Με φακό Κυπριακού «διάβασαν» τις εκλογές οι τ/κ εφημερίδες

Υπό το πρίσμα Κυπριακού, σχολιάζουν κάποιες εφημερίδες την επικράτηση Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά και την πρόκρισή τους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως ο τίτλος της Γενί Ντουζέν «Η ελπίδα της λύσης στον δεύτερο γύρο» ή της Αφρίκα «Νίκη των φιλειρηνικών δυνάμεων στον δεύτερο».

Η Χαβαντίς θεωρεί ότι στον δεύτερο γύρο είναι άνετος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ ο αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας, Μετέ Τουμερκάν γράφει ότι είναι πιο πιθανή η νίκη και επανεκλογή του
Νίκου Αναστασιάδη, ωστόσο σε αυτό το στάδιο, για το Κυπριακό – αναφέρει – δεν και μεγάλο ρόλο το ποιος θα βγει. Γιατί η αντίληψη στην ε/κ πλευρά για το Κυπριακό δεν θα αλλάξει ανάλογα με το ποιος θα εκλεγεί, όπως είπε υποστηρίζοντας ότι η βασική πολιτική των Ε/κ δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ο τ/κ αρθρογράφος πιστεύει ότι μαζί με την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα επαναρχίσουν, αλλά – πρόσθεσε – δεν μπορεί να γίνει όπως παλιά, γιατί όλα άλλαξαν στη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη. «Τίποτα δεν είναι όπως παλιά και τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά. Η Γενεύη ήταν η τελευταία ευκαιρία για την εξεύρεση μια ομοσπονδιακής λύσης. Αυτό το είπαν δεκάδες φορές Τούρκοι αξιωματούχοι. Οι προειδοποιήσεις έγιναν». Από κοινού ο Ε/κ ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης και η Ελλάδα την σκότωσαν, πρόσθεσε.

Η Κίπρις γράφει ότι οι δύο υποψήφιοι που στηρίζουν λύση ομοσπονδίας πέρασαν στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος, που ήταν ο υποψήφιος των απορριπτικών, έμεινε εκτός.

Η Αφρίκα με παρόμοια προσέγγιση για τους δύο που πέρασαν στον δεύτερο γύρο, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πήρε τις ψήφους που ανέμενε και η επανεκλογή του δεν είναι εγγυημένη.

Η Γενί Ντουζέν σημειώνει ότι η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε εντός δύο ωρών και δημοσιοποιήθηκαν άμεσα και στις τρεις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, τούρκικα.

Χαλκίν Σεσί και Κίπρισλι επισημαίνουν ότι νικητής δεν υπήρξε στον πρώτο γύρο ενώ η Ντιαλόγκ (Διάλογος) επισημαίνει ότι το ΕΛΑΜ στις προεδρικές έχει διπλασιάσει τις ψήφους του. Η Ντεταί συμψηφίζει τα ποσοστά Αναστασιάδη και Μαλά και έχει τίτλο «Το 65% είπε ναι στην ομοσπονδία και όχι στον Παπαδόπουλο». Η Βολκάν γράφει ότι τελικά ψήφισε το 71% των ψηφοφόρων, υπογραμμίζοντας ότι η αποχή ήταν σημαντική.

Πηγή: http://politis.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...