Κοτζιάς: Συμφωνία που τα παίρνεις όλα δικά σου γίνεται μόνο μετά από πόλεμο

«Τη λύση για το Σκοπιανό δεν τη θέλει κανείς άλλος πιο πολύ από μας», είπε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.Χαρακτήρισε τη συμφωνία «πατριωτική» και διερωτήθηκε «από ποιους κινδυνεύει η χώρα; Απ’ αυτούς που δεν έχουν ούτε πολεμική αεροπορία ή από αυτούς που αγοράζουν F-35;».
«Κάνουμε συμβιβασμό», παραδέχθηκε τονίζοντας: «έχει κανείς την εντύπωση πως μία διεθνής συμφωνία γίνεται χωρίς συμβιβασμούς; Χωρίς συμβιβασμούς κερδίζονται πόλεμοι, κερδίσατε πόλεμο κ. Μητσοτάκη;».
Ακόμη, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει να πάρει τα πάντα και να μην δώσει τίποτα στην άλλη πλευρά.
«Μην μας κατηγορείται για δικά σας τετελεσμένα», είπε αναφορικά με την διαπραγμάτευση με την άλλη πλευρά, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για τις πράξεις της.
«Ξέρετε που στηρίζεται αυτό το κράτος, στο διεθνές δίκαιο», είπε τονίζοντας πως η Ελλάδα στηρίζεται στις ήδη υπογεγραμμένες συνθήκες.
«Όλοι σας θέλετε να λυθεί το ζήτημα, το κρύβετε όμως και θέλετε να μας τα χώνεται», παρατήρησε.
«Ποια είναι η θέση σας;», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. «Μήπως κάνετε κολπάκια;».
Στη συνέχεια ο υπουργός προχώρησε σε αποκαλύψεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του παρελθόντος. «Με ποιους έχετε αντίρρηση για τη Βόρεια Μακεδονία, με ποιους σας φοβίζει;».
«Ποτέ δεν επιβάλλατε το erga omnes. Αφού δεχόσασταν ονομασία Μακεδονία στο εσωτερικό, πως θα λεγόταν οι κάτοικοι της χώρας.
Τα ονόματα που έδωσε ο Νίμιτς ήταν:
  • Vardarska Macedonija
  • Άνω Μακεδονία
  • Μακεδονία - Σκόπια
Απορρίφθηκαν και οι τρεις προτάσεις. Πήγαμε, λοιπόν, στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι «ονομασία όπως "Βόρεια Μακεδονία" μπορεί να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε», είπε και συνέχισε αναφερόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη: ‘’Απάντησε η υπουργός το 2009 ερωτηθείσα από τον Νίμιτς εάν αξίζει να συνεχίσει τις προσπάθειες για "Βόρεια Μακεδονία". Τηλεγράφημα από Παρίσι η κυρία υπουργός: Ασφαλώς και αξίζει’’».
Τα διαβατήρια που σφραγίζαμε και σφραγίζουμε μέχρι σήμερα γράφουν «Μακεντόνιαν», αλλά λέμε ότι δεν τα αναγνωρίζουμε.
«Εμείς σε αντίθεση με το παρελθόν δεν δώσαμε εθνότητα. Η συμφωνία λέει ιθαγένεια. Εσείς τη δίνετε την εθνότητα. Γιατί, όταν η συμφωνία λέει ταυτότητα και εσείς εθνότητα, εσάς θα επικαλεστεί η άλλη πλευρά», συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.
«Το όνομα είναι πέρα για πέρα erga omnes, είναι για όλες τις χρήσεις και γι’ αυτό σέβομαι τους Σκοπιανούς». σημείωσε.
Ποτέ δεν έχετε ζητήσει Συνταγματική αλλαγή, είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
Ήμασταν η πιο δημοκρατική κυβέρνηση, κάναμε ενημερώσεις πολιτικών αρχηγών, κάποιοι έστειλαν αντιπροσώπους όμως. Δυνάμεις αδράνειας, εκρεμμοτήτων που δεν θέλουν λύση, αλλά διαίωνιση»«

Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης: Σας αξίζει το Νόμπελ πολιτικής απάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...