Δ. Τζανακόπουλος: Τα σύνορα στο Αιγαίο δεν αμφισβητούνται υπάρχουν τετελεσμένα (Video)

     «Τα σύνορα δεν αμφισβητούνται, η κυριαρχία τους είναι σαφής και προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες η Τουρκία έχει υπογράψει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

"Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει, να απειλεί όσο θέλει
και να παραλογίζεται όσο θέλει το δεδομένο είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση που ούτως, ή άλλως η πολιτική της έντασης δεν την έχει βοηθήσει ως τώρα. Επιπλέον είναι προτιμότερο για την ασφάλεια όλων.
..Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση με σαφήνεια έχει πει ότι δεν επιβεβαιώνετε το περιστατικό που αναφέρει η Τουρκία. Το περιστατικό για υποστολή σημαίας δεν έχει συμβεί καθώς δεν υπάρχει γνώση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και έχει διαψευστεί από το ΓΕΕΘΑ.
Ερωτηθείς για το συμβάν με τους νεαρούς που ύψωσαν με δική τους πρωτοβουλία σημαία στα νησιά δίπλα στους Φούρνους ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «το σύνολο του πολιτικού κόσμου συμφωνεί ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται από ιδιώτες αλλά από τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας».

«Η Τουρκία δεν θα πρέπει να μπερδεύει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι»

«Η σημαία σε μια τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι απλώς ότι σηκώνω μια σημαία στο σπίτι μου. Με δεδομένη την κατάσταση στο Αιγαίο πάνω από 30, 40 χρόνια καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες διότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια κατάσταση έντασης και δημιουργούνται περιστατικά που σε καμία περίπτωση δεν είναι θεμιτά» εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος.
Διαβεβαίωσε ότι «οι σημαίες εκεί που υπήρχαν υπάρχουν και η κατάσταση ελέγχεται πλήρως από το λιμενικό» προσθέτοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η στρατηγική της κλιμάκωσης και της όξυνσης δεν της πάει καλά». Ήδη χθες  η Ε.Ε. πήρε σαφή θέση για τα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία. «Χάνει διαρκώς στο κομμάτι των διεθνών σχέσεων. Δεν θα πρέπει να μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι».
Ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας στη νέα προκλητική ανακοίνωση της Τουρκίας ξεκαθάρισε ότι «η Ε.Ε. δεν κάνει τον διαιτητή. Οποιαδήποτε διμερείς διαφορά της Ελλάδας με οποιαδήποτε χώρα είναι και θέμα της Ε.Ε. καθώς τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε.»
Ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας στη νέα προκλητική ανακοίνωση της Τουρκίας ξεκαθάρισε ότι «η Ε.Ε. δεν κάνει τον διαιτητή. Οποιαδήποτε διμερείς διαφορά της Ελλάδας με οποιαδήποτε χώρα είναι και θέμα της Ε.Ε. καθώς τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε.»
Το γεγονός ότι μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις δηλώσεις του κ. Μακρόν έχουμε μια τέτοια επιθετική αντίδραση από την Τουρκία σημαίνει ότι «ίδρωσε το αυτί τους».

Σταθερή η πορεία της χώρας προς μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

Ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος συνέστησε ψυχραιμία καθώς η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να ανεβάζει τους τόνους. Διέψευσε χθεσινό περιστατικό όπου η Τουρκία ζήτησε σχέδιο πτήσης. Σηκώθηκαν τα δικά μας μαχητικά και το επεισόδιο έληξε.
Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι το φόρουμ επίλυσης των διαφορών μας με την Τουρκία.
..Θα πάρουμε πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης είπε ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαιώνοντας ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοικτοί με την Τουρκία». «Υπάρχουν προκλήσεις και ρητορική όξυνσης αλλά δεν υπάρχει ψυχρότητα στις σχέσεις. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο». Επιπλέον πρόσθεσε ότι το θέμα των δύο στρατιωτικών  και οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που ζητούν άσυλο είναι δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις.

Καθαρή έξοδος σημαίνει έξοδος χωρίς δεσμεύσεις, πιστοληπτική γραμμή και 4ο μνημόνιο

Μιλώντας για την οικονομία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «προφανώς και θα είναι καθαρή η έξοδος». Καμία δύναμη που συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα δεν ζήτησε πιστοληπτική γραμμή ενώ όπως ενημέρωσε «η πορεία εξόδου από το πρόγραμμα είναι βέβαιη και σταθερή».
«Το ΔΝΤ υποεκτιμά σταθερά στις προβλέψεις. Έχει χάσει την αξιοπιστία του μετά και τις προβλέψεις που είχε κάνει το 2015, 2016 και το 2017 που ήταν υποεκτιμημένες και τις προβλέψεις για τα πρώτα δύο προγράμματα που ήταν υπερεκτιμημένες. Οπότε ότι και να έχει πει δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο να επηρεάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης.» Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «πολλές φορές έχουν χρησιμοποιηθεί οι προβλέψεις του Ταμείου για να προεξοφληθούν αποτυχίες και μια πορεία προς τα βράχια της ελληνικής οικονομίας».
Απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα ότι θα εφαρμοστούν νωρίτερα, τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης και προβλέπεται να εφαρμοστούν το 2019 .
"Ο κ. Φίλης έχει την οπτική του στα πράγματα την κριτική του" απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι:
«Καθαρή έξοδος σημαίνει ένα γεγονός, το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, δεν αφορά αξιολογικές κρίσεις. Καθαρή έξοδος σημαίνει έξοδος χωρίς νέες δεσμεύσεις, χωρίς πιστοληπτική γραμμή και χωρίς 4ο μνημόνιο. Αυτή είναι μια έξοδος που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ανεξαρτήτως από ποια γωνία βλέπει τα πράγματα» απάντησε ο κ.Τζανακόπουλος.
Αρνήθηκε τέλος ότι απουσιάζει ο κ. Καμμένος διαβεβαιώνοντας ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι στο πόστο του και κάνει ότι πρέπει να κάνει.
Κατ. Μπρέγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...