Οι αμφιλεγόμενες φωτογραφίες «έκαψαν» τη διευθύντρια της Vogue στη Βραζιλία

Την παραίτησή της υπέβαλε η διευθύντρια μόδας της βραζιλιάνικης έκδοσης του γυναικείου περιοδικού Vogue, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι φωτογραφίες από το πάρτυ που διοργάνωσε για τα 50ά της γενέθλια.
Οι φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου δείχνουν τη λευκή Ντονάτα Μεϊρέλες να κάθεται σε έναν «θρόνο», περιστοιχισμένη από τέσσερις μαύρες γυναίκες ντυμένες στα λευκά. Οι επικριτές της Μεϊρέλες, μεταξύ αυτών διάσημες συγγραφείς και τραγουδίστριες, συνέκριναν τα λευκά ρούχα των μαύρων γυναικών με τις λευκές στολές που
φορούσαν οι σκλάβοι την εποχή της δουλείας, ενώ πολλοί παρατήρησαν ομοιότητες ανάμεσα στον «θρόνο» των φωτογραφιών και την cadeira de sinha, μια καρέκλα στην οποία κάθονταν οι ιδιοκτήτες των σκλάβων.

Από την πλευρά της, η Μεϊρέλες υποστήριξε ότι η καρέκλα στην οποία καθόταν έχει τις ρίζες της στην αφροβραζιλιάνικη παράδοση, ενώ τα λευκά ρούχα που φορούσαν οι μαύρες γυναίκες είναι μία παραδοσιακή εορταστική φορεσιά της πολιτείας Μπαΐα. Ζήτησε συγγνώμη σε όσους αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι, όμως τελικά την Τετάρτη υπέβαλε την παραίτησή της.
Σε ανακοίνωσή της στο Instagram, η βραζιλιάνικη έκδοση της Vogue αναφέρει: «H Vogue Brasil λυπάται βαθιά για ό,τι συνέβη και ελπίζει ότι ο διάλογος που προκλήθηκε θα λειτουργήσει ως μάθημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...