Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου – 06.03.2018

Η δηλητηρίαση με άγνωστη ουσία του πρώην διπλού Σοβιετικού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, το αντι-ευρωπαϊκό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία, ο εκβιασμός Τραμπ σε Καναδά και Μεξικό να συναινέσουν στην αμερικανική εκδοχή της NAFTA, προκειμένου να αποφύγουν τους επιπλέον δασμούς σε ατσάλι και αλουμίνιο, καθώς και τα σχόλια του γερμανικού Τύπου για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία αποτελούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία, σύσσωμες οι εφημερίδες έχουν αφιερώσει τα πρωτοσέλιδά τους στη δηλητηρίαση του 66χρονου, πρώην Σοβιετικού διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, με τον Independent να διερωτάται στον τίτλο του: «Κι άλλος Λιτβινένκο;» και στο σχετικό ρεπορτάζ γράφει ότι ο διπλός πράκτορας, που εργαζόταν επί σειρά ετών για την ΜΙ6, δηλητηριάστηκε στο εμπορικό κέντρο του Σαλισμπέρι, ενώ επισημαίνει ότι το θύμα είχε υπάρξει αντικείμενο ανταλλαγής κατασκόπων με την Αμερική.
Η εφημερίδα τονίζει ότι ο ο τρόπος με τον οποίο δηλητηριάστηκε, και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός, μοιάζει πολύ με τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος δολοφονήθηκε με τσάι το οποίο περιείχε ραδιενεργό πολώνιο.

Στη Γαλλία, η Le Monde μιλά στο πρωτοσέλιδό της για «Εκλογικό κατακλυσμό στην Ιταλία» και στο κύριο άρθρο τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο απολογισμός της κυριακάτικης κάλπης σημαδεύτηκε από τον εκτροχιασμό της Αριστεράς και την επιτυχία των αντισυστημικών κομμάτων, αφήνοντας τη χώρα σε μία κατάσταση αβεβαιότητας, καθώς δεν υφίσταται πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ οι όποιες συμμαχίες είναι εξαιρετικά αμφίβολες. Επισημαίνει δε ότι, βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών, η κυριακάτικη ψήφος συνιστά μια αποτυχία για την Ευρώπη.
Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο «Έρευνα. Οι πόλεις που ανέβασαν τον Πούτιν (στην εξουσία)» και στο κύριο άρθρο η εφημερίδα τονίζει ότι καθώς πλησιάζει η 18η Μαρτίου, ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, θα αφιερώσει σειρά άρθρων για τις πόλεις, οι οποίες με τις ψήφους των πολιτών τους κατέστησαν τον Πούτιν αυτό που είναι σήμερα.
Στη Γερμανία, το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν προφυλακιστεί στην Τουρκία εξακολουθεί να απασχολεί τον Τύπο. Σε εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, η Handelsblatt εκτιμά ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών θα μπορούσε να γίνει αιτία κλιμάκωσης «της κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η τουρκική ηγεσία να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο προκειμένου να αποσπάσει ανταλλάγματα από την Ελλάδα.
Με αφορμή την απόρριψη από τουρκικό δικαστήριο της ένστασης στην απόφαση προφυλάκισης των δύο συλληφθέντων, η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σχολιάζει ότι «μια φαινομενικά υπόθεση ρουτίνας στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις διπλωματικής καταστροφής».
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν πρόκειται για το πρώτο συμβάν τέτοιου είδους στα σύνορα των δύο ΝΑΤΟϊκών εταίρων και συμπληρώνει -επικαλούμενο αναφορά στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ- ότι τέτοια περιστατικά λύνονταν μέχρι πρότινος πάντοτε με ειρηνικό τρόπο.
Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να προκληθεί επεισόδιο, πιθανολογούν οι αρθρογράφοι της Handelsblatt και επισημαίνουν: «Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών επιτρέπει την εκτίμηση ότι η Τουρκία υποθέτει πως υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και ότι οι δυο τους ενδέχεται να κρατούνται για εντελώς διαφορετικό σκοπό: ως ενέχυρο ώστε να αποσπάσει (η Άγκυρα) παραχωρήσεις από την Αθήνα σε άλλα θέματα».
Στο θέμα αναφέρεται με ρεπορτάζ της και η Tageszeitung του Βερολίνου, σχολιάζοντας ότι «υπάρχει και πάλι ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία», με αφορμή τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών.
Και η TAZ προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει τους δύο Έλληνες ως ενέχυρο προκειμένου να πιέσει για απελευθέρωση των Τούρκων στρατιωτικών (σ.σ. στην Ελλάδα)».


Στις ΗΠΑ, τέλος, οι Los Angeles Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους: «Ο Τραμπ προσθέτει το καρότο των δασμών στις απειλές του για τη (συμφωνία) NAFTA» και στο κύριο άρθρο αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε στο Μεξικό και τον Καναδά να κάνουν σωρεία συμβιβασμών στις διαπραγματεύσεις για τη NAFTA (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου) προκειμένου να μην τους επιβάλει επιπλέον δασμούς σε ατσάλι και αλουμίνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...