"Ξήλωσαν" το αφεντικό του γερμανικού ποδοσφαίρου για ένα ρολόι

Σε αντίθεση με την Ελλάδα στη Γερμανία από ό,τι φαίνεται έχουν ακόμη τσίπα.
Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (DFB),  Ράιχαρντ Γκρίντελ «ξηλώθηκε» την Τρίτη από τη θέση του μετά την αποκάλυψη ότι το 2017 είχε αποδεχτεί ένα ακριβό ρολόι από τον Ουκρανό συνάδελφό του, Γκριγκόρι Σούρκις ως δώρο, τη στιγμή που μάλιστα ο ίδιος βρισκόταν ήδη υπό πίεση το τελευταίο διάστημα από δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε έσοδα που έλαβε από θυγατρική της DFB.

Πιο συγκεκριμένα ο πρώην πλέον ισχυρός άνδρας του γερμανικού ποδόσφαιρου, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2016, μετά και τις νέες αποκαλύψεις του Spiegel για δωροληψία, υπέβαλε τελικά την παραίτησή του, ζητώντας συγγνώμη για το γεγονός ότι αποδέχτηκε αυτό το ρολόι, αν και, όπως επισήμανε, δεν γνώριζε την αξία του.
 «Όλοι όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν είμαι άπληστος. Η τιμή του ρολογιού ήταν 6.000 ευρώ. Δεν γνώριζα τη μάρκα ή την αξία του τότε» επισήμανε ο Γκρίντελ σε σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους και συνέχισε: «Ο κ. Σούρκις δεν είχε πρόθεση να το χρησιμοποιήσει αυτό με την DFB.
Ποτέ δεν μου ζήτησε κάποια υποστήριξη. Ήταν ένα ιδιωτικό δώρο χωρίς κάποια σχέση με την ουκρανική ομοσπονδία ή εμπορικές επιχειρήσεις. Ήταν θέμα ευγένειας να το αποδεχθώ. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί δεν έκανα ενέργειες για να ξεκαθαρίσει γρήγορα η υπόθεση. Είμαι έκπληκτος από το λάθος μου. Παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου της DFB. Ζητώ συγγνώμη για την ενέργειά μου να αποδεχθώ το ρολόι».
Προδιαγεγραμμένη η παραίτηση
Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις του Spiegel οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούσαν την άμεση παραίτηση του ισχυρού άνδρα του γερμανικού ποδοσφαίρου.
Την περασμένη Παρασκευή το γερμανικό περιοδικό είχε αποκαλύψει ότι ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου είχε αποκρύψει μεταξύ 2016 και 2017 πρόσθετα εισοδήματα ύψους 78.000 ευρώ.
Το εν λόγω ποσό τού εμβάστηκε για την ιδιότητά του ως επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου -άγνωστης στο ευρύ κοινό- θυγατρικής της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Πρόκειται για την DFB-Medien GmbH η οποία συνεδριάζει δυο φορές το χρόνο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του περιοδικού ο Γκρίντελ παραδέχθηκε ότι έλαβε τα χρήματα αυτά, τόνισε ωστόσο ότι όταν εξελέγη πρόεδρος της DFB δεν συμπεριέλαβε τις πρόσθετες αυτές απολαβές στο δημοσιευθέν πόθεν έσχες καθώς η θέση στο εποπτικό συμβούλιο προέκυψε τρεις μήνες αργότερα. Ως εκ τούτου ο ίδιος δηλώνει ότι δεν απέκρυψε απολύτως τίποτα.
Όπως σχολιάζει το Spiegel το θέμα δεν αφορά τη νομιμότητα των πληρωμών (προφανώς δικαιούνταν τα χρήματα), αλλά περισσότερο τη φύση των πρόσθετων αυτών εισοδημάτων και την ηθική υποχρέωση δημοσιοποίησής τους.
Το περιοδικό υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ο Γκρίντελ είχε κάνει εξαρχής «σημαία» του την απόλυτη διαφάνεια. Στην UEFA ο γερμανός αξιωματούχος βρίσκεται μάλιστα στην ηγεσία της επιτροπής Διαφάνειας.
Η αποκάλυψη για το ρολόι έφερε την παραίτησή του
Στις αποκαλύψεις αυτές ήρθαν να προστεθούν νεότερες πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού που θέλουν τον Γκρίντελ να έλαβε το 2017 από γνωστό παράγοντα του ουκρανικού ποδοσφαίρου και πρώην αξιωματούχο της FIFA ένα πανάκριβο ρολόι αξίας χιλιάδων ευρώ, ως δώρο για τα γενέθλιά του.
Ο ίδιος το κοστολόγησε σήμερα στις 6.000 ευρώ και ανέφερε ότι επρόκειτο για ένα «προσωπικό δώρο» και πως ήταν «απλώς θέμα ευγένειας να το δεχθώ».
To τελευταίο διάστημα είχε ενταθεί η κριτική στο πρόσωπο του γερμανού αξιωματούχου, μεταξύ άλλων για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την αποχώρηση του Μεσούτ Εζίλ από την Εθνική Γερμανίας αλλά και την κριτική στον ομοσπονδιακό τεχνικό Γιοάχιμ Λεβ για τις επιλογές του.

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση είχε προκαλέσει και όταν διέκοψε συνέντευξη προς τη Deutsche Welle όταν άρχισε να δέχεται «άβολες» ερωτήσεις.
Η DFB, η οποία θα διοργανώσει το EURO του 2024, ανακοίνωσε ότι οι αντιπρόεδροι Ράινερ Κοχ και Ράινχαρντ Ράουμπαλ θα αναλάβουν προσωρινά τα «ηνία» της ομοσπονδίας έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ο Γκρίντελ, πρώην δημοσιογράφος και βουλευτής του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), είχε βρεθεί στην επικαιρότητα και μετά από ένα ρεπορτάζ του Spiegel, το οποίο ανέφερε ότι είχε γίνει αποδέκτης 78.000 ευρώ από θυγατρική της DFB, κάτι που δεν είχε δημοσιοποιηθεί.
Ο Γκρίντελ είναι επίσης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, καθώς και μέλος του συμβουλίου της FIFA.
Διαδέχθηκε στην προεδρία της DFB τον Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του εν μέσω καταγγελιών εξαγοράς ψήφων για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2006 και καταβολής ενός μεγάλου χρηματικού ποσού στη FIFA που δεν είχε αιτιολογηθεί και το οποίο οδήγησε στη διεξαγωγή ξεχωριστής έρευνας.
Με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Απριλίου 2019, 19:15
πηγη    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...