Διασώθηκαν τα πρώτα παιδιά από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη

Συνολικά 4 παιδιά έχουν βγει μέχρι στιγμής από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη, όπου παρέμεναν εγκλωβισμένα για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Την είδηση επιβεβαίωσαν μεταξύ άλλων και οι δύτες της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών που συμμετέχουν στην επιχείρηση, με ανάρτησή τους στο Facebook.

Tα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης-πολύ νωρίτερα μάλιστα από το προβλεπόμενο- έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης.


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διασώστες χρειάζονται περίπου 10 ώρες για να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της επιχείρησης και ότι σε αυτήν συμμετέχουν 90 δύτες - 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί.

Οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα στην επικίνδυνη αυτή αποστολή από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

Οι αρχές στην επαρχία Τσιανγκ Ράι της βόρειας Ταϊλάνδης ξεκίνησαν την επικίνδυνη αποστολή της ασφαλούς μεταφοράς των 12 αγοριών και του προπονητή τους εκτός σπηλαίου νωρίς σήμερα.

Nωρίτερα η διάσωση των πρώτων δύο αγοριών έγινε γνωστή από το Reuters. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, τα πρώτα αγόρια βγήκαν ήδη από το σπήλαιο εννιά ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης. Τα παιδιά βγήκαν με την βοήθεια διασωστών, δύο-δύο. Στην έναρξη της επιχείρησης πάντως, οι Αρχές εκτιμούσαν πως θα απαιτούνταν τουλάχιστον έντεκα ώρες έως ότου να φτάσει το πρώτο αγόρι στο στόμιο της σπηλιάς.

Ο απεσταλμένος του ITV, John Irvine, ανέφερε πως σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας τα παιδιά που έχουν βγει από το σπήλαιο φαίνονται να είναι καλά στην υγεία τους.

Εν τω μεταξύ ήδη σχεδιάζεται η επόμενη  επιχείρηση απεγκλωβισμού των υπολοίπων παιδιών και του προπονητή τους, την οποία παρακολουθεί με  κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα.
Δείτε ζωντανή κάλυψη της είδησης από διεθνή ΜΜΕ:


Σύμφωνα με το Khaosod, το πρώτο από τα παιδιά απεγκλωβίστηκε στις 17:37 (τοπική ώρα) και το δεύτερο 13 λεπτά αργότερα, στις 17:50. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, όλα είναι σε επίπεδο πληροφοριών και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τις αρχές.

Δείτε live από τοπικό κανάλι της Ταϊλάνδης :


Το BBC μετέδιδε νωρίτερα πως δύο έως τέσσερα ασθενοφόρα αναχώρησαν από το σημείο όπου βρίσκεται το πρόχειρο νοσοκομείο της επιχείρησης:

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...