Τον στρατηγό Λόιντ Οστιν επέλεξε για τη θέση του υπουργού Αμυνας ο Μπάιντεν

 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα διορίσει τον απόστρατο τεσσάρων αστέρων στρατηγό Λόιντ Οστιν (Lloyd J. Austin), ως Υπουργό Αμυνας, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν για την απόφαση. Εάν επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία, ο Οστιν θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός που θα ηγηθεί του Πενταγώνου.


Ο Μπάιντεν επέλεξε τον Οστιν έναντι της

υποψήφιας Μισέλ Φλόρνοϊ (Michele Flournoy), πρώην ανώτερης αξιωματούχου του Πενταγώνου και υποστηρίκτριας του Μπάιντεν που θα ήταν η πρώτη γυναίκα που θα υπηρετούσε ως υπουργός Αμυνας. Ο Μπάιντεν είχε επίσης σκεφτεί και τον Τζι Τζόνσον (Jeh Johnson) πρώην γενικό σύμβουλο του Πενταγώνου και πρώην υπουργό Εσωτερικής Αμυνας.


Ο επικείμενος διορισμός του Οστιν επιβεβαιώθηκε από τέσσερα άτομα με γνώση της επιλογής, οι οποίοι μίλησαν στο «Associated Press» υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους γιατί δεν είχε γίνει επίσημη ανακοίνωση. Ο Μπάιντεν έκανε την πρόταση και ο Οστιν την αποδέχτηκε την Κυριακή, σύμφωνα με ένα άτομο που γνώριζε για τη διαδικασία.


Ως στρατιωτικός αξιωματικός σταδιοδρομίας, ο 67χρονος Οστιν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει την αντίθεση ορισμένων στο Κογκρέσο και στο αμυντικό κατεστημένο που πιστεύουν ότι σχεδιάζουν μια σαφή γραμμή μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών του Πενταγώνου. Αν και πολλοί προηγούμενοι γραμματείς άμυνας έχουν υπηρετήσει για λίγο στο στρατό, μόνο δύο - ο Τζορτζ Γ. Μάρσαλ (George Marshall) και ο Τζέιμς Μάτις – (James Mattis) ήταν αξιωματικοί σταδιοδρομίας. Ο Μάρσαλ διετέλεσε επίσης υπουργός Εξωτερικών.


Οπως ο Μάτις, ο Οστιν θα χρειαστεί να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο για να υπηρετήσει ως υπουργός Αμυνας. Το Κογκρέσο είχε ως στόχο τον πολιτικό έλεγχο του στρατού όταν δημιούργησε τη θέση του υπουργού Αμυνας το 1947 και απαγόρευσε σε έναν πρόσφατα συνταξιούχο στρατιωτικό αξιωματούχο να κατέχει τη θέση.


Ο Οστιν υπηρέτησε επίσης το 2012 ως ο πρώτος μαύρος στη θέση του Υπαρχηγού του Στρατού και ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε τη διοίκηση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, όπου διαμόρφωσε και άρχισε να εφαρμόζει μια στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ για την ανατροπή των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.


Ο Οστιν αποφοίτησε το 1975 από τη στρατιωτική ακαδημία του West Point και υπηρέτησε επί 41 χρόνια το Στρατό.


Ο Οστιν, αφού αποστρατεύθηκε, έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Raytheon Technologies, μιας από τις εταιρείες που αναλαμβάνει μεγάλες συμβάσεις για το Πεντάγωνο, μέλος του ΔΣ της Nucor, της μεγαλύτερης αμερικανικής χαλυβουργίας, και της εταιρείας υπηρεσιών υγείας Tenet. Εχει ιδρύσει εξάλλου τη δική του εταιρεία συμβούλων, την Austin Strategy Group. Εργάζεται ακόμη για τη φιλανθρωπική οργάνωση Carnegie Corporation της Νέας Υόρκης.


Στο μεταξύ, μία ημέρα πριν, ο εκλεγμένος πρόεδρος διόρισε και τον υπουργό Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας Χαβιέρ Μπεσέρα (Xavier Becerra), υπουργό Υγείας και Ανθρωπίνων Πόρων. Ο Μπεσέρα είναι ένας αξιωματούχος που έχει υποστηρίξει επί μακρόν το σημαντικό επίτευγμα του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην εσωτερική πολιτική, το πρόγραμμα Affordable Care-Act για την υγειονομική περίθαλψη.


Ο Μπεσέρα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην έγκριση αυτού του νόμου-ορόσημο όταν ήταν στο Κογκρέσο και ως γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας ηγείται 20 πολιτειών που υπερασπίζονται το πρόγραμμα, περισσότερο γνωστό ως Obamacare, περιλαμβανομένης και μιας υπόθεσης ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου τον περασμένο μήνα.


Ο Μπάιντεν αναμένεται επίσης να διορίσει τη Ροσέλ Βαλένσκι, επικεφαλής λοιμωξιολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ως επικεφαλής των Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων, δήλωσε άλλη πηγή που γνωρίζει για την επιλογή αυτή του Μπάιντεν.


Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει διορίσει επίσης τον Τζεφ Ζάιεντς, οικονομικό σύμβουλο που έχει επαινεθεί για τις διευθυντικές ικανότητές του, ως «τσάρο» του κορωνοϊού, προκειμένου να εποπτεύσει μια πρωτόγνωρη επιχείρηση διανομής εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων ενός νέου εμβολίου, συντονίζοντας τις προσπάθειες πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.


Mε πληροφορίες από «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ekirikas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...