Αισιοδοξία Τσίπρα για επανέναρξη των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού

Την αισιοδοξία του ότι, μετά τις εκλογές στην Κύπρο, στις 28 Ιανουαρίου, θα ανοίξει ένα «παράθυρο» για να αρχίσουν και πάλι οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της κατ΄ιδίαν συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο της πρώτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, που πραγματοποιείται σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.

Για την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα βάλει το δικό της «λιθαράκι» σε αυτή την κατεύθυνση.
Σχετικά με την Τριμερή ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η Ιορδανία παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή στα θέματα της ασφάλειας και των προσφυγικών ροών, και επισήμανε ότι η στρατηγική των συνεργασιών έχει δώσει αποτελέσματα.
Στη σημασία της Τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας αναφέρθηκε και ο κ. Αναστασιάδης, λέγοντας ότι η Ιορδανία έχει να προσφέρει στο προσφυγικό, στα ζητήματα της τρομοκρατίας και στο θέμα του Ιράκ.
Μετά την Τριμερή Σύνοδο και το γεύμα εργασίας ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.
Υπογραφή διμερών συμφωνιών Κύπρου-Ιορδανίας
Στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας, στη Λευκωσία, υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιορδανίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου και του βασιλιά και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπεγράφησαν τα ακόλουθα:
- Μνημόνιο Συναντίληψης για Οικονομική και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας. Το Μνημόνιο υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
- Συμφωνία για Αμοιβαία Ακαδημαϊκή Αναγνώριση Προσόντων Ανώτερης Εκπαίδευσης για τη συνέχιση σπουδών σε ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης. Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Παιδείας της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας.
- Πρωτόκολλο Συνεργασίας στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης. Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν ο υπουργός Υγείας της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.
- Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των υπουργείων Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του υπουργείου Γεωργίας της Ιορδανίας για συνεργασία στους τομείς της Γεωργίας και της Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Μνημόνιο υπέγραψε ο υπουργός Γεωργίας της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.
Τσίπρας: Πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιορδανία στην περιοχή
Η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας κατοχυρώνει τον ρόλο των τριών χωρών ως πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική αυτήν την πρωτοβουλία, σε μία περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η τριμερής αυτή συνεργασία βασίζεται σε γερά θεμέλια. Πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία. Δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας, πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε. Και δεύτερον, διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες-πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...