Πέντε Αστέρια και Λέγκα ερίζουν για την εξουσία

Έτοιμος για συνομιλίες με όλα τα κόμματα δήλωσε ο νικητής των ιταλικών εκλογών, ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρια, Λουίτζι ντι Μάιο, που με τα τελευταία αποτελέσματα κερδίζει το 32,6% των ψήφων. Οι βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία έφεραν στο φως μια διχασμένη κοινωνία, παρασυρμένη από τα λαϊκιστικά συνθήματα και βαθιά επηρεασμένη από την οικονομική κρίση και το προσφυγικό.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα, η Λέγκα (του Βορρά) 17,6%, η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 14,4% (συνολικά η συμμαχία των δύο κομμάτων 31,4%). Η συμμετοχή έφτασε το 73% .

Βαριά ήττα για το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί (19%) με τον Ματέο Ρέντσι να ανακοινώνει την απόφασή του να παραιτηθεί. Μεγάλη κερδισμένη η «Λέγκα», που σχεδόν πενταπλασιάζει τα ποσοστά της μέσα σε πέντε χρόνια, αφού από 4% στις προηγούμενες εκλογές έφτασε κοντά στο 18% στην αναμέτρηση της Κυριακής.
Κανένα κόμμα δεν έχει ποσοστό που να του επιτρέψει να κυβερνήσει αυτοδύναμα και οι συμμαχίες είναι το ζητούμενο.

Έτοιμοι να κυβερνήσουν

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Λουίτζι ντι Μάιο είπε ότι τα Πέντε Αστέρια είναι έτοιμα να αναλάβουν με υπευθυνότητα τον ηγετικό τους ρόλο, ενώ καθησύχασε τους επενδυτές, λέγοντας ότι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, ιδιαίτερα μετά τις απώλειες που κατέγραψαν τη Δευτέρα οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών.
Η πιθανότητα η εξουσία να περάσει σε έναν ευρωσκεπτικιστικό συνασπισμό, που πιθανόν να πιέσει για υψηλότερες δαπάνες πρόνοιας και να αμφισβητήσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της Ε.Ε., έχει τροφοδοτήσει ανησυχίες για το ιταλικό χρέος που φθάνει τα 2,3 τρισ. ευρώ, ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως.
«Νιώθουμε την ευθύνη να προσφέρουμε μια κυβέρνηση στη χώρα και αυτό το λέμε ιδίως στους επενδυτές», είπε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, διότι «οι δυο συμμαχίες της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς δεν έχουν τις αναγκαίες έδρες για να κυβερνήσουν».
Αναφερόμενος στις μετεκλογικές εξελίξεις ο Λουίτζι Ντι Μάιο είπε ότι «αρχίζει μια νέα περίοδος της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας. Θα είναι η περίοδος των πολιτών».
Μίλησε δε για «μετα-ιδεολογικό αποτέλεσμα, που ξεπερνά το παραδοσιακό πλαίσιο Δεξιάς και Αριστεράς και αφορά τα μεγάλα άλυτα θέματα της Ιταλίας».
Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της ακροδεξιάς και ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, που σε συνασπισμό με τη Forza Italia δίνει στήθος με στήθος για την πρωτιά με τα Πέντε Αστέρια, υποστήριξε από την πλευρά του ότι έχει κερδίσει «το δικαίωμα και το καθήκον να κυβερνήσει» την Ιταλία, μετά τη συμμαχία του με τη «Φόρτσα Ιταλία» του Μπερλουσκόνι. Ωστόσο, ενώ δήλωσε πρόθυμος να συνομιλήσει με όλα τα κόμματα, εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια πιθανή συνεργασία με τα «Πέντε Αστέρια» ή σε μια κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας.
Όπως είπε, «το ευρώ ήταν, είναι και παραμένει ένα λάθος», αλλά και ότι είναι «αδιανόητη» η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Παραίτηση Ρέντσι

Ο Ματέο Ρέντσι μετά το αρνητικό αποτέλεσμα για το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Όπως είπε στο εξής θα είναι «απλό μέλος του κόμματος, θα δώσω τη συμβολή μου για κινητοποίηση σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως πρέπει να κάνουν όλοι».

Ματέο Ρέντσι AP Photo/Domenico Stinellis
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στο κόμμα, ενώ τόνισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα «δεν θα δεχθεί ποτέ την κουλτούρα του μίσους και των ψευδών ειδήσεων».
«Δικαιολογώντας» την ήττα, είπε ότι το κόμμα «δεν κατάφερε να εξηγήσει αποτελεσματικά τι έκανε έως τώρα και, κυρίως, τι ήθελε να κάνει στο μέλλον για την Ιταλία».
«Λέμε όχι σε υπόγειες συμφωνίες, όχι σε κλειστούς κύκλους λήψης αποφάσεων μέσα στο κόμμα, και όχι σε κάθε μορφή εξτρεμισμού», είπε τονίζοντας ότι ο νέος επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος του θα πρέπει να εκλεγεί με ανοικτή ψηφοφορία μελών και φίλων των «Δημοκρατικών».
Επίσης, αρνήθηκε κάθε είδους συνεργασίας τόσο με την Κεντροδεξιά όσο και με το κίνημα Πέντε Αστέρων. «Θα συνεχίσουμε πάντα, με αίσθημα ευθύνης, να λέμε ναι αλλά και όχι, όταν χρειάζεται», είπε.

Η αντίδραση Μέρκελ – Μακρόν

Μετά τα πρώτα αποτελέσματα, η γερμανική κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε την ελπίδα στην Ιταλία να σχηματιστεί μια «σταθερή κυβέρνηση».
«Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους αξιωματούχους για να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση, τόσο για το καλό της Ιταλίας, όσο και για την κοινή Ευρώπη μας», δήλωσε.
Όπως είπε, «αυτό ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα έχουμε προσεχώς επαφές μαζί της».
Από την πλευρά του, ο προέδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επισήμανε πως το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ιταλία υπενθυμίζει πως οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει μόνο να αγωνίζονται για υψηλές ιδέες, αλλά να λαμβάνουν επίσης υπόψη τις προσπάθειες των απλών πολιτών να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που προκαλούνται από τη μετανάστευση.
Από τον Καναδά, όπου βρίσκεται είπες ότι «στον κόσμο στον οποίο ζούμε, μπορείς να μάχεσαι για υψηλές ιδέες, όμως δεν μπορείς να το κάνεις χωρίς να λαμβάνεις υπόψη ένα πλαίσιο τραχύτητας».
«Και η Ιταλία, αυτό είναι αναμφισβήτητο, υπέφερε επί μήνες και μήνες κάτω από την πίεση της μετανάστευσης. Αυτή η πολύ ισχυρή πίεση από τη μετανάστευση είναι ένα πλαίσιο που θα πρέπει να έχουμε υπόψη», δήλωσε ενώ είπε ότι παραμένει επιφυλακτικός για τα αποτελέσματα, όσο εκκρεμεί η απόφαση του προέδρου της Ιταλίας για την ανάθεση του σχηματισμού κυβέρνησης.

Κεντροδεξιά στο Μιλάνο, Κεντροαριστερά στη Ρώμη

Στο μεταξύ σταδιακά ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές στην Ιταλία.
Βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων και των προβολών επί πραγματικών ψήφων, φαίνεται ότι η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά θα κερδίσουν τις περιφερειακές εκλογές.
Ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, Αττίλιο Φοντάνα, βάσει των «προβολών» αυτών, εξασφαλίζει ποσοστό 40,4%, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, ο κεντροαριστερός Τζόρτζιο Γκόρι λαμβάνει 33,3%, ενώ ο Ντάριο Βιόλι των Πέντε Αστέρων δεν θα υπερβεί το 20%.
Στην περιφέρεια του Λατίου, με πρωτεύουσα την Ρώμη, υπερέχει ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, Νικόλα Τζινγκαρέτι με 34,4%. Ακολουθεί η υποψήφια των Πέντε Αστέρων Ρομπέρτα Λομπάρντι με 31,9%, ενώ 26,8% φαίνεται ότι λαμβάνει ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς, Στέφανο Παρίζι.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...