτει πανεπιστήμιο (University of Lapland), που είναι το βορειότερο στην Ευρώπη. Σε αυτό φοιτούν περίπου 10.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο, αφού πραγματοποιεί προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.
Λίγο έξω από το Ροβανιέμι βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος Ranua, ο βορειότερος της Ευρώπης, όπου μπορεί να δει κανείς ζώα που ζουν σε αρκτικές συνθήκες, όπως η πολική αρκούδα και η λευκή κουκουβάγια.
Στο Ροβανιέμι μπορεί να κάνει κανείς πλήθος δραστηριοτήτων, όλες τις εποχές του χρόνου, τα λεγόμενα και σαφάρι. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ μπορούν να δοκιμάσουν εκτός από τα καθιερωμένα σκι και snowboard, snowmobile, αλλά και περπάτημα στο χιόνι με χιονο-παπούτσια. Αγαπημένη δραστηριότητα των Φινλανδών είναι και το ψάρεμα στον πάγο. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, ανοίγετε μια τρύπα στον πάγο και μπορείτε να ψαρέψετε για όσο σας ευχαριστεί.
Οι πιο τολμηροί, μπορείτε να δοκιμάσετε να βουτήξετε και να κολυμπήσετε σε κάποιο παγωμένο ποτάμι -για την ακρίβεια σε μια τρύπα σε κάποιο παγωμένο ποτάμι.

Σάουνα

Η σάουνα είναι απόλυτα ενσωματωμένη στην κουλτούρα των Φινλανδών (κάτι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς και τις χαμηλές θερμοκρασίες), ενώ σχεδόν κάθε σπίτι σε ολόκληρη τη χώρα διαθέτει από μία. Η σάουνα αποτελεί παράδοση και είναι μέρος χαλάρωσης, την οποία μοιράζονται με την οικογένεια και τους φίλους τους. Για τους Φινλανδούς, η σάουνα δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Την χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ακόμα και το καλοκαίρι. Το χειμώνα, είναι συνηθισμένο, όσοι έχουν τη δυνατότητα, να συνδυάζεται η σάουνα με τις “βουτιές” στο χιόνι, αφού η εναλλαγή κρύου-ζεστού είναι καλή για την υγεία.
aurora
Πηγή: visitfinland.com

Βόρειο Σέλας

Τελευταίο, αλλά ίσως πιο σπουδαίο απ’όλα, στο Ροβανιέμι έχετε τη δυνατότητα να απολάυσετε, αν είστε τυχεροί, ένα εκπληκτικό θέαμα, που όμοιό του δεν υπάρχει αντίστοιχο: το βόρειο σέλας. Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο το οποίο δημιουργείται από την αλληλεπίδραση φορτισμένων σωματιδίων που ξέφευγαν από τον Ηλιο με το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο στη συνέχεια λαμβάνει τη μορφή στροβίλου λόγω των ηλιακών ανέμων. Πράσινες και κόκκινες λάμψεις “χορεύουν” στην κυριολεξία στον ουρανό, αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό. Το βόρειο σέλας εμφανίζεται σε καθαρό και σκοτεινό ουρανό, ενώ η ιδανικότερη περίοδος για να το δείτε είναι το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Διαβάστε επίσης
Η τροχαία επιστρέφει πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας ενόψει των Χριστουγέννων
Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για τους άστεγους

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...