Λουξεμβούργο και Αυστρία, «αντιπυρηνική συμμαχία»

Κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσφεύγουν από κοινού οι κυβερνήσεις του Λουξεμβούργου, και της Αυστρίας, για την αμφιλεγόμενη απόφασή της να επιτρέψει στην Ουγγαρία να επεκτείνει τον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό της σταθμό Παξ.
Η Βιένη, που κατά παράδοση εναντιώνεται στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, έχει ξεκαθαρίζει τον Ιανουάριο ότι θα προσφύγει εναντίον της Κομισιόν στο Δικαστήριο της Ε.Ε., σύμφωνα με το Reuters.

Χθες η υπουργός Περιβάλλοντος του Λουξεμβούργου, Κάρολ Ντίσμπουργκ, γνωστοποίησε ότι η χώρα της θα υποστηρίξει «ενεργά την προσφυγή της Αυστρίας». «Είναι σημαντικό να μην επενδυθούν δημόσια κεφάλαια στην πυρηνική ενέργεια. Είναι απόλυτα λάθος δρόμος, είπε η ίδια σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Ο αρμόδιος αυστριακός υπουργός εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η χώρα του θα συμμετέχει στην καταγγελία και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα αναληφθεί περαιτέρω δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το σχέδιο της Ουγγαρίας να κατασκευαστούν δύο νέοι αντιδραστήρες στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Παξ, που θα χρηματοδοτηθεί και θα κατασκευαστεί από τη Μόσχα με βοήθεια της ρωσικής κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας Rosatom, έλαβε το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών της Ε.Ε. αυτόν τον μήνα.
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς φορείς, η Βουδαπέστη συμφώνησε να λάβει διάφορα μέτρα για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού στο πεδίο της ενέργειας. Μάλιστα, η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές πως θα υπερασπιστεί την απόφασή της στο δικαστήριο.
Σε πολλές τέτοιες περίπλοκες από νομική και τεχνική άποψη υποθέσεις, το ευρωπαϊκό δικαστήριο, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, έχει δικαιώσει επανειλημμένα την Κομισιόν.
Οι δύο υπουργοί Αυστρίας και Λουξεμβούργος ανακοίνωσαν ότι θέλουν να οικοδομήσουν μια ευρύτερη ευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στη διαφαινόμενη έγκριση της εκτελεστικής εξουσίας της Ε.Ε. για κρατικές επιδοτήσεις σε έργα πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ενώνουν τις δυνάμεις τους τις για να αμφισβητήσουν την επιτροπή σχετικά με ένα τέτοιο ζήτημα. Το 2015 η Αυστρία προσέφυγε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ενάντια στην απόφαση της Κομισιόν για την κατασκευή του νέου πυρηνικού σταθμού Hinkley Point C στη Βρετανία.

Και σε αυτή την περίπτωση το Λουξεμβούργο υποστήριξε την Αυστρία, ενώ η ετυμηγορία αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι. Η θέση της επιτροπής στη συγκεκριμένη υπόθεση υποστηρίχθηκε από τις Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Πολωνία, και  Γαλλία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...