Μέτωπο αντιπολίτευσης απέναντι στον Ερντογάν

Η ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, επειδή o Ταγίπ Ερντογάν αρνείται ότι έχασε τον δήμο, συσπειρώνει την αντιπολίτευση στο πρόσωπο του Εκρέμ Ιμάμογλου, που διαθέτει ήπιο πολιτικό προφίλ και η δημοτικότητά του έχει εκτιναχθεί μέσα σε ένα μήνα.
Οι νέες κάλπες στον μητροπολιτικό δήμο θα στηθούν στις 23 Ιουνίου, όπως αποφάσισε χθες η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας (YSK) που υποχώρησε στο αίτημα του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για την «καλύτερη απόφαση» διότι υπήρξε «οργανωμένη διαφθορά» και παρανομία και έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι η ακύρωση των εκλογών αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της δημοκρατίας!

«Θεωρούμε πως η απόφαση αυτή ήταν η καλύτερη για να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο πλαίσιο της δημοκρατίας και του δικαίου και για να πρυτανεύσει η λαϊκή βούληση», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του ενώπιον βουλευτών του κόμματός του. «Πιστεύουμε πως υπήρξε οργανωμένη διαφθορά και πλήρης παρανομία στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.

«Πραξικόπημα»

Η απόφαση της Επιτροπής επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση, που τη χαρακτήρισε «πραξικόπημα εναντίον της κάλπης».
O εκλεγμένος με το CHP δήμαρχος Εκμέρ Ιμάμογλου, που βλέπει τη δημοτικότητά του να εκτινάσσεται τον τελευταίο μήνα (σ.σ. στο twitter οι ακόλουθοί του έφτασαν τα δύο εκατ, ενώ στο instagram έχει αύξηση 118% και 3,5 εκατ. ακολούθους), σημείωσε: «Μπορεί να ήθελαν να καθαρίσουν τη χαώδη κατάσταση που άφησαν, αλλά σε 45 ημέρες θα πάρουμε πίσω αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει. Διψάμε για δικαιοσύνη, είμαστε η νεολαία της Τουρκίας που πιστεύει στη δημοκρατία. Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, μπορεί να έχουν άγνοια, να έκαναν λάθος ή να διέπραξαν και προδοσία, αλλά εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ. Μη χάσετε ποτέ το χαμόγελό σας, όλα θα φτιάξουν. Μη χάνετε την ελπίδα σας».
Το ήπιο πολιτικό προφίλ του Ιμάρογλου έχει καταφέρει να ενώσει την αντιπολίτευση και είναι χαρακτηριστικό ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις νέες εκλογές.
Η υποψήφια δήμαρχος για το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Ζεχρά Γκιουνέρ Καράογλου, μετά την ανακοίνωση και του κόμματός της, δήλωσε ότι αποσύρεται από τη νέα εκλογική αναμέτρηση. «Ηρθε η ώρα», είπε, «να δείξουμε τι μπορούν να πετύχουν οργανωμένα οι άνθρωποι», καλώντας έτσι εμμέσως τους ψηφοφόρους της να πάνε στην κάλπη και να ψηφίσουν τον Ιμάμογλου.
Θυμίζουμε ότι η Καράογλου είχε κερδίσει περίπου 10.349 ψήφους, δηλαδή κατά 3.700 ψήφους λιγότερες από τη διαφορά του υποψηφίου του κυβερνώντος AKP, Μπεναλί Γιλντιρίμ, και του Ιμάμογλου.
Εκτός από το Κομμουνιστικό Κόμμα, πάντως ακόμη επτά μικρά κόμματα φέρονται έτοιμα να στηρίξουν τον Εκρέμ Ιμάμογλου στις εκλογές της 23ης Ιουνίου.
Μεταξύ αυτών το ισλαμικό Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet), ο υποψήφιος του οποίου Νετσντέτ Γκοκτσινάρ πήρε πάνω από 100.000 ψήφους στις εκλογές.
Επίσης, το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς (DSP), που κέρδισε πάνω από 30.000 ψήφους δήλωσε μέσω Twitter ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» μετά τις παρανομίες του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK).
Η Ενωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TÜSİAD) ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή της ότι «μια περίοδο που θα έπρεπε να επικεντρωθούμε σε μια συνολική ατζέντα οικονομικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, η επιστροφή στην εκλογική ατμόσφαιρα είναι ανησυχητική».

Πτώση της λίρας

Η απόφαση έφερε πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, ενώ οι απώλειες φτάνουν φέτος συνολικά το 14%. Για τον Ερντογάν, βέβαια, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικό σαμποτάζ και υποσχέθηκε πως θα αποκρούσει τις επιθέσεις στην οικονομία. «Τι θα κάνουμε λοιπόν; Από τώρα και στο εξής, θα κάνουμε αυτό που κάναμε στους τρομοκράτες», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...