Νave Andromeda δεξαμενόπλοιο: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια του πληρώματος

 

Kαλά στην υγεία τους είναι τα μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και πέντε Έλληνες, του υπό σημαία Λιβερίας και ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου Nave Andromeda, που κατελήφθη την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, από επτά Νιγηριανούς παράτυπους μετανάστες. Οι άνδρες που επέβαιναν στο τάνκερ, ζήτησαν να αποβιβαστούν σε βρετανικό έδαφος, απειλώντας ότι θα σκοτώσουν τα μέλη του πληρώματος.

Η περιπέτειά τους ξεκίνησε όταν βρήκαν τους λαθρεπιβάτες και προσπάθησαν να τους κλειδώσουν σε καμπίνα προκειμένου να τους παραδώσουν

στις βρετανικές Αρχές. Οι τελευταίοι φέρονται να έσπασαν τζάμια και εκστόμιζαν απειλές κατά της ζωής των ναυτικών. «Προσπαθώ να τους κρατήσω ήρεμους, αλλά παρακαλώ στείλτε βοήθεια», φέρεται να είπε ο καπετάνιος στη διάρκεια του σήματος SOS σύμφωνα με πηγή από τη νήσο του Γουάιτ, η οποία πρόσθεσε ότι ο πλοίαρχος «δήλωσε ξεκάθαρα ότι φοβόντουσαν για τις ζωές τους και χρειάζονταν επειγόντως βοήθεια.

«Άκουγες στη φωνή του την απελπισία. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς στη διάρκεια της επιχείρησης στο τάνκερ», όπως επιβεβαίωσε ο Τομπίας Έλγουντ, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Αρχικά διατυπώθηκαν ανησυχίες ότι στο ελληνόκτητο τάνκερ είχε εκδηλωθεί πειρατεία, αλλά δικηγόροι που εκπροσωπούν την πλοιοκτήτρια εταιρεία είπαν στο BBC ότι το περιστατικό «100% δεν ήταν πειρατεία».

Σε μια επιχείρηση που κράτησε μόλις επτά λεπτά, οι βρετανικές Αρχές ανακατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο και ανέφεραν ότι το συμβάν θεωρείται λήξαν και όλο το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του. Ωστόσο, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεξαμενόπλοιο, το οποίο είχε αναχωρήσει από τη Νιγηρία μεταφέροντας πιθανόν 42.000 τόνους πετρελαίου, βρίσκεται λίγα μίλια ανοιχτά της Νήσου Γουάιτ στη Θάλασσα της Μάγχης και έχει σχηματιστεί ζώνη αποκλεισμού πέντε ναυτικών μιλίων από τις αρχές ασφαλείας.

Η έφοδος των κομάντος από αέρος και θαλάσσης κατέληξε στη σύλληψη επτά υπόπτων κι ενώ έπλεε στην περιοχή μια φρεγάτα του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, που όμως δεν χρειάστηκε να επέμβει.

Το «Andromeda» επρόκειτο να ελλιμενιστεί σήμερα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, το πρωί στο Σαουθάμπτον. Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Sky ότι το πλήρωμα ήταν ασφαλές και πως η αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν κάνει μία υποδειγματική δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...