Σεισμός – Λέκκας: Οι πολίτες να μην ακούν την κινδυνολογία

Ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με επίκεντρο τη Μαγούλα και «ταρακούνησε» όλη την Αθήνα.

Για τη μετασεισμική δραστηριότητα, αλλά και για το πώς αναμένεται να συνεχιστεί μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Τη διατήρηση της ψυχραιμίας των κατοίκων της πρωτεύουσας και των γύρω περιοχών συνέστησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθώς όπως είπε είναι πιθανό να ακολουθήσουν κάποιες μικρότερες σεισμικές δονήσεις.


Ο κ. Λέκκας τόνισε επίσης, πως τα σπίτια τα οποία δομήθηκαν με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό είναι απολύτως ασφαλή και δεν υπάρχει περίπτωση να καταρρεύσουν με σεισμό 5,1 Ρίχτερ, ωστόσο για κατοίκους παλαιότερων σπιτιών πρότεινε την αναζήτηση διανυκτέρευσης σε κάποιο άλλο σπίτι.

«Πιθανό να έχουν έναν σεισμό της τάξεως των 4,5 βαθμών»


Όσο για τη μετασεισμική δραστηριότητα, ο καθηγητής Γεωλογίας υποστήριξε πως βρισκόμαστε «σε πολύ καλό δρόμο», λόγω του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ και του μετασεισμού των 4,4 Ρίχτερ. Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε πως ευελπιστούν να υπάρξουν και άλλοι μετασεισμοί της τάξεως των 2,3 και 4 Ρίχτερ, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, δηλαδή να εκτονωθούν οι τεκτονικές δυνάμεις.
«Με βάση τα θεωρητικά μοντέλα είναι πολύ πιθανό να έχουμε έναν σεισμό της τάξεως των 4,5 βαθμών. Αλλά αυτός ο σεισμός σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα», είπε ο κ. Λέκκας.
Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Αθήνας και των γύρω περιοχών, ο σεισμολόγος κατέληξε λέγοντας «να δίνουν βάση μόνο στις επίσημες ανακοινώσεις και τα επίσημα όργανα της πολιτείας. Δεν θα έπρεπε να δίνουν βάση σε φημολογίες και κινδυνολογίες, οι οποίες δεν έχουν καμία υπόσταση και δεν έχουν κανένα επιστημονικό αντίκρυσμα».
Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 
Σεισμός: Ζημιές στα Άνω Λιόσια – Αυτοψίες από μηχανικούς (video)
Τσελέντης: Παίρνω το ρίσκο να πω ότι ήταν ο κύριος σεισμός (video)
Σεισμοί: Τα μεγάλα «χτυπήματα» στην Αθήνα – Ο εφιάλτης του 1999

Σεισμός – Αθήνα: Έντεκα μετασεισμοί σημειώθηκαν μετά τα 5,1 Ρίχτερ

Έντεκα μετασεισμούς προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με επίκεντρο τη Μαγούλα και ένταση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο ισχυρότερος μετασεισμός σημειώθηκε περίπου μια ώρα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ και ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Δείτε τον σχετικό χάρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...