Ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα από το 1959 (Video)

Μία πτυχή της ιστορίας που τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάσχιζαν να αφήσουν καλά κλεισμένη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ανέδειξε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Αφού εξήγησε ότι η μακεδονική γλώσσα είχε αναγνωριστεί ήδη επί ημερών Κωνσταντίνου Καραμανλή το μακρινό 1977 στην περιβόητη διάσκεψη του ΟΗΕ που μάλιστα έλαβε χώρα στην Ελλάδα, αφού επισήμανε ότι από τη συμφωνία αποσαφηνίζεται πλήρως ότι η λεγόμενη μακεδονική γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία
μακεδονική ιστορία αλλά αποτελεί γλώσσα των νότιων σλαβικών χωρών και πως μαζί με αυτήν την ιστορική αποκατάσταση κατεβαίνουν τα αλυτρωτικά σύμβολα και αγάλματα των γειτόνων, ο πρωθυπουργός είπε:

«Θα σας διαβάσω επί λέξει τι έλεγε ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ σε απόσπασμα από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1959, ως υπουργός των Εξωτερικών τότε:

"Κύριοι εις το ζήτημα της γλώσσης πολλά δύναται να λεχθούν. Πρώτον, εις την ελληνικήν Μακεδονίαν δεν ομιλείται η Μακεδονική γλώσσα, η οποία ομιλείται εις στα Σκόπια και έχει και γραμματικήν και συνταχτικόν. Ομιλείται ένα τοπικό ιδίωμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την Μακεδονική γλώσσα"».

Και κατέληξε λέγοντας ο Aλ. Τσίπρας: «Αλήθεια λοιπόν… Άρα, τι ομιλείται στη γειτονική χώρα; Ομιλείται η μακεδονική γλώσσα, έλεγε τότε ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, ενώ στην Ελλάδα ομιλούν ένα ιδίωμα».

Η επίμαχη ανάγνωση από τον Αλέξη Τσίπρα από τα πρακτικά της Βουλής, στο 22:19
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...