Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας της Huawei

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για να του επιδώσει μια «ισχυρή διαμαρτυρία» για τη σύλληψη στον Καναδά της οικονομικής διευθύντριας της Huawei και είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψης της.

Η Μενγκ Ουάνγκζου, η οικονομική διευθύντρια της Huawei, συνελήφθη στον Καναδά την 1η Δεκεμβρίου και ενδέχεται να απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες που την κατηγορούν ότι απέκρυψε τις σχέσεις της εταιρίας της με μια επιχείρηση που προσπάθησε να πουλήσει εξοπλισμό στο Ιράν παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε βάρος της χώρας αυτής.
Η Μενγκ είναι επίσης κόρη του ιδρυτή της Huawei.

Ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Λι Γιουτσένγκ είπε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τέρι Μπράνσταντ πως οι Ηνωμένες Πολιτείς υπέβαλαν ένα «παράλογο αίτημα» στον Καναδά ώστε να συλλάβει τη Μενγκ ενώ διερχόταν από το Βανκούβερ, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

«Οι ενέργειες των ΗΠΑ αποτελούν σοβαρή παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων ενός Κινέζου πολίτη και από τη φύση τους είναι εξαιρετικά αποκρουστικές», είπε ο Λι στον Μπράνσταντ, σχόλια που είναι παρόμοια με εκείνα που είπε στον πρεσβευτή του Καναδά το προηγούμενο βράδυ.

Η Κίνα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν προσοχή στη σοβαρή και δίκαιη θέση της Κίνας και να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψης της Μενγκ, πρόσθεσε ο Λι. «Η Κίνα θα απαντήσει περαιτέρω ανάλογα με τις ενέργειες των ΗΠΑ», είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Στο μεταξύ, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ενημερωθεί για τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού γίγαντα των τηλεπικοινωνιών την ώρα που δειπνούσε με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος «δεν γνώριζε. Δεν γνώριζε και δεν αντέδρασε μετά», όταν το έμαθε, επέμεινε ο Λάρι Κάντλοου στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, καθώς την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησαν αντικρουόμενες πληροφορίες για το θέμα αυτό.

Απέναντι σε δημοσιογράφο που επικαλέστηκε πληροφορίες του Τύπου που έκαναν λόγο για έναν πρόεδρο «πανιασμένο», ο Λάρι Κάντλοου απάντησε: «Δεν γνώριζε. Το λέω χωρίς αμφιβολία. Το έμαθε πολύ αργότερα».

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκοί Οίκου, Τζον Μπόλτον, είχε αρχικά δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR πως ο Λευκός Οίκος είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τη σύλληψη αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δείπνο με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Όμως εκπρόσωπος του Τζον Μπόλτον αντέκρουσε τις δηλώσεις αυτές στη συνέχεια, σύμφωνα με το δίκτυο CBS.

Η υπόθεση αυτή μπορεί να περιπλέξει τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο την ώρα που η συνάντηση την 1η Δεκεμβρίου στο Μπουένος Άιρες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), του Αμερικανού και του Κινέζου προέδρου κατέληξε με την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας στον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο.

Την Παρασκευή (προχθές), ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός λέγοντας πως οι εμπορικές συζητήσεις με την Κίνα «εξελίσσονται πολύ καλά». Και ο Λάρι Κάντλοου είπε πως «αμφιβάλλει» αν αυτή η υπόθεση θα επηρεάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, στη διάρκεια μιας συνέντευξης με το CNBC.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...