H επιτυχία των λαϊκιστών στην Ιταλία μονοπωλεί το ενδιαφέρον του βελγικού Τύπου

    Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών και δη η αδιαμφισβήτητη εκλογική επιτυχία των λαϊκιστών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και των ακροδεξιών της Λέγκας μονοπωλούν το ενδιαφέρον του σημερινού βελγικού Τύπου, καθώς και των εξειδικευμένων στα ευρωπαϊκής θέματα ιστοσελίδων.

«Η τύχη της Ιταλίας στα χέρια των λαϊκιστών» αναφέρει η Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, στο οποίο αναλύει τα πέντε διδάγματα των εν λόγω εκλογών, τα οποία έχουν να κάνουν με τη νίκη του αντιευρωπαϊκού αισθήματος, την επιβεβαίωση του αντισυστημικού ρεύματος, το τέλος του διαχωρισμού Αριστεράς-Δεξιάς, την παρακμή των παραδοσιακών κομμάτων και το θάνατο της σοσιαλδημοκρατίας. Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της σχολιάζει ότι δύο είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στην Ιταλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη: η αβεβαιότητα και ο φόβος. Αβεβαιότητα γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι είναι αυτό που θέλει και τι θα επιδιώξει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, δεδομένου ότι αποτελεί ένα αγνώστου ταυτότητας κίνημα, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα και χωρίς να μπορεί καν να χαρακτηριστεί κόμμα και φόβος εξαιτίας των γνωστών απόψεων της Λέγκας, η οποία εκπροσωπεί μία λαϊκιστική και ξενοφοβική δύναμη, η οποία, με ένα λόγο υπεραπλουστευτικό, έχει στιγματίσει τους μετανάστες, εκμεταλλευόμενη τους φόβους των Ιταλών.

«Για θρίαμβο των λαϊκιστών που βυθίζει την Ιταλία στο άγνωστο» κάνει λόγο, από τη μεριά της, η La Libre Belgique στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, ενώ στο κύριο άρθρο της μιλά για «το χαλίκι στο ευρωπαϊκό παπούτσι», υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, αν και δεν προκαλούν έκπληξη, σίγουρα δεν αποτελούν μία καλή είδηση για την ΕΕ, αφού ενόψει και των Ευρωεκλογών του 2019, ανακόπτουν τις ελπίδες για μία νέα ευρωπαϊκή ώθηση, οι οποίες είχαν αναπτερωθεί μετά την εκλογική νίκη του Μακρόν στη Γαλλία και πολύ πρόσφατα μετά την επίτευξη του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία. Η ΕΕ, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, έχει δεκαπέντε μήνες στη διάθεσή της για να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ανησυχίες, οι οποίες δεν αφορούν αποκλειστικά την Ιταλία, μια και στην αντίθετη περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος τα λαϊκιστικά και εξτρεμιστικά κόμματα να επιτύχουν ιστορικά σκορ το Μάιο του 2019.

«Σε αμφισβήτηση η Ευρώπη από μία αντισυστημική Ιταλία» σημειώνει με τη σειρά της η L' Echo στο πρωτοσέλιδό της, συμπληρώνοντας ότι για πρώτη φορά η ΕΕ έρχεται αντιμέτωπη με μία λαϊκιστική εισβολή τέτοιου βεληνεκούς, ενώ στο κύριο άρθρο της υπενθυμίζει ότι μόνο η ΕΕ είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ευρωπαίων στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, αφού η κάθε χώρα από μόνη της δεν θα είχε καμία τύχη. Επισημαινει δε στους Ιταλούς ψηφοφόρους ότι, πιστεύοντας αυτούς που ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη και οι ανθρωπιστικές της αξίες αποτελούν πηγή όλων των δεινών τους, παίζουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κοινό μας μέλλον, στα ζάρια.

Ως «τιμωρία» της παλαιάς πολιτικής ελίτ από την πλευρά των Ιταλών ψηφοφόρων που γύρισαν την πλάτη τους στα λεγόμενα «συστημικά» κόμματα, «βλέπει» από την πλευρά της το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών η De Morgen, παραπέμποντας στο εκλογικό βατερλώ που υπέστησαν 3 πρώην πρωθυπουργοί (Ρέντζι, Ντ Αλέμα, Μπερλουσκόνι).

Την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης εκφράζει και η De Tijd στο κύριο άρθρο της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ενώ η γαλλογερμανική μηχανή ήταν έτοιμη να ξεκινήσει, οι Ιταλοί «τραβούν το χειρόφρενο».

Τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ιταλία εξετάζει η De Standaard, μιλώντας για διχασμό Βορρά- Νότου και ευελπιστώντας ότι η παραίτηση του Ρέντζι μπορεί να ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης του κόμματος των Πέντε Αστέρων με την κεντροαριστερά.

Από την πλευρά της, η ιστοσελίδα EUObserver επισημαίνει ότι η ΕΕ αντέδρασε συγκρατημένα μετά το ασαφές αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας για τις επόμενες εβδομάδες και σχηματισμού μίας ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης.

Τέλος, το Politico υποστηρίζει ότι το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ενθαρρύνουν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, παρά την ύπαρξη οικονομικού ρίσκου, από τη στιγμή που τα συστημικά κόμματα δέχτηκαν βαρύ πλήγμα στις προχθεσινές εκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός Ρέντσι, αλλά και το κόμμα Forza Italia του Μπερλουσκόνι «σφυροκοπήθηκαν» από αντισυστημικούς λαϊκιστές του ριζοσπαστικού περιθωρίου, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το θυμό των πολιτών για την πολιτική λιτότητας, τη μαζική μετανάστευση και τη διαφθορά, σημειώνει το Politico τονίζοντας πως η προχθεσινή ψήφος, η οποία δεν δίνει καθαρή πλειοψηφία σε κανένα κόμμα, αποτελεί προσωπική αποκήρυξη για τους δύο ως άνω πολιτικούς άνδρες. Η ιστοσελίδα προτείνει - με αυτά τα δεδομένα - να δοθούν τα κλειδιά της εξουσίας σε νέες δυνάμεις, οι οποίες θα πρέπει να δοκιμαστούν και να έρθουν αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα - αντί να εφευρίσκονται συνεχώς νέοι τρόποι για διατήρηση της «παλιάς φρουράς» στην εξουσία και μάλιστα αντίθετα προς την εκπεφρασμένη πλειοψηφία των Ιταλών. Αν και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ήταν το κόμμα-νικητής, η Λίγκα του Βορρά ήταν σαφώς ο νικητής των εκλογών, εκτιμά το Politico.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018, 18:35

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...