Η πρώτη νύχτα του Γιάννου Παπαντωνίου στη φυλακή

Την πρώτη νύχτα τους στις φυλακές Κορυδαλλού πέρασαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, που κρίθηκαν προφυλακιστέοι και πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης την πύλη των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας οδηγήθηκε στην πτέρυγα όπου κρατούνται τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, αλλά θα είναι μόνος του σε κελί. Από την άλλη η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, μεταφέρθηκε στο τμήμα Γυναικών και στο κελί δεν θα είναι μόνη της.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τη Σταυρούλα Κουράκου επισκέφθηκε στενή της φίλη, προκειμένου να της παραδώσει προσωπικά της αντικείμενα. Το πρώτο δείπνο του Γιάννου Παπαντωνίου στη φυλακή περιελάμβανε ζυμαρικά.

Οι κίτρινοι φάκελοι

Μαρτυρία συγκατηγορούμενου του Γιάννου Παπαντωνίου φέρεται να συμπλήρωσε τα κομμάτια του παζλ της υπόθεσης των εξοπλιστικών.
Επιχειρηματίας, φιλικό πρόσωπο του πρώην υπουργού, το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές, έπαιξε κομβικό ρόλο στο «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος φέρεται να ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι μέσα σε διάστημα δυο ετών, το 2002-2003, έλαβε τμηματικά από τον Γιάννο Παπαντωνίου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.
Τα συγκεκριμένα χρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 73χρονος επιχειρηματίας φέρεται να λέει ότι τα παραλάμβανε σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από το σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά και στη συνέχεια σε μικρά ποσά τα κατέθετε σε τράπεζα των Βορείων Προαστίων.
Η πορεία που ακολουθούσαν τα χρήματα… έβγαζε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα την Ελβετία, όπου σύμφωνα με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία, κατέληγαν σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον πρώην υπουργό και συνδικαιούχο τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.
Ο 73χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, φέρεται να είπε στους ανακριτές διαφθοράς ότι εκείνη την περίοδο πίστευε ότι τα χρήματα προέρχονται από νόμιμα έσοδα του κυρίου Παπαντωνίου.
...Πρώην Έλληνας υπουργός Άμυνας προφυλακίζεται εν αναμονή δίκης, κατηγορούμενος για χρήματα που έλαβε από παράνομες αμοιβές για αγορές όπλων που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο, γράφουν οι The Times. Η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της για πάταξη διαφθοράς και να βελτιώσει την εικόνα της πριν από τις εκλογές του επόμενου χρόνου.
Ο Π. Πολάκης, στενός συνεργάτης του Τσίπρα, λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της υπόθεσης, δήλωσε ότι μόνον η φυλάκιση διεφθαρμένων πολιτικών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες του ΣΥΡΙΖΑ για επανεκλογή. Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης.Το Associated Press γράφει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, προφυλακίστηκαν χθες εν αναμονή της δίκης τους για νομιμοποίηση παράνομου χρήματος προερχόμενου από δωροδοκίες. Ο 69χρονος Παπαντωνίου, με σπουδές στο Cambridge ήταν υπουργός Οικονομικών από το 1996 έως το 2001 και ακολούθως μετακινήθηκε για τρία χρόνια στο υπουργείο Άμυνας επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώην υπουργός αρνείται τις κατηγορίες και τις αποδίδει στην αριστερή κυβέρνηση που, σύμφωνα με τον ίδιο, οργανώνει ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και επί είκοσι σχεδόν χρόνια η Ελλάδα δαπανούσε δισεκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό με τη γειτονική Τουρκία, καθώς και για την κατασκευή υποδομών με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ.
Οι φήμες περί διαφθοράς οργίαζαν. Τα προγράμματα αυτά περικόπηκαν σημαντικά όταν εκδηλώθηκε η κρίση χρέους και οι δικαστικές αρχές ανέλαβαν να διερευνήσουν υποθέσεις διαφθοράς. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης χαρακτήρισε την απόφαση της προφυλάκισης «απόδειξη της διαφθοράς και του εκφυλισμού του παλαιού πολιτικού συστήματος». Το κεντρώο κόμμα Το Ποτάμι με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι απαιτούνται εξηγήσεις για τους λόγους που πρώην κυβερνητικά στελέχη μπορούσαν να παραβαίνουν τον νόμο και να πλουτίζουν επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...